Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Sedm hříchů české kuchyně

Hanka Michopulu sestavila porotu šesti odborníků, aby odhalili největší prohřešky našeho stravování a současně přidali rozhřešení pro útěchu. Bůh s námi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Honza

6. 5. 2009 12:40
Libilo Nelibilo

Tak ja vam tedy neco reknu, drzte se dobry kvalitnich surovin, vyhybejte se polotovaru a uzivejte si chute, textury a vune!!! Kdyz budete dodrzovat tyto veci nemyslim si, ze by vam nechutnalo!!!To co se v Cechach dava na talir je s porovnani amerikou celkem male porce, ale jidlo by se melo v Cechach jist stridmeji pac si myslim, ze strava v Cechach je velmi tezka kde koliv by jste sli do restaurace!!!! Tak zatim!

0 0
možnosti

Petr

23. 4. 2009 15:52
Nekdy tomu nerozumim

Ja hlavne nerozumim tomu, proc se porad propaguje stredomorska kuchyne (chutna mi moc), kdyz treba rekove patri k nejobeznejsim narodum v Evrope.....rekl bych ze nejlepsi je stridmost a pouzivani vlastniho rozumu.A pod nazor pani, kde kupovat tu prima zeleninu se neda nepodepsat!zajimalo by me, treba jaka rajcata jedi ve spanelsku, kdyz vetsinu tech hruz z obchodu produkuji prave tam...

0 0
možnosti

e.lucy

23. 4. 2009 9:51
dneska nelíbilo

Jsem fanoušek paní Michopulu a  domácího vaření bez náhražek , ale k tomuhle článku mám dvě výhrady:

1. kdyby můj dřevorubec přišel domů z práce a nedostal jako prílohu k jídlu kopec brambor, nebo knedlíky, ale hrušku a zelí, tak si jednak bude myslet že jsem se zbláznila a navíc za hodinu po večeři vyluxuje lednici. Lidi co manuálně pracují se prostě potřebují něčím nabít.

2. To jak se tu pořád paní Michopulu ohání kvalitními surovinami je sice hezké,ale např v bile (kterou propaguje) jsem čerstvou kvalitní zeleninu ještě neviděla. Cibule a česnek se sem vozí z Číny a nemají žádnou chuť,  zato španělská rajčata chutnají jako plast, a největší gól jsou oschlé lilky cukety a červené řepy, které, i podle rad paní Michopulu, patří do kompostu a nikoli na regál, potažmo na talíř.. co třeba radu kde ty dobroty schánět a nemuset přípravě jednoho jílda věnovat celý den a půl výplaty?

0 0
možnosti

Anthony

23. 4. 2009 13:34
Re: dneska nelíbilo

Lidi bez vzdelani, kteri se musi zivit kacenim stromu zase neni tak mnoho. Pro ty kteri pracuji hlavou hrusky s rokfordem postaci. Jsem  clovek vzdelany a rady jsem privital. 

0 0
možnosti

Ada

23. 4. 2009 1:45
Největším hříchem jsou všelijaké kozy, které nám vyčítají...

že nežereme jejich zatuchlé zelí... :-(Rv

0 0
možnosti

Anthony

23. 4. 2009 13:39
Re: Největším hříchem jsou všelijaké kozy, které nám vyčítají...

Mas na mysli Kimsi, skvele jidlo ktere Korejci jedi kazdy den. Proto tam zeny i po tricitce vypadaji fajn.  

0 0
možnosti

dr_x

22. 4. 2009 13:14
Hlad na vás na všechny...

Tohle jsou jen kecy, kecy kecy... Někomu vyhovuje plátek ryby se třemi kapkami omáčky a kusem trávy, někdo si dá radši guláš se šesti a ni jedno není lepší než to druhé.. To je jako hádat se jestli je hezčí žlutá nebo zelená.

0 0
možnosti

Petr

22. 4. 2009 13:32
Re: Hlad na vás na všechny...

to je spravna uvaha.... jenom podotykam ze v soucasne dobe vetsina lidi v cechach chce kndeliky, jsou na to tak zvykli.

0 0
možnosti

Josef

22. 4. 2009 12:13
Zdraví skodlivá ceská kuchyne

Cesko vede rekord v rakovine tlustého streva, infarktu a obezite. Takze:

vepro-knedlo a pivo - to je nase nejzdravejsí strava.

0 0
možnosti

J.A.N.

