Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Fuj, zelenina, ošívají se Češi. Patří mezi nejslabší konzumenty

Ukažte mi jediný kousek zeleniny, který se dá s chutí přikusovat k pivu. Kromě cibule v utopencích takový nenajdete. Přesně tak vysvětluje českou nechuť ke všem druhům zeleniny známý pražský lékař Jan Jelínek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PGS

19. 6. 2013 6:37
To jsou hloupé kecy!

Autor zapomíná na to, že většina našinců si 90% zeleniny a min. 50% ovoce vypěstuje sama, nebo nakoupí na venkově, což se do žádných hloupých statistik nedostane!

0 0
možnosti
JN

J. Novák 768

20. 6. 2013 9:54
Re: To jsou hloupé kecy!

Nezanedbatelná část obyvatel ČR (dost možná většina) žije ve městech a zeleninu kupuje v hypermarketech (to dělají konec konců i mnozí lidé z vesnic). Takže s tím samozásobením to vůbec není tak žhavé, jak si myslíte.

0 0
možnosti
TC

T. Czernin 251

18. 6. 2013 18:53
Titulek opět s chybou :(

Správně mělo být uvedeno: Fuj, polská zelenina, ošívají se Češi. Přitom patří k největším konzumentům toho hydroponního hnoje...

0 0
možnosti
MR

18. 6. 2013 15:09
zelenina

v našem prostředí se podává jako příloha. Jíst jen zeleninu znamená nadýmání a zhrošování životního prostředí vypouštěním plynů. Každá část země má svá specifika, která se formovala stovky let a naše tělo si navyklo na tento způsob stravy. Stejně jako je pro nás nevhodné hojné pojídání ovoce a zeleniny nevyrostlé v našich šířkách stejně tak je třeba lidem v okolí moře nevhodné jídlo u nás konzumované. Sepii v našich šířkách nenajdeš, stejně  jako řepu u moře. Když je toto logické, proč neustále není logické jíst rozdílnou stravu.

0 0
možnosti
JN

J. Novák 768

20. 6. 2013 9:53
Re: zelenina

A) zhoršování životního prostředí nadýmáním z požívání zeleniny je totální nesmysl - při produkci masa se vyprodukuje daleko více emisí skleníkových plynů než při produkci rostlinných produktů a navíc "lidské nadýmaní" je z tohoto pohledu asi tak významné, jako jedno plivnutí pro zavlažení Sahary.

B) Stovky let se i u nás formovalo pojídání zeleiny a ovoce a teprve v několika posedních desetiletích začalo maso převládat.

C) Existují kvanta druhů zeleniny a ovoce původních a tradičních u nás - proč je nejist, když je to navíc zdravé a environmentálně příznivé?

D) Mnoho lidí má mizerné stravovací návyky a k nim kopec výmluv, proč to nejde jinak.

0 0
možnosti
MC

18. 6. 2013 10:57
Tyhle průzkumy jsou na prd

Zeleniny se u nás zbaští docela dost, ale tisíce tun si lidé vypěstují sami na zahrádkách, což nevyhnutelně zkresluje vstupní data.

0 0
možnosti
JF

18. 6. 2013 11:01
Re: Tyhle průzkumy jsou na prd

Ale houbeles, statistika je překreslená z Eurostatu, který je založený na dotaznících spotřebitelů, konzumentů .:-), ne obchodníků. V Česku je zelenina bezmála sprosté slovo.

0 0
možnosti
PM

18. 6. 2013 8:25
Co lžete,

víte kolik zeleniny se do mě dostane, když jím hlavně býložravce? :D

0 0
možnosti
HK

H. Kropová

18. 6. 2013 7:50
Taková zelenina

to je věc .Preferuju brambory a obiloviny ovšem propasírované přes prase

0 0
možnosti

18. 6. 2013 8:25
Re: Taková zelenina

Patrně podle toho i vypadáte.

0 0
možnosti