Diskuze
Válka proti lžičce mouky
Děkujeme za pochopení.
Rico
O koze, o voze.
Ježišmarja, paní! Dle Vás tedy není ona „lžíce mouky“, kterou začínáte rozbor přípravy omáček českých, nic při srovnání s tunou mouky, kterou se denně láduje občan.
To máte recht, ale v případě omáček „českých zahušťovaných lžičkou mouky nejde o veřejně pronásledovaný přečin“ moučnění, nýbrž o zlozvyk zprasení chuti omáček.
Těch českých domácích. A tak obecných a do podvědomí vlepených, že si prostě naše omáčky rozvracet nenecháme! Neb jen tak, s moukou ve lžící a pak v koprovce, si na nich pochutnáme.
Každou omáčku lze redukovat teplem, pak žádné mouky třeba není. Ani jíšky, ani záklehky, žádných dokalorizujících povlakování. Zhusti kvalitní smetanou, máslem, olivovým olejem atd.
Válka proti lžičce proto není vedena hubenými versus bachroni, nýbrž za lepší chuť omáček bez lžiček (mouky)!
sigi
a kvůli téhle
přehršli pšenično - žitno - ječmenných civilizovaných blafů pak lidi trpí nesnášenlivostí lepku (země, kde se mouky bohaté na gluten nekonzumují, je celiakie neznámou nemocí..)
Lída
Re: a kvůli téhle
Ale tady se obiloviny bohaté na gluten konzumují už stovky let, to není žádná civilizační novinka.
Petr
Placas
Povidas hlouposti a jen z toho rejzujes penize, mentalni chudinka.
\TeX{}nosma\v{z}ka
Re: Placas
Nezáviď a najdi si taky nějakej výnosnej job, levicová holoto.. ;-)
Ivan
vážená paní,
člověk, který zahušťuje GULÁŠ moukou je vlastně barbar. Za Váš názor děkuji. Zdravím
varic
Re: vážená paní,
zahustene omacky moukou,jiskou nebo jinymi zpusoby na bazy mouky je neoddelitelnou soucasti ceske kuckyne a nevidim v tom zadne barbarstvi.Zminovana" amerika" je jen zrychleni a usnadneni si vareni. Spravne zahusteni moukou,podle kucharskych norem,je malinko odlisne od "ameriky".Rozdil je pouze velice chutove nepatrny. PS: smetanou se nikdy nezahustuje,nesmi se prevarit.
čertice
Co je "zdravá výživa"?
Mám dojem, že tento pojem znamená v každé historické době, životním období, kraji apod. něco úplně jiného. Už chvilku straším na tomto světě a tím pádem jsem zažila spoustu různými lékařskými kapacitami vřele doporučovaných a naopak zavrhovaných potravin, i jedno a totéž střídavě velebeno a zatracováno. Vychází mi z toho, že máme asi jíst co nejpestřeji a pomálu a vyvarovat se excesů. Toť můj názor.
Komisárek
Cuky Tukry Býlkovyni
Ten kdo kontroluje distribuci potravin vládne rozhodnutím co sežereme - a vítězem je oligopol - Unilever, Nestle, Kraft - takže po dávce koncentrovaného kukuřičného syrupu, trans sojového oleje a jakéhokoliv plnidla dostaneme ten nejlacinější blaf, za který jsme ochotni zaplatit co nejméně. Obsah peněženky dominuje nad úsilím o zdravou výživu. UHO!
Petra
hnědý cukr
Hnědý cukr může být i z řepy a je běžně dostupný v obchodě, stačí když není rafinovaný. Hnědý cukr se vždy nerovná třtinový.
Bertík
Re: hnědý cukr
Ach jo. Hnědý cukr je hnědý proto, že obsahuje trochu melasy. Vyrábí se tak, že uděláme bílý cukr krystal, zamícháme melasu a znovu vysušíme - proto je dražší a ekologicky méně přínosný - spotřebuje víc energie. Jeho přínos by měl spočívat v tom, že melasa (odpad při výrobě cukru) obsahuje větší množství stopových prvků (olovo, kadmium, stroncium, selén, arzén, železo atd, atd), složité cukry, které nelze zkrystalizovat nebo rozložit na jednodušší a spoustu dalších "chuťovek" ze spektra organických látek. Třtinový cukr je nemlich to samé - buď je zažloutlý - přece jenom to na Kubě neumějí tak hezky vyčistit jako u nás - nebo hnědý, s melasou. Rozdíl mezi řepným a třtinovým je jenom v tom vyčištění - ještě je tam trochu svinstva a proto má mírně jinou chuť i vůni - jinak je to 99,9% sacharóza obojí. Sacharóza = bílý jed. Hnědý cukr = 99% sacharóza = nahnědo obarvený bílý jed. Tolik k problematice "zdravého hnědého cukru"...