Děsivá dýně na vašem stole. Osvědčené recepty pro podzimní dny

Dýně - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
2. října 2010   10:00 | Lidovky.cz
Link
Link
Pokud jste na tenhle plod zanevřeli při likvidování zásob zavařených dýní á la ananas, vezměte jej letos na milost. Dýni lze totiž upravit na mnoho způsobů a umí být velmi lahodná. Inspirujte se u Američanů, kteří si bez dýní nedokážou představit podzimní oslavy, nebo u anglosaských sousedů.

Zajedete-li na podzim za rakouské nebo německé hranice, téměř nenajdete dům, u kterého by se nepovalovala dýně. Venkovní dekorace je však pouze zlomkem množství dýní, které byste nalezli v kuchyni. Rakušané i Němci dýně milují pro jejich pevnou dužninu, kterou lze upravit téměř na jakýkoliv způsob. Z vyzrálých oranžových plodů nejčastěji pečou koláče, připravují čatní, pyré, rizoto nebo polévky.

Indiánské dýňové kouzlo
Na americkém kontinentě putuje dýně na stůl nejen o Halloweenu, ale hlavně o národním svátku Thanksgiving, jehož historie sahá do dob kolonizace nového kontinentu. Tehdy indiáni nově příchozím osadníkům představili kouzlo: dýni, což je zachránilo před hladem. Jejich vděk se dodnes manifestuje alespoň při svátcích – v Kanadě se slaví druhé pondělí v říjnu (letos 11.) a v USA čtvrtý čtvrtek v listopadu (letos 25.).

dýně (ilustrační foto)

Ke každému jídlu se hodí jiné druhy dýní, nejchutnější jsou tykev turek, žaludová nebo pravidelná Hokkaido. Koupíte je v supermarketu, zelenině nebo na farmářském tržišti, kde k nákupu získáte i recept a vyberete si druh dýně, přesně, jaký chcete. V Praze fungují téměř v každé městské části na náměstí, pod střechou nakupujte v hale 22 Holešovické tržnice nebo každou sobotu v Galerii Fénix ve Vysočanech.

Dýňová marmeláda

Na palačinky, do pečiva nebo na toasty vyzkoušejte pikantní dýňovou marmeládu: 1 kg dužniny bez slupky a semínek nakrájejte na drobné kostičky a zalijte v hrnci vodou 2 cm nad dýni a zhruba 20–30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacícho cukru 2:1, 1 cm nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, 1 lžičku mletého hřebíčku a 1 lžičku skořice, promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte. Další dýňové recepty v němčině najdete na www.kuerbis-company.de.


Pokud si vás dýně stále nezískala, ochutnejte alespoň olej lisovaný z dýňových semínek, tzv. kürbiskernöl. Obsahuje největší podíl antioxidantů ze všech olejů a prospívá zdraví. Lisuje se ze sušených dýňových semínek smíchaných se solí a vodou. Během varu se voda vypaří, sůl pomáhá oddělit tuk od bílkoviny v semenech. Na 1 litr oleje se spotřebuje zhruba 30 – 35 dýní a musí se uchovávat v temnu při 8 – 12 °C.

Dýně jako salát i hlavní jídlo
Moje drážďanská kamarádka Kirsten Petzold vždy podzim zahajuje jídlem z dýně. Letos zvolila místo obligátního pyré či polévky salát (recept prozradila na svém blogu http://sugarandspice-foodblog.blogspot.com/).

Troubu předehřejte na 220 °C. Malou dýni Hokkaido omyjte, přepulte, zbavte semen a nakrájejte i se slupkou na kostičky. V misce promíchejte 3 lžíce olivového oleje s lžičkou mletého koriandru a kmínu, solí a pepřem, přidejte dýňové kousky a promíchejte, rozložte na pečící papír a vložte na 30 minut do trouby, pak dýně změkne, rozvoní se a získá zajímavě kořeněnou křupavou slupku.

Tykev neboli dýně.

Do salátové mísy nakrájejte 2 jarní cibulky, 8–10 sušených rajčat naložených v olivovém oleji, oloupané dílky ze 2 pomerančů a prolisujte stroužek česneku. Dresing smíchejte z 3 lžic datlového octa, lžíce medu, nadrobno nakrájené chilli papričky, soli a pepře. Do mísy vložte dýni a přelijte dresingem. Kirsten nechává dýni zchladnout, já ji mám ráda teplejší a do salátu přidávám hrst špenátových listů.

České šéfkuchaře dýně zatím příliš neokouzlila, předkrmy s dýní ale v Praze ochutnáte např. v restauraci La Rotonde hotelu Alcron, polévku z muškátové dýně a podzimní hrušky v restauraci V Zátiší.
Českou dýňovou kuchařku napsala Lenka Požárová (www.zapalena-kucharka.cz), dva recepty najdete v tomto článku, další třeba na www.bbc.co.uk/food/pumpkin nebo www.pumpkinnook.com/cookbook.htm.

Dýně na americký způsob

Můj nejoblíbenější dýňový recept pochází z knihy Tisíc dnů v Benátkách Američanky Marleny de Blasi. Již několik let jej dělám na halloweenský večírek, jehož středobodem nejsou masky, ale dýně rozvážně trůnící v troubě. Nejprve si změřte troubu na výšku a šířku, pak si vyberte dýni optimální velikosti a pozvěte přátele.

Dýni omyjte a seřízněte ji zhruba 5 cm odshora, vznikne tak víčko a otvor, kterým dýni snadno vydlabete (na stranách ponechte 5 cm dužniny). Troubu předehřejte na 190 °C. Na pánvi osmahněte na másle kostičky z 10 krajíců chleba bez kůrky a odložte na talíř.

Přidejte 2 lžíce másla, přisypte najemno nakrájené 2 větší cibule, 350 g čerstvých hub (nebo 120 g sušených předem namočených ve vodě či bílém víně) a duste houby doměkka. Osolte a opepřete, vypněte plamen a ponechte v pánvi. V míse smíchejte 500 g mascarpone s 350 g strouhaného ementálu a 120 g parmezánu a 3 vejci, ochuťte lžící pepře a lžičkou muškátového oříšku a soli.

Přisypte houby a promíchejte a do vydlabané dýně navrstvěte střídavě houbovou směs a chléb. Přiklopte stopkou a pečte zhruba hodinu. Dýně se karamelově rozvoní, změkne a mírně svrckne. Pak už jen stačí odklopit a naběračkou rozdělit na talíře.

diskuse
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Diskuse neobsahuje žádné příspěvky.

Prohlédněte si fotogalerii

Paříž, šampaňské a úsměvy. Stoprvní Tour de France se loučí
Připlutí Costy Concordie. Z národní ostudy se stala velká show
Tour de France trochu netradičně. Jak ji vidí fotografové?
Nizozemsko ve smutku. Letadlo přivezlo ostatky obětí letu MH17
Hasiči měli kvůli pondělním bouřím stoky výjezdů
Izrael nepřestává útočit a exodus Palestinců
Malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě se zřítil na Ukrajině
Berlínská párty. Půl milionu Němců vítalo fotbalové mistry světa




PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI