Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Baristé: Češi už si zvykli na kvalitní kávu

Češi už se naučili pít dobrou kávu, zvyšuje se i kvalita kaváren. Myslí si to specialista na kávu a lektor Školy kávy Roberto Trevisan, který o víkendu zasedl v porotě soutěže o nejlepšího baristu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JO

J. Orlík

27. 7. 2011 21:47
A ještě bych rád věděl, jakým způsobem

je schopen somelier vyzvednout kvalitu vína kromě toho, že jej přinese v patřičné teplotě? Snad, že to dovede obkecat a zblbnout tak zákazníka, který ví o vínu prd. Když sommelierovi zavážu oči a dám mu dvě skleničky vína ze stejné lahve, pozná kulový, kterou mu přinesl vínaznalec a kterou laik. Aniž bych chtěl jakkoli snižovat znalosti a dovednosti sommeliérů, tak jsem názoru, že se jejich schopnosti velmi, ale opravdu velmi přeceňují. A pan Trevisan si udělal z pijáků "zalievané" kávy kšeft do konce života. Neboť zvyk je železná košile a počítám, že k lepší kávě "přeběhne" jen jeden ze sta. Ale díky za osvětu, ať jsou její pohnutky jakékoli.

0 0
možnosti
JV

J. Vargulič

27. 7. 2011 7:17
Opravdu ..

Opravdu to chce profíka - u nás doma to k snídaní dělám já..

0 0
možnosti
JO

J. Orlík

26. 7. 2011 13:50
Jděte mi s celým Robertem Trevisanem víte kam.

Mám v živé paměti článek z loňska, kde zrovna tento člověk vykládal, že většina Čechů dobrou kávu nikdy nepila. A dnes, po roce, mi chce snad věšet na nos hejly, že se, za tak krátkou dobu, něco změnilo? Pane Roberto, možná v té Vaší kavárně, kam na kávu chodíte. Ale v drtivé většině kaváren se nezměnilo zhola nic. A že by si Češi zvykli na kvlitní kávu, no, to je opravdu úsměvné. Pijí stejné šroty, jako vždy. V kavárnách se mění obsluha jako na běžícím páse, dodavatelé kávy nařídí kavárníkovi, že na mašinku ani na mlýnek nesmí sahat, že to má nastaveno přesně, neboť dodavatelé jsou většinou překupnící, kteří o přípravě kávy neví vůbec nic, stejně, jako většina obsluhy v kavárnách.  A kdo jiný by měl dělat osvětu, než obsluha v kavárně, že ano. Nějaké názvosloví, o tom nemůže být ani řeči. Když si objednám espresso, ani neví, co to je, páč jsem neřekl preso, když tedy řeknu preso, přinesou mi kýbl rybniční vody. A vůbec, je normální výraz pikolo? Nebo Piccolo? Kdybych to řekl v Itálii, věděl by barista, co mi má přinést? Pochybuji. Tak mi tady, pane Trevisane, nemažte med kolem huby, jací jsme my, češi, kávoví fajnšmekři.

0 0
možnosti