Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

KAREL ČAPEK: Hlas nevlastenecký

Ano, tyto řádky jsou nevlastenecké, a snad dokonce velezrádné, a zraní nás na místě nejcitlivějším. I v boxu jsou zakázány rány do žaludku; nuže, mířím na něj přímo pěstí, a dokonce s tvrdou bandáží. Žaluji totiž na českou kuchyni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Chudáček

24. 7. 2011 13:21
Nádherný článek

Donedávna jsem si myslel, že jednoduchost až primitivnost české stravy, hlavně maso, knedlíky a pivo, se rozbujela až za komunismu. Zde však vidím, že to má hlubší kořeny. Souhlasím s Čapkem, že strava má též vliv na myšlení člověka. Takto to v Česku dopadlo (ačkoliv není možno zcela generalizovat):

http://chudacek.blog.idnes.cz/c/136409/My-jsme-Knedlici.html" target="_blank">http://chudacek.blog.idnes.cz/c/136409/My-jsme-Knedlici.html 

Zajímavý současný francouzský filosof Michal Onfray tvrdí, že změna společnosti k lepšímu znamená též dobré a kvalitní jídlo. Prodalo se již dostatek jeho knih, takže už nemusí vydělávat a dává zadarmo přednášky o filosofii a o umění žít. Součástí jeho přednášek (v Caen v Normandii) je večeře uvařená jedním z předních francouzsýchi kuchařů.

0 0
možnosti

P. Fiala

24. 7. 2011 8:34
Projevy stěhování lidí do velkoměst

To by pan Čapek koukal, co lidé ve velkoměstě dnes jedí a pijí. Jistě by mu mohl být poučným materiálem chov zvířat v klecích (jejich zdravotní stav v různých zemích EU) a následně jdoucích na porážku pro miliony strávníků třeba v Praze. A mohl by uplatnit i obyčejné kupecké počty, aby se čtenář zamyslel a konal.

0 0
možnosti