Diskuze
Německem se šíří nákaza z okurek, zeleninu kontroluje i Česko
Děkujeme za pochopení.
T. Cerny
zcela inadekvatni veta v clanku :
" roste pocet obeti skrze EHEC znamejsi pod nazvem E.Coli."
To je anologicke formulaci :
" V Anglii radil masovy vrah " Jack Rozparovac ", znamejsi pod jmenem "Jack".
Miliony bakterii E.Coli ma kazdy z nas ve svem streve, ale nikdo ( doufejme ) EHEC.
T. Cerny
varovani infektiologen Dr. Burger
z RKI v Hamburgu v nemecke TV nebylo ale zcela jednoznacne - vahave rikal , ze k" kjdyz nekdo chce mit uplnou (!) jistotu , nemel by syrovou zeleninu jist "- osobne jsem ho slysel ale znelo to nepresvedcive , jiste ne imperativne , bylo znat ze vsechny presentovane nahledy jsou zatim ryze spekulativni - o genesy nakazy se toto totiz zatim vi jen velmi malo.
T. Cerny
clanek psany absolutnim laikem
Tak predevsim - Escherichia coli zije v kazdem lidskem a jinem streve a je soucasti strevni flory.( saprophyt )- cili nalez ve streve je zcela normalni .Jsou ale nektere subtypy ktere jsou vysoce pathogeni ( vyvolavaji priznaky nemoci ): EHEC ( enterohaemorrhagicka E. Coli),EPEC ( enteropathogeni) ETEC ( enterotoxicka ) EIEC ( enteroinvasivni ) atd.Zdrojem teto soucasnou nakazu v Nemecku vyvolavajici EHEC jsou kravy z nichz se infekce patrne dostala na zeleninu.Ze LN udavaji ze v nemecku je v soucasne dobe 700 prujmu je irrelevantni ( to je v Cesku taky !) ale asi v 200 pripadech byla nalezena EHEC a 2 zeny na ni umrely ( mely ale i jine podstatne obtize).Robert Koch Institut v Hamburgu prokazal EHEC na 4 okurkach z nichz 3 udajne pochazely ze Spanelska ( ve Spanelsku ale nebyla zadna nakaza EHEC zaregistrovana ). Bakterie
se uchycuji jen na povrchu zeleniny takze dukladne myti( v Nemecku je kartacujou ) by melo stacit.Inkubacni doba je al relativne dlouha - 10 dnu !
Dr.med.Cerny( nejsem ale ani infektiolog ani hygienig ale pouze chirurg- urcity E.coli ale zpusobuje i tezkou infekci implantovane endoprothesy, stjne tezkou jako methicilinresistentni Staphylococcus aureus ( MRSA )
D. Krajíček
Re: clanek psany absolutnim laikem
Pane Černý, děkuji. Přesně tohle jsem doufal, že najdu ve článku. Výborné shrnutí. Ještě bych dodal, že na zeleninu se bakterie dostane při zalévání kontaminovanou vodou (do vody se dostanou exkrementy krav nakažených výše zmíněnou baktérií), proto není problém okurku omýt. Ovšem takový listový salát bych si raději odpustil.
P. Boublíková
Kdybyste radši jednoznačně napsali
jestli se bakterie dostávají dovnitř té zeleniny nebo jsou jen na povrchu a tedy stačí zeleninu pořádně omývat.... Podle všeho to vypadá, že se nějak (asi s vodou) dostávají potvory i dovnitř.