Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Smažená jídla u vody? Dovolenou blíž k rakvi, říká lékařka

Smažená tučná jídla na koupalištích jsou podle známé lékařky a rádkyně v oblasti zdravého životního stylu Kateřiny Cajthamlové sebevražda. "Je to jako kdyby si lidé na koupališti oblékli kožich," říká a jedním dechem doporučuje jíst v létě třikrát denně lehkou a netučnou stravu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z. Kulhánková

11. 7. 2012 18:17
Karcinogenní tofu z GM soji

Tak to si dám radši ten šnycl, z toho budu jenom tlustá.

0 0
možnosti

J. Feřtková

11. 7. 2012 23:11
Re: Karcinogenní tofu z GM soji

:-) Však jo, z toho vstřebáte tak akorát nějaká antibiotika a hormony, geneticky bude nejspíš ok.

0 0
možnosti

P. Šraier

11. 7. 2012 15:58
V Česku se sraˇky

žrát budou ještě po desetiletí... pro stánkaře je to výhodné a kdyžtak mají po ruce výmluvu, že jim "hygiena" nic jiného nepovolí. Dokud to jedni žerou, dotud to druzí budou smažit...:-/

0 0
možnosti

M. Hatlák

11. 7. 2012 15:07
Dotaz

Pani doktorko, proč najednou mlčíte?

0 0
možnosti

M. Raabová

11. 7. 2012 14:08
luštěniny

já si dát luštěniny, tak jsem nepotopitelná!   To je ale nápad. Myslím, že všeho s mírou a ne to, cose kazí je ideál. Ale to platí, když si jídlo bereme z domu. V přípřežních restauracích mají chladničky apod. a věříme, že opravdu připravují črstvé potraviny  :-))

0 0
možnosti

J. Kliment

11. 7. 2012 12:47
Paní doktorku by měl někdo upozornit

že zdaleka ne všichni lidé tráví svou pracovní dobu v klimatizované kanceláři či ordinaci a že pro mnohé z nás odchodem z pracoviště pracovní aktivity nekončí - ať je vedro anebo mráz. Pokud by byla ochotna osobně předložit partě lesáků, zedníků nebo třeba chlapům z kombajnů či řidičům k obědu tofu s pšeničnými klíčky ozdobené kouskem brokolice smeknu na počest její památky. Myslím že vcelku nejde ani tak o to CO jíme jako spíš o to KOLIK toho na posezení do sebe nacpeme. Naši předkové se zasytili polévkami, během dne nebyl čas na opulentní hody. Ale jedlo se mastné vepřové, sádlo, máslo. A knedlíky, brambory. Příjem kalorií se rovnal výdeji - a to i bez vědeckých rozborů a pojednání. K tomu by bylo třeba se vrátit, ve vlastním zájmu.

0 0
možnosti

S. Vor

11. 7. 2012 12:26
línej se přetrh,protože nechtěl jít dvakrát že paní doktorko

pak by mne zajímal její názor na v Čechách velmi oblíbené grilovačky na chatách a chalupách a u bazenu v soukromí.Problém bude spíše někde jinde a to v kvalitě a v celoročních stravovacích návycích.Nehledě na to, že snad každý člověk pozná jestli to opravdu chce a kdy má dost.(u zvířat to spolehlivě funguje na 100%).Proč nám paní doktorka třeba neporadí,že než lemtat sladké minerálky a vodu vůbec v rámci pitného režimu je lepší pít vlažný čaj, protože voda je do žaludku těžká,zatěžuje v horkých letních dnech ledviny a organismus vůbec.Čím víc člověk pije,tím se více potí,tím více odplavuje z těla soli a ty se musí doplnovat dalším jídlem.Cožpak ONA TOHLE NEVÍ?Než vypít litr vody,je lepší vypít jedno desetistupnové pivo.

0 0
možnosti

I. Schmalzkopf

11. 7. 2012 17:24
Re: línej se přetrh,protože nechtěl jít dvakrát že paní doktorko

Člověk nutně pije, protože se vždy potí a močí, ne naopak.

Voda je do žaludku těžká stejně jako čaj, rozdíl je spíš v tom, že čaje do sebe normálně nenalejete půl litru, kdežto vody klidně ano.

A nejlepší na horko a žízeň je čaj horký.. prověřeno stamiliony konzumentů, nezblblých různými Cajthamlovými.

