Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tradiční roquefort je v ohrožení. Na vině jsou prý vlci

Výrobu sýru roquefort v jeho domovině na jihovýchodě Francie ohrožují vlci, kteří se v jeho domovině v pohoří Cevenny objevili. Místní chovatelé varují, že kvůli těmto šelmám nebudou schopni dodržovat přísná pravidla pro chov ovcí, z jejichž mléka se slavný plísňový sýr vyrábí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Sulc

3. 9. 2012 7:11
Par ovecek, co to je

Na to, jak se ten sejra exportuje, jich musi byt statisice. A nebo sidi  kravskym mlekem. Jen bych rad pripomel, ze  syr bejval jidlo chudych, stejne jako ryby. Dnes je dobry syr jen pro bohate. Roqueford stoji v New Yorku asi 23 dolaru za libru. Podobny Stilton z Anglie je jen o dolar levnejsi. Naproti tomu "filet mignon'', prava svickova, je za 16 dolaru libra. Nejlacinejsi sejra v Usa je yarlsberg, z Norska, a i ten je za 6-7 dolaru za libru. Samozrejme, mistni, ruzne ty prumyslove "syry" v krychlickach jsou levnejsi. Libra je 450 gramu, takze kilo roquefortu je neco pres 1000 Kc. Podle tech cen ti vlci musi zrat ty ovce po stovkach denne.

0 0
možnosti