Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

K jídlu patří i dobré víno: Výběr 10 nejlepších domácích vín

K vynikajícímu jídlu patří i stejně skvělé víno. Pro ročenku Grand restaurant již tradičně vybírá desítku zajímavých vín z domácích vinic Ivo Dvořák, mnohonásobný mistr republiky v sommeliérství a účastník světových sommeliérských mistrovství. Zde je jeho letošní verdikt:
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Michal

8. 12. 2009 17:04
Vysoky standart???

Ale fuj, korektor zaspal nebo maji Lihovky nizky standard

0 0
možnosti

Marcus Aurelius

8. 12. 2009 10:17
Reklama jinak

chut je čistě subjektivní věc ,ale jako návod pro snoby to by šlo.

0 0
možnosti

alfred

7. 12. 2009 23:45
no pratele

na cerveny nemame podnebi, sem tam se neco povede, bily, rada vin je prilis sladka k bezne konzumaci, obecne jsou vina u nas docela draha a vzhledem k tomu ze slusna vina v obrovske skale se daji koupit uz od cca 5 eur, jsou ceska vina jen raritni, regionalni zajimavost v evropskym kontextu, vina z noveho sveta tam se da casto najit dobra kvalita za slusne penize, ale to jsou uplne jina vina nez ty co jsou u nas v obchode, tam je tak pata liga, ve francii belgii italii spanelsku se daji i v beznym marketech koupit slusna vina, vzhledem k poptavce a obratce odvisle od kultury piti vina, no a u nas je levny pivo v restauracich ale s vinem je to tragedie,za 10 eurovy fr vina chteji bezne1000-2000kc 

0 0
možnosti

Michal

7. 12. 2009 23:59
Re: no pratele

My žijeme ve dvou bludech - že máme dobré zdravotnictví  a dobré víno. V podstatě máme spoustu špatnýho vína a k tomu, aby člověk pil to málo dobrého moravského vínka, tak musí být znalec. Mně chutnalo nejvíc víno od Springerů dokud to ještě oba kluci Springerovi dělali spolu. Jak se rozhádali a rozdělili, tak ta kvalita šla bohužel dolů. Jinak kvalitní bílé víno z podhůří Vogéz nebo z červených španělská oblast Ribera del Duero - to nemá chybku!

0 0
možnosti

Občan

7. 12. 2009 17:40
Pravdou je, že

červená vína nemohou v česku ani na Moravě dozrát do potřebné cukernatosti! Jsou jen vyjímečně "teplé roky," kdy se červené víno vydaří. Našinci (výrobci) na to mají pěkné zaklínadlo - víno má pikantní kyselinku (punčochové víno). Bez té se obejdu a je jí nadbytek ve vínech bílých. Tak odborníci, vyvraťte mně to a doporučte tuzemský Merlot, Shiraz, Carmenere, Zinfandel. Chci dlouhou chuť bez "pikantních kyselinek!" To jsem na vás moc zvědav, s čím vyrukujete. Našeho Vavřince, Portugala, Frankovku, André, Rulandské modré již chci vyměnit. Kdo dělá v česku např. velmi kvalitní Merlot, Malbec?

0 0
možnosti

Bolkonski

7. 12. 2009 19:20
Re: Pravdou je, že

Famózní Merlot dělá Skoupil, jeho VH 2006 je nádherný, leč vyprodaný.

Robustní, dlouhou chuť slibují také různé barvířky (Neronet, Alibernet,

Rubinet), Cabernet Moravia (když se to umí) nebo i různí novošlechtěnci (Fratava, Agni).

0 0
možnosti

Jarda Ajfel

7. 12. 2009 8:09
Těžce se diskutuje s Pražáky a naplaveninami

Asi jsem z jiného světa a nebo se doba vymknula z kloubů. České huby si berou do huby zahraniční vína a jsou z nich celé vedle. Asi to bude tím, že chtějí nakupovat kvalitní víno za 50 až 80 Kč. V tom případě naráží opravdu na mizerná vína z dovozu, lahvovaná v našem provozu (a tvářící se jako tuzemská) a nebo naráží na hromadně dovezená vína z Chille, Jižní Afriky či Australie, vyrobená ze strojně sbíraných hroznů, kvašená vypěstovanými kvasinkami, naprosto unifikovaná. Asi jim také vyhovuje, že mohou láhev otevřít otočením plechového uzávěru (kde by se zmohli na kvalitní vývrtku, že?). Vyhovuje jim universální a stále stejná chuť. Bejoulas, které je každý rok naprosto stejné ... tak proč by se trápili se Svatomartinským a přicházel na to, že třebas letos je skvělá VEČERKA. Nakonec možná ani neví, co to VEČERKA je, ale o bejoulas přece tolikrát četli.

