Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Všechny chutě Berlína aneb co musíte okusit?

O podzimní sobotě se dá v Berlíně dělat tolik věcí, že je těžké si vybrat. Pokud se ovšem člověk rozhodne strávit den jedením, určitě nic nepokazí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kaca

25. 11. 2009 22:43
Slusny clanek

Mne se clanek libil, vystihuje Berlinskou atmosferu. Nejde tu ani tolik o to, co je pro Berlin typicke, ale co je typicke pro Berlinany. A to tu autorky popsaly dobre...

Moje nejoblibenejsi zastavka jsou ale zdejsi sushi bary - vynikajici kvalita surovin za cenu, ktere si muzete v praze nechat zdat o hotovce...

0 0
možnosti

NNBLNGR

25. 11. 2009 17:43
typicky pro Berlin je

korme currywurstu a knackwurstu doner kebab, falafel, humus a tp....

0 0
možnosti

Ja

25. 11. 2009 18:49
Re: typicky pro Berlin je

Snad ses nepokakal....

0 0
možnosti

Rico

25. 11. 2009 14:45
NAFUKOVACÍ PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Gurmánky: „A také má (Berlíňan) většinou děravé lokty na svetru, takže v michelinském restaurantu se moc necítí. My jsme na tom podobně.“

Milé gurmánky, v západní Evropě se hippies přežili kolem roku 1980. Ergo mít díry ve svetru svede dnes už jen punk.

Za druhé: na quiche chodit na trh (nebo naopak) je falešná romantika nacvičovaná ráno před zrcadlem, a proto se nikterak neliší od nefalšovaného jitřního dámského makeupu. Vedeny tudíž svými padělanými představami o světě odmítáte milé gurmánky nejen michelinské hvězdy, nýbrž i jednoduché vysvětlení děravých loktů na svetru, pročež je každá vaše snaha o vnímání sociologických a tudíž i kulturních paradigmat apriorně odfajfkovávána směrem k perníková chaloupce. Líný Jeníček na peci se tudíž stává alternativním hrdinou tzv. Jiné kultury. Z této pozice je však popis objektivní okolností nejen těžký, ale v případě vašem, milé gurmánky, zcela nemožný. Svět podle vás vypadá takto: „polévka se třemi zámotky velikosti pingpongových míčků, což jsou prý maultaschen neboli domorodá jihoněmecká těstovina.“ Tak jsou, anebo nejsou? Kdo povídal, jedna paní, prý? Ne, Berliner Zeitung píše, a gurmánky opisují: „maultaschen se rolují jako závin, takže těsto musí být tak tenké, aby se přes něj daly číst noviny (jak to údajně umí švábští machři).“

Milé gurmánky, nebyly to německé trhy, ni kreuzbergovský West-Berlín, které podnítily dnešní úroveň všeho německého točícího se na talíři a kolem plotny, nýbrž lidé, kteří z lásky k žrádlu prožrali v SRN tři vily a psali o tom. Nikdy to není ruská volha, která ve výsledku určuje kvalitu procesu výroby bavoráka, ale vždy naopak. Kde není limitu, tam panuje děravý loket. Proto: zašijte si díry, a za ušetřené prachy navštivte někdy nějakou tu zahraniční mišelinskou.

A nyní díky za vaši vskutku kouzelnou a miloučkou gurmánskou naivitu: „tiramisu a espressa, jež sem vozí Italové.“ Ano, přes Brennero a Monaco di Baviera až do Berlína – všechny chutě Berlína. A kebap dokonce na oslíku z Istanbulu.

0 0
možnosti

Marta

25. 11. 2009 14:31
Němci,

 teda určitě nemají dobrou kuchyni! Měla jsem nevlastní mámu němku, tak vím o čem píšu.

0 0
možnosti

Rico

25. 11. 2009 14:47
Re: MAMINKY

VAŠE MAMINKA si koupila kuchyni kde?

0 0
možnosti

Petr

25. 11. 2009 10:38
Vy * jste snad ani v Berline nebyli !!!???

Jak muzete napsat, co ochutnat v Berline a nenapsat ani radku o Berlinskem Currywurstu? Zejmena, kdyz jite na ulici a v levnejsich hospodach. Neni nic berlinstejsi nezli Currywurst. Currywurst je tam absolutni legenda a neco, co se v Berline PROSTE MUSI ochutnat. Ne. Voni zbrblaji cosi o rakouskych trhancich a o tiramisu. To jsou opravdu vsechno typicke chute Berlina.

No poslete dve slepice na Oktoberfest a ty si snad ani nevsimnou, ze tam cepuji pivo.

0 0
možnosti