Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Rady sommeliéra. Jak se neztrapnit při výběru vína?

"A k pití si budete přát?" Zdánlivě neškodná otázka, která dokáže způsobit těžkou hlavu mnoha zákazníkům. Červené, bílé, sladké, suché? A když ještě dojde na ochutnávání, orosí se často čelo i protřelým návštěvníkům vináren. Jak se neztrapnit při výběru vína? Server Lidovky.cz přináší rozhovor se sommeliérem Milanem Krejčím.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

19. 4. 2013 15:18
Jejich starosti

na moji hlavu. Nevěřím nikomu, zejména ne číšníkovi. Ledaže bych ho znal 20 let.

0 0
možnosti

16. 4. 2013 9:51
Můj známý ...

...  dělá mnoho let vodoinstalace. Toho do cizí hospody nedostanete ani za zlaté prase. Rozumí se, na jídlo. "Že mi nalejou nějaký krabičák, to by mi tak nevadilo, ..." dodává "... jen tu krabici musí přede mnou votevřít!"

#

A za sebe se táži těch rádců zde: Co je to "vybrat si"? To si jako z těch deseti druhů na lístku - ve skutečnosti 4-5ti mám vybrat "podle chuti"?  Nebo jak "vybrat"? Podle toho, co mi tvrdí pingl? A vy se opovážíte odmítnout ty ev. patoky, co vám otevřel? Já tedy ne.

0 0
možnosti

15. 4. 2013 10:26
Koukam, ze vino nam pobyt v hospode jen komplikuje

resenim je dat si k jidlu pivo nebo vodu

0 0
možnosti

P. Janáček

13. 4. 2013 13:58
Ono je to ve skutečnosti jednoduché

vybíráme si takové víno, které nám k danému pokrmu chutná a neexistují unifikované chuťové buňky

mnohem důležitější jsou ty připomínky ke kvalitě či k vadám

0 0
možnosti

J. Novák 768

13. 4. 2013 15:20
Re: Ono je to ve skutečnosti jednoduché

Přesně tak - chuť a barvu vína si volím dle svých subjektivních představ a je mi celkem jedno, jestli by mne za to experti pochválili nebo ne.

0 0
možnosti

13. 4. 2013 11:34
Tento clanek spis hlavu zamota

Nevim, proc u ryb je tu opomijeno jedno z nejvhodnejsich vin - MUSCADET z dolni Loiry, prakticky absolutne suche bile vino, mnohem lepsi nez rynsky ryzling, ktery, pokud je dobre zpracovany a je z dobre polohy ma pro rybu prilis velke mnozstvi kyselin. Pokud nekdo pise, ze vino nesmi perlit, tak je nutno dodat, ze se to tyka pouze cerveneho vina, nebot kyslicnik uhlicity se na jazyku nesnasi s trislovinami, ktere jsou jednou ze slozek cerveneho vina. Naopak u bileho vina je to ne snad bezny, ale ne nezvykly ukaz a nekteri vyrobci zejmena treba ve Svycarsku u sort jako Müller-Thurgau , nebo Chasselas vyrabi prakticky pouze jemne perliva vina (v lahvi neni zadny pretlak, pouze po otevreni a naliti do sklenky se na stenach objevi par perlicek kyslicniku uhliciteho),. ktere vino osvezi. Proc nenapise autor zakladni odlisne vlastnosti francouzskych, italskych a spanelskych vin? Proc se nezmini o typickych regionech Bordeaux, Bandol, Rhone, Chianti, Piemont, Verona, Brunello...

0 0
možnosti

13. 4. 2013 11:35
Re: Tento clanek spis hlavu zamota - pokracovani

A hlavne pokud se nkdo chce trochu vyznat, tak bez trochu teorie (Vinne atlasy by mely byt povinnosti - treba Johnson) a bez prakticke degustacni koference (vyraz pro kurzy degustace pouzivany u vinaru), nebo bez prakticke degustace pri vyberu vin ve sklepich u vinaru, ci v lepsich obchodech to nejde. K tomu je treba neco napsat o starnuti vin, jak se zejmena u cervenych vin odbourava tanin a jak se pomalou oxidaci s tim spojenou (tanin je antioxidant) meni a vyviji chut vina a jeho bouqet....

0 0
možnosti

13. 4. 2013 8:20
Je to poměrně složitá záležitost - ..

který krabičák si vybrat, aby byl mlsný jazýček uspokojen....

0 0
možnosti

16. 4. 2013 9:38
Re: Je to poměrně složitá záležitost - ..

ANO, pane Varguliči - TO JE, oč tu běží!

Já vím starou belu,

co mi ten dareba doopravdy nalévá, byť to bylo v originální láhvi.

Já vím dokonce starou belu, i když to kupuji v tzv. vinotéce.

0 0
možnosti