Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Hladkolistá petržel versus kudrnka

Jaro se blíží a já se poohlížím po nejlepších bylinkách na záhon. Po pár výstředních sezonách, kdy jsem opékala šalvějové listy, dělala tymiánové limonády a sklízela rukolu, jsem zjistila, že nejvíc stejně spotřebuju pažitky a petržele.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Člen DS

29. 3. 2009 0:38
kuku

drnka

0 0
možnosti

Člen DS

29. 3. 2009 0:38
sieg petržel

HEHEHE

0 0
možnosti

Jakkel

26. 3. 2009 11:37
To jsou teda starosti

Když chci zelenou petržel na nakládání masa nebo do těstovin, natrhám si na zájoně hladkou, když chci na zdobení, natrhám si kudrnatou. Je to prosté.

0 0
možnosti

JAREK

25. 3. 2009 6:46
LIDOVÁ MOUDROST

Petržel,aby dlouho vydržel i kudrnatá;-D!!R^VV

0 0
možnosti

CONSUMENT

25. 3. 2009 1:25
CESKE ZBOZI JE DOBRE

k mání je italská hladkolistá a pak naše obyčejná kudrnka--------COPAK JSTE SLEPI A HLUSI ? NEVIDITE ZE CESKO SE PRODAVA CIZAKUM _? PROC DAVATE PREDNOSTI CIZIM VYROBKUM  JE ZAHADOU. TO JE BLBOST  ZE HLADKOLISTA PETRZEL CHUTNA LEPE NEZ CESKA KUDRNATA.  NEDEJTE NA VTIRAVOU REKLAMU !!!! CESKE VYROBKY JSOU STEJNE DOBRE A CHUTNE JAKO TY CIZI ...A JSOU O NECO LEVNEJSI. UZ JSME UNAVENI NA OBCHODY S CIZYMI NAZVY A VYROBKY. CESKE VYROBKY NEDOSTAVAJI VUBEC SANCI. CESI !!!!! VSE CO JE CIZI NENI VZDY LEPSI NEZ CESKE VZPAMATUJTE SE. ;-(

0 0
možnosti

Jandik

25. 3. 2009 15:47
Re: CESKE ZBOZI JE DOBRE

Líbí se mi, jak zde bojuješ za vše české a nick máš CONSUMENT :-) Copak neexistuje nějaký pěkný český ekvivalent? Trapáčku.

0 0
možnosti

iva2709

25. 3. 2009 0:08
u mne boduje hladká

protože opravdu ve středomořských pokrmech je kudrnkou stěží nahraditelná.

Jenže kde ji vzít? Kdo to napoví obchodníkům?

0 0
možnosti

diana

24. 3. 2009 22:57
petrželku mám ráda

a asi tak od začátku 70.let znám 2 druhy. Kořenovou a naťovou. Kořenová je hladkolistá a má výraznější petrželovou chuť, naťová je kudrnka. Asi jsem trochu mimo (možná jenom mimo Prahu),  protože neznám italskou petržel. Že by Taliáni prodávali nať kořenové petržele? No je to možné, ale trochu mne to mate. Fakt je, že dnes už je vzácnost koupit samotný kořen petržele, všude samý pastinák, ale to není ono, není to ono. 

0 0
možnosti

jtk

8. 4. 2009 15:21
Re: petrželku mám ráda

Podívejte se sem http://www.osiva.cz/.  Oddělení osiva-zelenina a tam si dole na stránce najděte pertžel. Hned první naťová je hladká.

Jinak je fajn vidět, že jsem nezaváhala, když jsem dala na zahrádku obě - kudrnku i hladkou. Ještě chci majoránku - takový bramoborák s čerstvou(ne sušenou, ale natrhanou na záhonu) majoránkou je lahoda.

0 0
možnosti

čut

24. 3. 2009 17:36
Nevidím dilema.

Jen zakázku pro šlechtitele.

0 0
možnosti

Mgr.Milda

24. 3. 2009 16:20
Karišik turču je turecká nakládaná zelenina

ta správná je kvašená jako naše zelí. Toho zelí je v ní také asi 30-40%, k tomu mrkvička, zelená rajčata (vhodné k využití zbytku rajčat na podzim, které nedozrají) peperonky a nakrájené okurky nakládačky. V solném nálevu to vše vykvasí a uloží se asi po dvou týdnech do chladného a temného sklepa. Je to právě nejzásaditější kompenzace nadměrné spotřeby masa, která okyseluje.

Zálevku připravujeme převařením vody, do které jsme přidali na 1 litr 30g soli. Ochlazenou zálevkou tu zeleninu zalijeme tak, aby k ní nemohl vzduch.

0 0
možnosti

tombasek

24. 3. 2009 14:43
kyselá okurka?

Pouze kysané výrobky mají zásaditou povahu a působí dobře na organismus - nakládaná kysaná zelenina, kysané zelí a také okurky - rychlokvašky. Rozhodně tak ale nepůsobí okurky nakládané do octa!!

0 0
možnosti

petr

24. 3. 2009 17:07
Re: kyselá okurka?

Docela bych o zásaditosti kysaných nebo kvašených produktů pochyboval. Zkuste si to doma ověřit lakmusovým papírkem nebo se podívejte do učebnice chemie.

0 0
možnosti