Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jak vařit v krizi? Nákupem levných potravin neušetříte

Svět je v krizi a nutí nás šetřit. Nakukují-li vám finanční problémy do kuchyně, vařte úsporně, ale lahodně. Tří šéfkuchařů jsme se ptali, jak se šetří v profesionálních provozech a co vlastně vařit v době ekonomického podzimu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mi re

24. 11. 2009 19:01
hmm...

to copy:  dobra prace ..

0 0
možnosti

.

23. 11. 2009 13:03
Rakovina tlustého střeva

V Česku jako v žádné jiné zemi nevyrostla tak rychle síť supermarketů. Česko se stalo odbytištěm odpadu ze  Západu. Pročpak jsme na prvním místě v rakovině tlustého střeva?

0 0
možnosti

:-))))

2. 12. 2009 13:45
Re: Rakovina tlustého střeva

protoze mame "spatne stravovaci navyky". Cili normalne receno, cesi maji v oblibe tezka, spatne stravitelna jidla a malo, opravdu velmi malo zeleniny, te se primo boji. Cesi radi hledaj vejmluvy at uz v politice napr "mnichovska smlouva", dale hozeni cech sovetum amerikou a velkou britanii atd, a vy osobne zase mate typicky ceskou vejmluvu, ze nam ONI - nejakej velkej bratr - nosej do nasich kuchyni spatnou stravu - chudácci. Celej svet je na ne zlej a oni by kureti neublizili.

Ja se super truper ceskejm marketum vyhejbam a nakupuju v malych bouticich, specializovanych kramcich na zeleninu, pak na drubez, syr ap. nesmite bejt pohodlnej.

0 0
možnosti

jk

22. 11. 2009 10:10
Už se těším, jak titulky hlásí...,

že v Lánech měl prezident a jeho hosté brambory na loupačku, topinky na margarínu (s čínským česnekem)... Vietmamskou polévku z vylisovaných muřích nožek...

0 0
možnosti

:-))))

2. 12. 2009 13:51
Re: Už se těším, jak titulky hlásí...,

vykasli se na Lany covece, ty te nezivi.

0 0
možnosti

mamka

22. 11. 2009 0:18
Kristino Šemberová,

neděláte si tímto článkem doktorandské studium? Starý článek, který jsme v této rubrice četli už před časem, jste jednoduše přebendovala a použila znovu.

Jinak cena zboží, jak tvrdí Zdeněk Pohlreich, není vodítkem pro jeho kvalitu. A to nejen v potravinách. O tom se každodenně přesvědčují pracovníci obchodní inspekce a vyplývá to z nálezů jejich kontrol.

0 0
možnosti

.

23. 11. 2009 12:36
Re: Kristino Šemberová,

v Česku se nikdy neprodával takový potravinový humus jak v současnosti.

0 0
možnosti

Bereniké

21. 11. 2009 19:17
Boršč z kysaného zelí?

V životě jsem neviděla recept na boršč z kysaného zelí a nikde jsem ho nejedla - jedině a pouze z čerstvého zelí. Tak nevím, jestli se pan šéfkuchař neseknul.

0 0
možnosti

Madlenka

22. 11. 2009 1:31
Re: Boršč z kysaného zelí?

Neseknul se, je vynikající.

0 0
možnosti

Tom

21. 11. 2009 16:45
Akční letáky

Já myslim, že se dá dost ušetřit nakupováním potravin, když jsou zrovna v akci. Třeba na http://letaky.prodejce.cz jsou akční letáky několika desítek hypermarketů a supermarketů....

0 0
možnosti

paja

21. 11. 2009 15:47
kvalitni potraviny

sjedte si do Nemecka, budete koukat, za jake penize se da poridit kvalitni jogurt, mleko, parek, pastika, maso, syr a mnoho dalsiho, ze kvalita nemusi byt tak draha jak myslite, jen musi mit vyrobci a obchodnici uroven a mit uctu k potravinam a zakaznikum

0 0
možnosti

copy

21. 11. 2009 15:12
Kvalita potravin se rapidně snížila

Na úvod chci sdělit, že nejsem přítelem „starých pořádků“ či člověkem, který by si přál návrat režimu, který tu byl před dvaceti léty. Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto „rozmanitostí“ skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které uvnitř skrývají prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v Československu ješte z dob minulého režimu zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle. http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/ceske-potraviny-sama-nahrazka h ttp://ekonomika.idnes.cz/sest-otazek-o-nahrazkach-088-/test.asp?c=A080 425_961522_test_kam Potraviny jsou dnes samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým). Mléko se nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to! Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob nebo želatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to! http://www.ceskatelevize.cz/program/samadoma/zivotnistyl/?clanek= 25 Sýry nejsou sýry, ale náhražky, z nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby. http://zena-in.cz/clanek/neni-syr-jako-syr/kategorie/syr-a-vejce

0 0
možnosti

copy

21. 11. 2009 15:13
Re: Kvalita potravin se rapidně snížila

Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělých náhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je „zkvalitněna“ tukem rostlinným. http://www.vitalia.cz/serialy/o-zmrzline/ České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem. Co je to drůbeží separát. Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra a vnitřnosti se rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidavají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku. Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte. Tyto humusy se dnes přidávají i do dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu (SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že to žereme! http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.html http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=9 2144&ids=3496 (Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes http://www.zemcheba.cz/_cz/krmkomp.html) Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam chemie. http://www.o-zdravi.cz/clanky/takovej-parecek-z-makra.html Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické sajrajty. http://www.raps.cz/Sortiment.aspx

0 0
možnosti

log-in

21. 11. 2009 13:52
podporujte svého zemědělce

zkuste porovnat nabízené základní potraviny v cenách SPOTŘEBITELSKÝCH a FARMÁŘSKÝCH.Nepodporujte keťasovské obchodní ceny obchodníků,i třeba s visačkou zahraničí,nikdy Vám totiž žádný obchodník nezaručí,že prodává kvalitní zdravou potravinu.Ono totiž i ve vyspělém zahraničí se používají přípravky na bázi insekticidů,a obchodníkům nejde o kvalitu ale o prodej a zisk! 

0 0
možnosti

Gott

21. 11. 2009 9:43
Není dnes 1.4.

Jo prý je krize,no možná u někoho ve stahu s přítelem,ale jinak opravdu nevím jak na ní pisatel přišel.Ano několik bank zkrachovalo,ale to je normáln, to se stalo i česku a nazvat to krizí?!Levný suroviny koupím,ale co je levný?Za socialismu bylo vše drahý a nedostupný až na lokomotivy a čb televize.Nedávno jsem griloval steaky z bizona a opravdu jsou chuťově fantastický a všem je doporučuju.Docela mě zaujala turecký kulinářský umění,ale v česku je problém nějakou hospodu s tímhle zaměřením najít.

0 0
možnosti