Jinak máte pravdu se solemi, nikoliv ale s jejich doplňováním jídlem. Škopek studené desítky litr vody nenahradí ani náhodou :-)))

0 0
možnosti

M. Bezouška

11. 7. 2012 11:03
celkem se to dá zhodnotit jednoduše:

blábolí. Nejsem nijak přestárlý jedinec, ale receptů na "správnou výživu" jsem - jsme - viděli a zažili za posledních padesát let nejmíň mandel. Jejich společnou vlastností bylo, že se navzájem popíraly a vylučovaly. Jezte vejce, nejezte vejce, používejte raději máslo, másla co nejméně, je to málem jed - a tak dále.

Potíží podobných žvástů je přehánění. Jistě, bude-li někdo jíst jen smažené hranolky a gilované klobásy, na zdraví mu to nepřidá, jenže v tomto stylu se stravují spíše pomatenci, požírající syrové nebo polosyrové "cereálie", sójový tvaroh (jinak také zvaný tou-fu) a podobné věci trvale a bez obměny. Normální lidé jedí obyčejně to, na co mají právě chuť a málokdo má chuť třeba na stejk čtyřikrát v týdnu. Druhou, mnohem horší potíží pak je, že nikdo pořádně neví, co to je "zdravá strava" a ani to vědět nemůže. Protože i strava a stravovací návyky jsou po světě různé, kdyby kvůli ničemu jinému, tak kvůli podnebí. Vyvíjely se dlouhá staletí nebo i déle a měnit je najednou kvůli módním nápadům takových doktorek, jako té v tomto článku by asi nebylo ani možné, ani moc chytré.

Fuj!

0 0
možnosti

M. Raabová

11. 7. 2012 14:12
Re: celkem se to dá zhodnotit jednoduše:

dala bych vám nejmíň 100 bodů, lépe bych to nenapsala. Navíc paní doktorka hořekuje nad kuřetem, ale že soja je živnou půdou pro baktrie - sojové mléko je základ v miskách, kde se pěstují různé kultury bakterií, to už neřekne. Děkuji, nechci.

0 0
možnosti

M. Hatlák

11. 7. 2012 10:54
Bussines

Nádherná ukázka jak se dělá "byznys" po doktorsku. Kecy této paní v jejím pořadu jsou tragické. Je to jen stále reklama a hlavně nízkorozpočtový pořad televize tuším Prima.

Vzpomínám co bývalo u rybníka? Celý den jsme vydržely "lítak okolo rybníka a blbnout ve vodě. Vzpomínám jak jsme jako děti dostali od maminky u rybníku řízek mezi dva chleby, k tomu kofolu a na závěr jedno "jabko". Za dvěhodiny po tomto nezdravém obědě jsme měli znova strašný hlad, tak že jsme si návdavkem dali nádherný borůvkový koláč a zase kofolu. Byli jsme zdravý, opálení, a spokojení, neměli jsme problémy s opalovacími faktory. A když jsme si náhodou spálili záda, tak ten jogurt ze skleničky s papírovým výčkem záda za chvíli schladil a druhý den bylo vše zase fajn. A doktor nám akorát zašíval rozbitou hlavu, rovnal podvrknuté kotníky a vyhozená ramena. Ale hlavně nekecal o takových pitomostech jako tato paní "doktorka".

Nějak to celé takové umělé.

0 0
možnosti

V. West

11. 7. 2012 11:02
Re: Bussines

Naprosto s vámi souhlasím. Dnes je taková doba, že "odborníci" dělají z lidí a hlavně z dětí skleníkové květinky. Zdraví se je dnes nejvýnosnější obchob, který zneužívá obavu lidí o zdravotní stav. Obavu uměle vyvolávanou. Jen se podívejte na reklamy v médiích. Minimálně 70 procent je na léky, mnohdy s účinkem placeba.

0 0
možnosti

I. Schmalzkopf

11. 7. 2012 10:44
Kýho výra.. fazolový salát a pec na picu, u vody.

O vlivu mastného na rourky v těle ví každý, ale neznám nikoho, kdo by dobrovolně požil tofu.. fanatiků zas tolik není.

Celkový dojem z tohoto článku, plného exaltovaných frází, je "kus stránky byl zaplácnut" no a paní doktorka zapracovala na udržení se v povědomí veřejnosti.

0 0
možnosti

J. Šrámek

11. 7. 2012 10:04
Rady za všechny peníze!

To,co radí taková paní,je dobré jako teorie v klimatizované kanceláři.Nejlepší je vyzkoušet si to sami.Předražené uzeniny a nápoje ze stánků si kupuje jen velmi málo lidí.Vezměte si tužku a počítejte.Vycházejte z faktu,že jste z té 70% většiny lidí,co nemá ani vypočtený průměrný plat a neřve,že 50 tisíc je málo!Jako naši ,,drazí'''' léčitelé.

0 0
možnosti