Diskuze
Smažený sýr na cestě do Evropy? Proč ne...
Děkujeme za pochopení.
Bedrich
ceske skodliviny
ceská kuchyne je sice chutna, ale nejskodlivejsi na zdravi. cesi totiz drzi primat na rakovinu tlusteho streva. Nebo je to snad tím pivem? Zamyslete se radeji nad tím, co vubec jíte.
slon75
Re: ceske skodliviny
Pivem určitě ne. Důvody byly už mnohokrát popsány: nedostatek zeleniny a ovoce a celkově nedostatek vlákniny, příliš mnoho živočišných tuků a hodně pečených a smažených jídel, tj. zdrojů karcinomů. K tomu se v poslední době přidává nedostatek pohybu.
humr
"Vylepšenej" sýr
At si to patentujou, v čechách to vzniklo pro ty, kdo neměl na něco pořádnýho, bylo to to nejlevnější, pro studenty . Bral jsem to jako přechodnou záležitost, poněvadž to degraduje sýr jako takový. Ale proti gustu žádný dišputát, at si třeba opejkaj kaviár, když to někomu chutná. Sýr do housky a plesk na olej Eště se to dá vylepšit - prošpikovat patentovanýma buřtama Dobrou chut
MS
sopskej salat
Presne tak - smazenej sejra je krom CR dost popularni na Slovansku (samozrejme, z CSSR) a - ano, v tom Rakousku, v Americe (latinske) zase obcas maj opecenej
...a co teprve az si Buhlari zaregistrujou Sopskej salat (kousek od Sofie...)
tahle registrace je blbost (-:
"autorska prava nejsou svata krava" (ci zde registrovane jmeno puvodu)
sk
Rakusaci
Bezne si clovek muze dat ve Vidni smazak, kde ho nazyvaj
gebackener Kaese: ji ho s kroketama, hranolkama aj. bramborovitejma prilohama - tak nevim, kdo na nej ma patent.
(Nevim, jak to vypad na Sovensku, ale v Polsku a Nemecku ho opravdu jinde nez v ceskych restauracich clovek nedostane.)
Alias.undercover
Samžený sýr
"smažený sýr" je v podstatě popis jídla, jak bylo vyrobeno a co to je. To je jak kdyby si někdo zaregistroval "vařené maso" nebo "dušenou zeleninu". Jak bych si potom objednal smažený sýr třeba v jiné zemi, nebo který by nesplnil podmínky pro něj stanovené (například používání jenom toho nejhoršího oleje, jak je zvykem v některých restauracích) ? To bych si musel dávat "hmotu vzniklou srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou v trojobalu, tepelně opracovanou v oleji na pánvi" ?
Banjo
Bramborák
Když už chtějí nějaké jídlo patentovat, ať se zaměří na bramboráky. A klidně můžou k tomu zkusit i ten sýr nebo utopence, jak tu už zaznělo. A taky smažené žampióny a květák a nezapomenout na kosmatice (v těstíčku obalený bezový květ). Líná huba je holé neštěstí a když se svět zbláznil, tak mu předvedeme, že to umíme taky. Je tedy fakt, že přinejmenším na Slovensku jsem "vyprážaný syr" v menu místních restaurací a bufetů v 80. letech vídal taky, ale to je snad o důvod víc...
ladik
Smazene syry ve svete
Smazene syry se daji sehnat i v jinych zemich na obou brezich oceanu. Kdo nevytahl nikdy paty z Ceska tak si mysli ze je to pouze ceska specialita. Skoro vzdy se jedna o syry mistni, takze nikdo nikoho nekopiruje :-)
franta
jen do toho, on kazdej sejra ma nejmin 25% tuku a
k tomu strouhanka nacucana v prepalenym a tudiz karcinogenim oleji, a zase budeme o neco kulatejsi, a pak sup k doktorovi pro cholesterolovy, a protitlakovy pilulky a ruzne jine... samozrejme k tomu patri smazene bramburky ve stejne kvalitnim oleji, a na to poradnou davku majonezy, cele se to pak zaleje Koka Kolou naladovanou cukrem...
ja vim ze je to dobry, ale verte mi je to smrtak
Robert
Re: jen do toho, on kazdej sejra ma nejmin 25% tuku a
Mate pravdu Franto.Ja sam jsem trpel na vysoky krevni tlak,cholesterol a chronickou infekci.Pred 15 lety jsem prestal jist maso ale porad jeste pil mleko a jedl syry ,muj zdravotni stav se mnoho nezlepsil.Az kdyz jsem pred 10 lety prestal jist veskere mlecne vyrobky zbavil jsem se tim, vysokeho krevniho tlaku, muj cholesterol ktery byl predtim 250 je ted 155.Doporucuji kazdemu.
aaa
no jiste ze.
rozhodne jsem pro zaregistrovani smažáku, nebot nikde jinde ho neni. je to ceske jidlo a to ze je to jidlo z modernejsi doby... no jedine dobre, no ne? by me zajimalo, kdo, kdy a jak vlastne se na to super jidlo prislo? Az nektera jina zeme si bude toto jidlo nekdy v budoucnu registrovat(coz urcite ta doba prijde), tak se bude zase rvat, ze jsme trubky, ze jsme na to meli myslet drive. ale ted me napada, vzdyt to muzou zaregistrovat i vyrobci predsmazenych syru, no ne? a muj nazor na politiky, kteri si mysli, ze jde jen o ftip.... no jsou velice kratkozraci. to je jak pred chvilkou me nastvali nasi politici, kteri se nechteji setkat s "kolegy" z iránu a nechteji vyuzit moznost jim sikovne a politicky zmenit náhled a názor, na to, jak to u nich delaji. proste spousty nazoru od tech nahoře by nikdy nemelo byt slyset, nebot nejsou zrovna chytre a uvazene. takze at zije ceskej smazak.
slon75
Re: no jiste ze.
"Není to tradiční české jídlo" je opravdu hloupý argument, stačí se podívat, jak smažák za těch pár let zlidověl.
Až z něj bude "tradiční české jídlo", tak už ho budou mít zaregistrovaný někde jinde a my budeme muset vymýšlet obezličky, abychom si ho vůbec mohli dát. Pan europoslanec neprojevil valnou prozíravost.
Palmáč
Konečně téma, které potěší.
Svět hledí s ústy dokořán na smažené Eidamy, Hermelíny či Nivy. Tuto šanci nesmíme propást, protože je z těch, co se vrací jednou za století.