Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

'Food-porno' fotky vyvolávají protesty francouzských šéfkuchařů

Až si příště zkusíte vyfotit večeři v luxusní francouzské restauraci, nedivte se, pokud na vás vyběhne z kuchyně rozzuřený šéfkuchař. Už několik francouzských restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami začalo mít dost hostů fotících si chytrými telefony jídlo, aby ho vystavili na sociálních sítích. A jsou odhodlané zakročit proti tomu, pro co se vžilo označení "food-porno", napsala agentura AFP.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

26. 2. 2014 8:24
No jedno je jisté,

do takové restaurace se stejně nedostanu, takže ať se tam klidně staví na hlavu, mně je to jedno, nicméně myslel jsem si, že v těchto podnicích platí: "Náš zákazník, náš pán.". Evidentně bych se spletl. No, jestli si někdo za svoje peníze chce nechat nařizovat, co může a co nemůže, je to jeho problém... :-P

0 0
možnosti

26. 2. 2014 18:25
Re: No jedno je jisté,

V těchto podnicích se především udržuje a očekává určitá úroveň chování jak od personálu, tak od ostatních hostů. Do drahé restaurace, kde mě někdo při večeři obtěžoval, už příště nepůjdu. To restauratéři vědí a snaží se tomu zabránit.

0 0
možnosti

25. 2. 2014 9:01
Chápu snahu o nějakou úroveň ve špičkové restauraci

kde je hodně věcí jen snobárna, aby provozovatelé mohli vytahovat spousty peněz z kapes hloupých zbohatlíků. Já bych naopak chtěl fotit klamavou reklamu v KFC a McD, kde vás lákají na jídlo, které nikdy nedostanete.

0 0
možnosti

26. 2. 2014 8:25
Re: Chápu snahu o nějakou úroveň ve špičkové restauraci

No tak si ho foťte, někdo vám snad brání? Po mně to nechtějte, já tam nechodím. :-P

0 0
možnosti

24. 2. 2014 18:30
Na svých cestách po Bulharsku

se stravuji v mých oblíbených restauracích a tam si téměř zcela pravidelně fotím s úsměvným souhlasem personálu servírované pokrmy. Pak je pošlu rodině, kamarádům a s poznámkou, že o takovéto dobroty oni přicházejí, když tam nejezdí - je jich zatím sice jen pár, ale už jezdí. Vřele doporučuji požádat o takové jídlo, které jste měli vy - nechci to určené turistům. Je to nádhera - bulharská kuchyně má co nabídnout. Hezký večer. Francouzská hysterie je umělá, nebo je to novinářská prasárna.

0 0
možnosti

23. 2. 2014 16:11
Frantíci jsou trochu pintlich.

Když jsem na oslavě vyfotil kromě darů a polibků také tabuli a fotky ukázal známým každý si ode mne vzal kontakt na tu restauraci (fotky jídel vypadaly velmi dobře a lákavě) a pak mě i referovali o svém zážitku. Nebyla to pro tu restauraci dobrá reklama? Pravda, měli jsem malé separé a nikoho jsem focením nerušil.

0 0
možnosti

25. 2. 2014 7:37
Re: Frantíci jsou trochu pintlich.

To je právě ono - v soukromí salónku si foťte po libosti, nebo si taky můžete připlatit za talíř, odnést si krmičku domů a vyřádit se. Ale fotit v restauraci, kde kolem vás, často v těsné blízkosti, stolují lidé, kteří si přišli užít atmosféru podniku, je projevem buranství.

0 0
možnosti

22. 2. 2014 1:40
Kuchaři

začínají být horší, než popové hvězdy. Měli by se místo umění vrhnout na žrádlo a být vděční, že si to stále někdo kupuje a tedy mohou být placeni. On to moc hezky na pravou míru uvádí jeden z nejslavnějších, Anthony Bourdain ve své knize. A tomu by fotografování (bez blesku) určitě nevadilo. Protože není blbec.

0 0
možnosti

O. Horák

21. 2. 2014 16:07
a když pan gastroblower Riss bude po opici

tak mu bude chutnat leda lák z okurek a vše ostatní sepsuje.

Takže požadujme profesionalitu od podobných zázraků, stejně jako oni od kuchařů.

Ono i styl servírování a aranžování je určena jen platícímu zákazníkovi a není veřejná aby ji mohla kopírovat konkurence. Říká se tomu obchodní tajemství.

V divadlech a ani kinech se fotit či natáčet nesmí a stejně mohou vycházet kritiky. Jídlo a jeho aranžmá je také umělecká záležitost, tak ctěte stejné tradice kritiky.

A když bude něco nedopečené, tak to reklamujte a dejte vědět, jak jste dopadli s reklamací. Nafotit nenačaté jídlo a bez důkazů pomluvit a bez reakce personálu na reklamaci? Důkaz ubohosti. Nejsem profi kuchař a ani mne neživí pohostinství, jen mne štve snaha o popularitu za každou cenu (když už sám nic neumím).

0 0
možnosti

22. 2. 2014 2:00
Re: a když pan gastroblower Riss bude po opici

Já mám naopak dojem, že večeře je POKRM (!!!), ne umělecké dílo. To bych mohl být po prvním zapíchnutí vidličky obžalován za ničení exponátu. Ano, je to absurdní, ale neméně absurdní je předkládat pokrm k ukojení hladu porci, která sotva talíř ušpiní, nahoře třeba s kytičkou a prázdno na talíři začmárané vlnovkou omáčky s nějakým francouzským jménem a cenovkou, která vás omráčí. To opravdu stojí za fotografii jako doličný předmět ke společenské konverzaci o humoru a emocích. K "předvádění se" jsou kuchařské soutěže, předvádění či výstavy. Restaurace je k restaurování sil po denní práci, což, podle ceny soudě, by mělo svědčit o jistém dostatku pokrmu, spokojenosti těla, slušnosti, obsluhy a ne až tak zjevném okrádání ve jménu třeba umění.

0 0
možnosti

21. 2. 2014 9:56
Kuchaři si mohou trhnout!

Pokus si jídlo zákazník zaplatí, může si ho klidně spláchnout do ... - o samotě.

0 0
možnosti

26. 2. 2014 8:29
Re: Kuchaři si mohou trhnout!

To jako že se mu bude servírovat na samotce?

0 0
možnosti

J. Novák 768

21. 2. 2014 8:17
.

Chápal bych to otravování s bleskem, případně pokud se někdo tímto způsobem pokouší restauraci přímo poškodit, ale jinak je to celkem zbytečné vztekání.

0 0
možnosti