22. 4. 2009 13:24
Re: Zdraví skodlivá ceská kuchyne

Tak to tedy pěkně plácáš.Ve světě je to USA a po nich Rusové.Ale ti to nemají z jídla,ale ze samohonky.;-D

0 0
možnosti

Paxa

22. 4. 2009 11:55
Článek možná není ani tak o české kuchyni,

jako o českých kuchařích, ale nešť, myslím, že i tak celkem popisuje realitu. Ale k české kuchyni - prakticky celý život slýchávám, jak je nezdravá a vůbec tak nějak hrozná. Přiznávám, že dlouho jsem toto klišé taky přebírala. Jenže to, co považujeme za typicky českou kuchyni, tedy vepřová plovoucí v omastku a k tomu kopec knedlíků, popř. svíčková, je jenom část. Ale ona ani ta pečínka nebo svíčková nezdravá není, pokud použijeme kvalitní suroviny. Navíc je spousta jídel, jimž jsme v předchozích třech až čtyřech generacích odvykli, např. různé obilninové pokrmy, kterým bychom dnes módně řekli "cereální" a s velkou slávu je znovu objevujeme jak Kolumbus Ameriku. Navíc je už najdeme spíš v různých "fitness variantách". Jáhly, pohanka, proso, kroupy, ze zeleniny třeba prachobyčejný křen, celer, petržel, bylinky, co běžně rostou v našich zeměpisných šířkách, a pak taky houby - z toho všeho se vařilo a vařit dá, nezapomínejme, že maso bylo ještě před sto lety běžně jednou za týden. Ale asi i oblíbené ohrnování nosu nad českou kuchyní přispělo k tomu, co dnes v restauracích, ale i v domácnostech hodně vidíme, totiž k oněm překombinovaným pokrmům s cizokrajnými názvy. Přitom takové pěkné hovězí stačí uvařit, v závěru trošku osolit, a s bramborem prostým máte oběd, že se nad ním srdce směje, protože to maso má chuť samo o sobě. Jenže je hodně lidí, kteří by něco takového návštěvě nepředložili, protože jim to připadá moc jednoduché. A podobných příkladů jsou fakt mraky.

0 0
možnosti

Petr

22. 4. 2009 12:05
Re: Článek možná není ani tak o české kuchyni,

je to tak....

0 0
možnosti

TTSO

22. 4. 2009 11:14
Na příkladu jedné z tázaných ( slečny Baranik) osvětlím co

Na příkladu jedné z tázaných ( slečny Baranik) osvětlím co mě vadí na  současné ( její) kritice.

Paní Baranik nedávno udělala pro ní velmi atypickou , tedy příznivou kritiku, na rybí restauraci ( kterou mimochodem velmi dobře znám) Aromi.

To je skutečně velmi dobrá, kvalitní restaurace. Její problém je, že za takové ceny by si v  Itálii, odkud majitel pan Lucque pochází , ani neškrtli, protože kdyby tamní lidé ze střední třídy za prostou večeři ve 4 lidech měli dát 500-700 euro ,tak by pana Riccarda hnali až do Alp.;-)

A o tom to celé je, když vemu na bussines večeři dva tři lidi v Praze do "kritiky ctěného a chváleného podniku" tak zaplatím v poměru k českým příjmům cca 2-3x  víc než za adekvátní podnik ve Francii,Itálii nebo ve Španělsku. Tato prémie mi přijde naprosto neadekvátní poměru cena / výkon. Ano ryby  v Aromi  udělají skvělé a o kousek dál si v jejich obchodě koupím naprosto a totálně předražené suroviny pro domácí potřebu ale himbajs když si v Praze objednám rybu tak prostě ani z ekologických důvodů nechci očekávat, že ji někde v Kalábrii ten samý den ráno vytáhl koloritní rybář aby mi jí s kroutícíma  očima přinesli večer na pomezí Žižkova a Vinohrad ukázat než jí upečou....

Natož poslouchat paní Baranik jak káže, že když chce rybu tak jí chce skoro bez příloh a při tom ve svém článku vesele popíše jak si k rybě dala pelmel příložiček jako např bramborovokvětákové pyré, artyčoky, čočku s pestem, salát z červené řepy, dýnové rizoto a krabí salát ;-) čili nahoře káže huj a ... je to drahé je to dobré :-(

0 0
možnosti

J.A.N.

22. 4. 2009 13:31
Re: Na příkladu jedné z tázaných ( slečny Baranik) osvětlím co

No paní Branik si založila živnost na pojídání vybraných jídel.Dobrá,ale osmdesát procent lidí zde v Česku do těchto restaurací nechodí,protože na to nemá.Ať napíše něco o jídelnách a hospodách,ve kterých se stravují opravdu Češi a ne zbohatlíci a cizinci.(Y)

0 0
možnosti

korsika.korsika

22. 4. 2009 10:05
třeba špagety či makarony

Průměrný Čech si doma uvaří nebo objedná v restauraci špagety či makarony a naleje na ně půl skleničky kečupu. V Itálii by  to nebylo možné. Ihned by jej z restaurace vyvedli a odsoudili nejméně k pěti letům težkého vězení. Možná by dostal i deset let podle množszví toho kečupu.

0 0
možnosti

Petr

22. 4. 2009 10:37
Re: třeba špagety či makarony

souhlas, ale to je ceska kuchyne.  V nemecku davaji omacku k rizku. 

0 0
možnosti

Catherine

22. 4. 2009 9:23
O české kuchyni?

Co v tom článku bylo o české kuchyni?

0 0
možnosti