Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Věčný problém s espressem. Češi si dál objednávají 'piccolo', povzdechla si baristka

Nic naplat, národ milovníků kávy nejsme. Češi se při přípravě dopouštějí základních chyb a často ani nevědí, co se pod jednotlivými názvy skrývá. Zákazníci si tak třeba v kavárnách objednávají piccolo, aniž by tušili, že tento název se při přípravě kávy vůbec nepoužívá, vysvětluje zakladatelka Mistrovství baristů a znalkyně kávy Štěpánka Havrlíková v rozhovoru pro Lidovky.cz.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Jurax

20. 10. 2013 1:46
Češi mají problém s kafem

ale Moravané zřejmě ne, v článku se píše akorát o Češích :-)

0 0
možnosti

C. Sangrail

22. 10. 2013 11:32
Moravané jsou Češi

Čech = obyvatel České republiky, ledaže máte jiný návrh, např. používat elegantní útvary jako "Českorepubličan" nebo "Čech v státním smyslu"... Smiřte se s tím, že v jazyce mají slova mnohdy více významů, např. slovo "Čech" nebo, když jsme u toho, i slovo "jazyk".

0 0
možnosti

C. Sangrail

17. 10. 2013 14:22
Problém nejsou ti, kdo si objednávají "piccolo"

Problém nejsou ti, kdo si objednávají "piccolo" - protože to jsou ti, kteří chtějí správné espresso. Problém jsou ti, kdo si objednávají "espresso" nebo dokonce "preso" a chtějí "lungo", a druhý problém jsou kavárníci, kteří NUTÍ své mnohem lépe informované hosty, aby se uchylovali k pojmům jako "piccolo", protože jinak by si prostě neobjednali. Já v českých kavárnách vždy zdůrazňuji, že chci MALÉ espresso, a rovnou říkám "bez mléka". Stýská se mi v takových chvílích po Itálii, kde stačí říct "caffé" a dostanete opravdové espresso.

0 0
možnosti

Š. Havrlíková

11. 10. 2013 13:55
Příspěvky

Každý způsob přípravy kávy má své optimální standardy, díky nimž máte možnost z kávy získat maximum pozitivních složek a tím pádem ideální chuťový požitek. Je to podobné, jako když například pečete kuře a jednoduše víte, že nemá být nedopečené ani černé jako uhel, ale měkoučké, krásně dozlatova. Má to své důvody :-). 

Barista, tedy ten, kdo se živí přípravou kávy by se měl umět s klientem domluvit tak, aby i při nepřesně specifikované objednávce ze strany zákazníka připravil nápoj, který zákazník chtěl, ačkoliv pro něj možná použil nepřesný název. K tomu je samozřejmě nezbytná komunikace a pomohlo by i sjednocené názvosloví na obou stranách pultu :-). Problémem je však  často skutečnost, že je spotřebitel poučenější a má hlubší znalosti než člověk, který má přípravu nápojů z kávy jako profesní obživu.

Přeji vám vždy dobrou kávu :-). Š.H.

0 0
možnosti

6. 10. 2013 10:00
Největší problém Čechů

není v názvoslovi. Tady je snaha o to, aby vyslovení slova piccolo, bylo jako když si na veřejnosti stáhnete kalhoty. Jak se velmi snaži FCB Piccolo neexistuje. Na místě je osvěta. Ale těch co kávu připravují. Ve velké většině totiž za nic nestojí.

0 0
možnosti

M. Middler

9. 10. 2013 7:27
Re: Největší problém Čechů

Nene, naopak! Vina je na zákaznících, protože vypijí cokoliv a nikdy proti tomu nic nenamítají... Pokud někdo vaří kávu z přepálených/starých zrn, pak jí nechá týden naštusovanou v mlýnku a nakonec jí nechá v páce protéct 2dl vody, tak si zaslouží aby k němu nikdo na kávu nechodil... Po něčem takovém zůstane na jazyku povlak a pachuť, která vydrží pomalu do druhého dne...

0 0
možnosti

6. 10. 2013 8:03
Není to..

spíše ba-g-ristka..?

0 0
možnosti

6. 10. 2013 8:02
S kafetem nemám žádný problém..

a ráno a v poledne mi doma mimořádně chutná..Není podle žádných sofistikovaných receptur, ale musí ho být pořádný hrnek a být teplé..Kávě zdar!

0 0
možnosti

5. 10. 2013 19:00
Sakrat, proc bych mel pit kafe podle mezinarodniho standartu

Chci kafe aby mi chutnalo a bylo ho dost, proste americky kafe, ctvrt litru s mlikem. A to v Praze ma jedine Starbucks. God bless Starbucks.Kafe z naprstku za 45 kc je zlodejna.

0 0
možnosti

5. 10. 2013 19:22
Re: Sakrat, proc bych mel pit kafe podle mezinarodniho standartu

Když vy ale vůbec nejste free, cool and in. Mimochodem, vypadá to, že bych mohla dostat zálohu na dopsání Josefa II, tak prosím držte palce!

0 0
možnosti

5. 10. 2013 17:35
Baristka?

Chacha, nána, která s vypětím všech duševních sil dokáže uvařit kafe. To bude něco jako kosmetička podlahových ploch, ne?

0 0
možnosti

5. 10. 2013 19:05
Re: Baristka?

A proc pit kafe z naprstku. Ne zbytecne se v Cesku rikalo poradnemu hrnku 'kafac". 20-30 ccm za 50kc, no, vychtnejte takovou zlodejnu. Ve stredu jsem se vratil z Prahy, jedine poradne kafe ma Starbucks.

0 0
možnosti

5. 10. 2013 16:58
Já si zase myslím,

že máme pít a jist, co nám chutná, v čem máme tradici. Já si například rád dám i českého "turka" z kvalitní a dobře vypražené kávy a zase nechápu, když někdo říká káva "instantu". Dobrým italským espressem taky  nepohrdnu. Jinak říkám raději malá nebo velká káva a jsou mně z duše protivní ti rádoby "světáci" se všemi anglickými,  italskými, francouzskými a dalšími názvy, a to zejména po týdenním pobytu v dané zemi.

0 0
možnosti

M. Novakova

5. 10. 2013 11:30
Www.piccoloexistuje.cz

Mame kavarnu v centru mesta,nasim zakaznikum radi uvarime piccolo,nebo kavu "a hodne vody",turka,proste to co si preji,a s chuti a radosti.souhlasim s p.Vladimirem....musim se usmivat,kolik se tu najednou vyrojilo baristu.a uplne nejvic se mi libi titul barista roku-to se takhle sejdou kamaradi .....a pak si s drzym čelem s kamaradem z redakce dovoluji hodnotit jine kavarny...tak to v nasem malem rybniku proste chodi.

0 0
možnosti