Nevadí, třebas na to do konce života ještě příjdou (a nebo nepříjdou a zemřou v nevědomí:-((( Zdraví vás Jarda, co snad trošku ví:-)))

0 0
možnosti

jardas

7. 12. 2009 11:26
Re: Těžce se diskutuje s Pražáky a naplaveninami

Dumal jsem co je to Večerka, ale snad to je ten skvělý Veltlín červený, který jsem si zrovna teď otevřel. Tak mi prosím tě napiš, jestli jo , nebo ne. Jo a beaujolais (mladé) je opravdu patok.

0 0
možnosti

Obyvatel

6. 12. 2009 10:27
Domaci vina jsou vyborna, ale ...

Diskuse je bohuzel typicym obrazem zdejsi situace, kde *skutecna* Ceska a Moravska vina zna jen hrstka nadsencu nebo profesionalu v oboru. V beznem hypermarketu je nabidka naprosto tragicka, vetsinu vin nelze oznacit jinak nez "odpad". To co se tam obcas vydava za "moravske" vino je ve skutecnosti nejaka nalahvovana cisterna odnekud z Rumunska.

Za vinem se musi do specialnich obchodu a vinotek. Bohuzel marze, ktere si na to narazi nekteri prodejci jsou uz zcela mimo realitu a vinari s tim nemohou nic delat, o nabidkach v restauracich kde je to bezne 300% az 400% nemluve.

Neni to tak davno, co treba Michlovsky vyhral s Palavou mezinarodni soutez mezi stovkou vin z celeho sveta. Zhruba od 150 Kc uz se da v rozumnem obchode koupit dobre vino. Srovnani s temi "univerzalimi" zahranicnimi viny do cca 100 Kc je pak usmevne. Zkuste to ...

0 0
možnosti

Jarda Ajfel

7. 12. 2009 7:49
Re: Domaci vina jsou vyborna, ale ...

Pesimisto:-((( .... to máš za to ALE !!! .... je nutné hledat a kdo trpělivě hledá, ten i nachází, jen hlupák se nechá nachytat na úžasné lahve z Jižní Afriky, Australie a Chile. Snob zase popíjí bejoulas, místo aby lašoval v našich skvělých Svatomartinských vínech. Tak mnoho trpělivosti a radosti z objevů. Ten, co se opět propil k vínům z Moravy:-))) 

0 0
možnosti

UPSETTER

5. 12. 2009 21:39
nesrovnatelny!

johoafricky, californsky, argentinsky a dalsi vina jsou nesrovnatelny s moravskou breckou, to maj nize uvedeny pravdu... s tim se neda nic delat, cesky pivo je na druhou stranu vopravdu hodne dobry.

0 0
možnosti

Jarda Ajfel

7. 12. 2009 7:51
Re: nesrovnatelny!

Asi máš nějakou divnou hubu a nejspíš jsi z Prahy ... odborníku !!!

0 0
možnosti

log-in

5. 12. 2009 21:28
Pro ctitele Moravské kvality

pro ty kdož chtějí si na Vánoce pochutnat - pokud seženete Cuve od vinaře Zborovského Tramín -Rulandské šedé,neuděláte si ostudu.Ndebojte se i Moravská vína jsou třída.NEJSOU NA LÉČENÍ PROBLÉMŮ A TRAGEDIÍ ALE SKUTEČNÉHO VYCHUTNÁNÍ A POŽITKU!

0 0
možnosti

gak

5. 12. 2009 18:00
daleko lepsi vina za stejnou cenu

se daj sehnat, jihoafricky, argentinsky, chilsky atd... ty moravsky patoky se nedaj...

0 0
možnosti

jitka

5. 12. 2009 20:09
Re: daleko lepsi vina za stejnou cenu

No asi nejste moc velky zanlec vina. Je zajimave, ze tyto patoky podle vas ziskavaji ve svete a na prestiznich soutezich konkurenci tisicu vin stale vice vice a kazdorocne vynikajicich oceneni... staci se jen podivat na vysledkove listiny. Mysli, ze vyraz patoky je docela a naprosto nevhodny....

0 0
možnosti

notabene9

5. 12. 2009 16:45
Dobré..

Dobré víno - to je moje, na tom nešetřím..Hlavně ta krabice musí být hezká.. 

0 0
možnosti

Borat

6. 12. 2009 0:21
Re: Dobré..

Anebo alespon nalepka na flasce. Treba ta s tim kahanem byla hezka, dnes uz se neda sehnat.

0 0
možnosti