Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tam, kde se nebojí připravit musaku a gyros jinak

Zatímco řecké restaurace po světě ovládly nejmodernější trendy v gastronomii, pražské podniky si vystačí se stále stejnou musakou a gyrosem. Až na jednu výjimku. Blízko dejvického „Kulaťáku“ můžete ochutnat řeckou klasiku v moderním hávu a za příjemné ceny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rico

29. 6. 2009 16:53
SLÁMA VÍTĚZÍ

No, když „Mount Athos“, tak pak se nedivím, že minimálně klávesnici, pana Evane Železnice „ovládly nejmodernější trendy v gastronomii.“

V dotyčném nesmyslně a pseudotrendsetlike přenamašleném restaurantu jsem papkal (díky bohu byl pozván, platit za onen tam praktikovaný estrádní cirkus nemusel).

Prosím Vás! Co chcete trendsettovat na řecké kuchyni!? Vaše zde prezentovaná patažongláž „řecká klasika – talíř mezes“ (měl jsem) byl kýč. Kuličky materiálu zvící velikosti trpasličího křepelčího vejce oněch „tzatziki, tyrokafteri, taramas a melitzanosalata“ prostě právě že následkem své kvantitativní směšnosti chuťově diferencované nejen že nebyly, ale v takto malém kvazimódním měřítku podávané rozrůzněnými nikdy státi se nemohou. To je jako chválit chuťově vynikající krupičnou kaši maminky a hanět tu od zlé babičky, obé v náprstku! Na rozdíl od výrazných chutí jiných viktuálií, které i u malých porcí, třeba kaviáru, lanýže, paštiky atd. rozeznatelné jsou.

Proč je v Kavale navíc klasický řecký předkrm servírován na chtěně designovém talíři… (konvexní střídá konkávní, na vrcholu zaoblení důlečky velikosti prdíku do styroporu) zde netřeba rozpitvávat. Módní trend přifrčivší sem z worldwidu totiž často packá o vize domácích kutilků. Či máte rád všechny ty druhy českých verzí topinky?

K řecké kuchyni (a k její mutaci v internacionální haute cousine) obecně: ŘK je kuchyně lidová, díky staletému pobytu Osmanů v Řecku turecká. Co chcete designovat na musace, gyrosu! Na každý stůl po kašničce olivového oleje? Jak hodláte chuťově modifikovat (a proč!?) zásadní chuť ovčího sýru, česneku, čerstvé zeleniny? Nejsem hnidopichem a zastáncem názorů na antickou Grécii a la 19. století, ale: Ale zvedá se i žaludek tam, kde je mávátko víc než význam vítaného. K. ať vrátí se k lidové gr-kuchyni a přestane se ksichtit. Tato grimasáž ovšem tehdy tam přítomným pseudoznalcům (hostům) v ničem nevadila. Naopak: Byla kongruentní s jejich vzhledem honců slámy!

0 0
možnosti

Jana

25. 6. 2009 15:02
Kavala versus Kri-kri

V Kavale jsem byla asi před půl rokem, ale musím říct,že mě nějak neuchvátila. Jídlo bylo sice dobré, ale připadalo mi, že je ho dost málo na to kolik to stojí a číšník, který nás obsluhoval byl celý večer tak nepříjemný, že mě od další návštěvy naprosto odradil. Daleko víc jsem si tedy pochutnala v Kri-kri, kterou tady pomlouváte a je zde i daleko milejší personál.

0 0
možnosti