Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Proč právě dvacet procent? ptají se výrobci lihovin

Na pultech českých obchodů i v restaurací se mohou podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví prodávat lihoviny s 19,99 % alkoholu, prodej lihovin s o o setinu procenta vyšším obsahem už je ale zakázaný. Proč?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Skřivan

19. 9. 2012 11:55
Já nevím čemu se divíte,

co asi tak Kalousek a spol jsou schopní vymyslet ?! ... na druhou stranu nějakou činnost alespoň předstírat musí. Jinak by dostali rovnou po papuli, což je přesně to, co by bylo třeba ... . Další vláda by pak byla mnohem opatrnější a o malinko více by se věnovala práci na úkor zlodějin ... .

0 0
možnosti

J. Tachovský

19. 9. 2012 11:42
Je tu lepsi reseni

Pokud napoj naredite 1:1 cistym ethanolem, nebude tak nebezpecny. Ethanol pripadny methanol z jater vytesni. Navic to bude sila piti.

0 0
možnosti

B. Borský

19. 9. 2012 11:35
Co jiného čekat

od téhle tragikomické vlády, než neznalost, maskovanou politickým rozhodnutím. Pokud by skončila včera, bylo už pozdě.

0 0
možnosti

J. Tachovský

19. 9. 2012 10:25
At naredi griotku s rumemem a je to

.

0 0
možnosti

S. Ševeček

19. 9. 2012 10:16
Macek heute

Používat dvacet smrtelně otrávených metylakoholem (výběrem zdroje svého pití si šanci na otrávení sami a dobrovolně mnohonásobně zvýšili) coby argument pro okamžitý zákaz prodeje a vystavování (!) tvrdého alkoholu, je nesmírně pokrytecké.

V Česku totiž rok od roku přibývá smrtelných otrav legálním etylalkoholem (od roku 1995 každý rok více než 100, jen v roce 2009 190 obětí), ohromná většina lidí to ovšem ani netuší.

Přitom stačilo ve veřejnoprávních mediích opakovaně ukazovat láhve a etikety pančovaného alkoholu, ba i plakáty do obchodů s jejich vyobrazením by šly rychle vylepit, a prodej nezávadného alkoholu ponechat jak je. Blbců, kteří by i poté vypili podezřelou láhev, nebylo by třeba pranic litovat…

0 0
možnosti

I. Schmalzkopf

19. 9. 2012 10:22
Re: Macek heute

Norci nejsou žádný výlupek ctnosti, ale pořád to jsou lidé a pořád je to selhání státu, že jedovatá kořalka na trhu je, i v kolkovaných lahvích.

Jedno by mne zajímalo, jak jste přišel na to, že výčet etiket je konečný? To vám nevadí, že v době, kdy se budou dohledávat další možné etikety, zemřou další lidé, třeba?

0 0
možnosti

J. Šrámek

19. 9. 2012 9:18
Připomínám podobnou aféru!

Byla v Rakousku a to přidávali místní do vína metylalkohol z nemrznoucí směsi do chladičů!Ale u nás to byly nejprodávanější druhy lihovin.

0 0
možnosti

V. Kolman

19. 9. 2012 9:31
Re: Připomínám podobnou aféru!

V Rakousku přidávali do vín glykol. V žádném případě to nebyl pane Šrámku metylalkohol!

P.S. - Olíznul jsem prst, potřísněný kapalinou do chladiče a opravdu má ten glykol docela příjemně sladkou chuť :-))

0 0
možnosti

R. Buršík

19. 9. 2012 8:16
aq co dát 5

a projdou jen rumové pralinky

0 0
možnosti

A. Novák

19. 9. 2012 8:07
diskuse se občas trochu zvrhne...

" jak těžké je stanovit, zda dvacetiprocentní alkohol může být z hlediska možného pančování nebezpečnější než devatenáctiprocentní. „Například při posledním případu otravy v Norsku se jednalo o otravu z nápoje o obsahu 20 % metanolu,“ řekla LN Pelclová" ...

poněkud se zde míchá objemový obsah alkoholu a naředění metanolu. Pak ta informace ztrácí smysl.

0 0
možnosti

I. Schmalzkopf

19. 9. 2012 10:17
Re: diskuse se občas trochu zvrhne...

Jasné je, že když dáte 10%, tak se ozve aspoň vinař. Nějaké rozumné číslo se dát musí a vždy se najde protestující.

0 0
možnosti