Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Krok vzad, dva kroky vpřed aneb svíčková s dvojitou dávkou zeleniny

Šlehačka, knedlíky a koneckonců i brusinky se staly pro spoustu lidí důvodem, proč tuhle českou klasiku zavrhnout. Přitom stačí popojít o kus vpřed, přidat důraz na zeleninu a udělat ze svíčkové zase jídlo dneška.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

viktorek

3. 12. 2009 23:27
svíčková

nezmiňujete se o brusinkách.

0 0
možnosti

sr44

1. 10. 2009 9:37
Opět v zajetí reklam!

Nenechte se ovlivnit hloupou reklamou a jejími šiřiteli!Tzv.svíčková pečeně se smetanovou omáčkou,je stejně zdravá jako každé jiné zeleninové jídlo!Stačí jednoduchá rovnice přípravy.Maso a zelenina ve stejném poměru.Když hotovou zeleninu rozmixujete,není potřeba zahušťovat,trocha smetany na chuť a je to i dia!Příloha je podle chuti a zdravotního omezení!Italské a jiné kajdy netřeba!

0 0
možnosti

Paul Sulc

13. 9. 2009 5:43
Krocan

Delal jsem svickovou z tmaveho krocaniho masa a byla fantasticka.

0 0
možnosti

Jiří

7. 9. 2009 14:18
Nejhorší je šlehačka ze spreje

Jedním z důvodů, proč si svíčkovou nedávám v restauraci, ač ji mám rád, je to, že mnohde ji zmrší slazenou šlehačkou ze spreje! (Stejně tak zmrší to, co nazývají "boršč", kam patří místo šlehačky lžíce kysané smetany). Je zajímavé, že v Německu vám na soljanku či jiná jídla dají tu správnou neslazenou šlehačku. Jenže naši kuchaři jsou líní ji ušlehat ze smetany a radši volí sprejovou sladkou imitaci plnou chemie.

0 0
možnosti

Igele

7. 9. 2009 12:40
A proč bych měl jíst svíčkovou?

A proč bych měl jíst svíčkovou?

0 0
možnosti

Dita

6. 9. 2009 21:13
který idiot je placený za psaní takových volovin?

to je hloupý článek - svíčková s knedlíkem a brusinkami je ta pravá... a neznám nikoho, kdo by k ní stál o kopec zeleniny... leda idiot, který vyzvracel tenhle článek

0 0
možnosti

pipina

7. 9. 2009 8:01
Re: který idiot je placený za psaní takových volovin?

jejej to jsme se to navečer rozčílili. A proč to teda čtete, když vás to tak .ere? Vždyť nadpis hovoří jasně, a ten kdo chce, přečtě, zbytek odignoruje jako naprostou zhovadilost!

Radši si přečtěte jiný článek, že ten, kdo se na svět dívá černě, umře brzo, a tak si neotravujte život tím, že tu nadáváte na něco, co se vás vůbec ale vůbec netýká!

0 0
možnosti

Alena

6. 9. 2009 20:08
Neexistuje ten správný recept

Není pravda, že naprosto nezbytně potřebujete to či ono...já třeba nikdy neslyšela o tom, že se tam musí dát hřebíček a zázvor. Nikdy jsem nedávala karamel. A moje svíčková je taky dobrá, svíčková podle tohoto receptu bude taky dobrá, ale recept rozhodně není "ten správný".

0 0
možnosti

Petr

4. 9. 2009 16:28
svíčková

Svičkovou miluji a proto jsem se ji naučil od maminky ,i když tu už není její svíčková je tu pořád .Já ji dělám tak jednoduše : vemu hovězí maso nejlepší je z krku ten tříhranej kus , potom jedna mrkev to aby ta svíčková nebyla moc červená .dvě petržele a jeden celer .Vše nastrouhám na hrubém struhedle .Potom vemu špek a nakrájím ho na kostičky a dám do velého papináku a vyšvařím švarky seberu a na tuku opíkám maso ze všech stran aby se zatáhlo potom už do něj nepíchat jen ho opatrně vyndat a na ten výpek dáme restovat zeleninu ,mezi tím si připravím nálev 5 jalovcovích kuliček ,5 nové koření ,8 pepřu 3 bob.listy polévkovou lžíci timianu vrchovatou kdo má rád muže i dvě , lžičku soli a velké štamprle octa a to vše zalejt horkou vodou. Zelenina je orestovaná dáme zpět maso škvarky a zalijeme zálevem a hrnec uzavřeme ,necháme 1,5 hod dělat potom zkontrolujeme jestli je maso měké když ano tak ho vindáme na prkénko a do vývaru nalejeme smetanu s zakvedlanou moukou to vše rozmixuje ponorným mixerem ochutnám a většinou s tím nemusím nic dělat je vinikající vrátím tam nakrájené maso na plátky a nechám den dva uležet . Tak takhle jsem se to naučil a tak to dělám všem přeji dobrou chuť.

0 0
možnosti