Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Video: Lilek nechte vypotit

Víte, jak správně předpřipravit lilek? Hanka Michopulu vám to prozradí v novém videu. A přidá jednoduchý recept na pečené lilky s tzatziky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Blanka

20. 4. 2009 14:26
Díky Hanko

Velmi se mi líbí pořady paní Hany, recepty jsou jednoduché, návody poučné a hlavně krátké. Díky Hanko, jste šikovná a sympatická.

0 0
možnosti

v

21. 3. 2009 23:43
Ja jim zasadne rikam patlažány

...

0 0
možnosti

Malina

21. 3. 2009 20:49
Kazdy sedlak na balkane a jizne necha potit.

Kazdy vol vi kdyz chce neco grilivat tak prvne je treba se zbavit prebytecne vody to je jedno jestli lilek nebo cuketa. Okurky se prozatim negrilujou jina by se musely taky VYPOTIT. Prosim o recept na prave prazske ANDULKY.

0 0
možnosti

verenka

21. 3. 2009 20:01
pridam jeden i ja...

Najskor mala poznamka:vsetci sme ti v strednom a vyssom veku,ze?ten sloh,ta poezia pri "liceni!"technologie pripravy,tak takto sme v mladosti opisovali fyzicke objekty nasho zaujum.Co uz,cas bezi....

Teraz recept,Baklazan na kolieska pokrajany opecieme na kvalitnom ol.olejhi.Medzitym si do misky pripravime  marinadu:ol.olej a balsam.ocot v pomere 3:1,2-3 struciky cesnaku rozdrvime a nasekame bazalku,baklazan do nej ponorime apokladieme na cerstvy chlebik!Uzasne.

0 0
možnosti

Mgr.Milda

20. 3. 2009 14:15
Ještě drobnost- lilek se nazývá v civilizovaném světě

aubergina, v Itálii melanzano a v Turecku patličan. Baklažán kdesi na Balkáně a v Řecku jsou to melindzánes.

0 0
možnosti

Petr

20. 3. 2009 23:15
Re: Ještě drobnost- lilek se nazývá v civilizovaném světě

ted chapu proc Mgr. znamena ze na poradne vzdelani nestaci:-©:-©:-©

0 0
možnosti

Mgr.Milda

20. 3. 2009 14:02
Já dělám Auberginy, čili patližán nebo lilek jako Italové

Připravím si citrón, omytý lilek nakrájím na kolečka a ta potřu po obou stranách citronem, který trochu tlačím, aby pouštěl šťávu. Na to se vše posolí a mírně opepří. Nějaké lisování je zbytečné, ale na pečení beru jenom čistý a kvalitní olivový olej, nejlepší je z oblasti Lago di Garda ale i jiné jsou dobré,nejlépe předem ochutnat několik kapek oleje na kolečko z bagety nebo rohlíku. Dobrý olej nesmí být nahořlý nebo nažluklý.

Na pánev dám rozpálit asi 3 mm vysoko ten olej, do toho dám ta kolečka lilku, po chvíli otočím, mají být lehce osmahlá, přidám případně oleje a nechám je na mírném plameni asi 15-20 minut měknout.

Citronová šťáva zamezí šednutí řezu a zlepšuje chuť. Rád ty lilky servíruji k uvařeným velkým bílým fazolím, ty nechám vychladnout, sleju z nich vodu a přidám několik lžic domácího kečupu. Po zamíchání se fazole dají na talíř, 2-3 kolečka lilku a ozdobí lístkem bazalky ze zahrádky a jemně nakrájenou petrželkou. Samozřejmě se k tomu hodí i jiné předkrmy nebo saláty, to je už věc fantazie kuchaře.

0 0
možnosti

Jandik

20. 3. 2009 10:35
Vajíčka na tvrdo

Nebyl by nějaký solidní recept a videjko, jak uvařit vajíčka na tvrdo?

0 0
možnosti