Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

VANĚK: Banány bez teček, jahody bez chuti. Jak vypadá jídlo podle supermarketů?

Unifikaci jídla a gastronomie považuji za hřích, občas nesmyslný zásah do přírody, částečné poroučení větru a dešti, zkrátka za nepřítele velkého a podlého. Nicméně nepřítele, který vlezl a leze do našich nákupních košíků, spíží a lednic čím dál tím více. A chudák matka příroda s některými producenty a zemědělci se kroutí jak při posledním soudu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Nightsdale

17. 3. 2015 20:09

Vzpomínám si, že když jsem před pár lety dělal vedoucího v Albertu, tak jsme tam na banány měli takovou "barevnou škálu", tuším že s hodnotami 1-7. 1 byla zářivě zelená, 3 a 4 byla žlutozelená (prodejní barva), 5 zářivě žlutá jako na ilustračním obrázku (výprodejní barva) a 6 už byla šedá (na vyhození). Vycházelo to cca tak, že na 3 prodaná kila banánů se 1 kg vyhodilo... A to jsme měli relativně zanedbatelné odpisy...

0 0
možnosti

9. 3. 2015 16:32

Banány s tečkama nekupuji jednoduše proto, že mi a) nechutnají, protože mám rád banány méně sladké b) protože mi doma ty bez teček déle vydrží.  To je jako rozčilovat se, že si lidé berou z regálu jogurty s delší dobou trvanlivosti ... :-)

0 0
možnosti

Z. Iva

5. 3. 2015 15:56
Stařené?

Co je to za patvar - vždy se říkalo odleželé...

0 0
možnosti

J. Václav 261

4. 3. 2015 15:13
Rovné nebo zahnuté, kulaté, nebo jen oblé...

vadí mi nejvice, že ovoce je nezralé a nepoživatelné. Možnost reklamece neexistuje, protože to zjistíme až doma. Podtržená jablka, nedojdou, jen zbabčí a shniji, Podtržené broskve, snijí rovnou. Citrony jsou nakaženy, za 2 dny se pokryjí plísní. Rajčata jsou přímo jedovatá, obsahují vysoké množství jedovatého tomatinu. Dokonce chléb se pokryl oranžovou plísní, což je možné jen z mouky vyrobené z pšenice napadené fusariozou. Atd. atd. Mohl bych psát celý den, a potom si přečtu takovýto článek, který z nás všech dělá opět blbce. Hlavně, že nad pisoárem je fotobuňka, která ze mne spláchne chc anky.

0 0
možnosti

A. Kerbel

4. 3. 2015 12:49
no tak to nekupujte

o tom je dnesni doba, ze vsichni maji nekonecno moznosti, ale radsi pocitaji korunky a hledaji, kde je nejlevnejsi chleba, a pak remcaji, ze neni jako za mlada. Vzdyt existuje tolik soukromych pekaren, sem tam nejakou vyzkousim, ale ne vzdy to je ono, asi sem divnej, ale nevic mi chutnaji kaiserky z Lidlu . Stejne jako jsou furt masny jak za komancu, az na to ze i ty maji lepsi vyber nez driv, nebo clovek zajde na farmarske trhy, pokud zije ve meste, nebo si najde na netu nejake samochovatele v okoli. A tak dale. Drive o to vic pokud chtel clovek nejake extra zbozi, tak musel vyvinout nejake to usili, ale vestinu vubec neslo sehnat. Dneska mame v nabidce cokoliv a je logicke, ze to neni jen tak, ze je vsude vsechno, taky to ma nejake zakony. Ale nabidka je a jelikoz konecne lidi zacinaji hledat kvalitu oproti minulym desetiletim, tak je i nabidka kvalitnejsich verzi dannych produktu, ale clovek musi hledat a pripadne si priplati.

0 0
možnosti

M. Novak 322

4. 3. 2015 10:32
mate to zapotrebi ?

Pane Vanku, se vsi uctou k Vam, nedelejte ze sebe neco co , doufam nejste.

Zadny kulinarsky vedator z Bruselu nevymyslel zahnuti bananu. Zkuste si o tom neco precist a nejlepe na oficialnich zdrojich a budete, mozna, prekvapen.

Tato technicka zalezitost a netyka se jenom bananu ma, kupodivu, velmi racionalni pozadi.

0 0
možnosti

4. 3. 2015 11:31
Re: mate to zapotrebi ?

Ano, ma opravdu racionalni pozadi. Ale vetsina o tom nic nevi, tak radi kecaji!

Napriklad prepravka okurek, okurky do ni muzete naskladat bez pocitani. Ale stacila by jedna vice ohnuta okurka a uz ten standartni pocet nevychazi.

0 0
možnosti

4. 3. 2015 10:26
Naprostý souhlas!

Když jsme dřív (např. po válce, ale i ještě v 80.letech) nespotřebovali mléko, nechali jsme ho zkysnout, nalili do plátěného sáčku, nechali vykapat a druhý den měli kousek báječného tvarohu. Dnes jedině vylít do vodovodu, a to při té drahotě! Sýr býval jídlem spíše chudších lidí. Dnes stojí od 26 Kč 10 deka, to je dražší než řízky. O kvalitě plátků v umělých obalech škoda slov.

0 0
možnosti

M. Novak 322

4. 3. 2015 10:38
coze ?

V 80 letech se prodavala take kapalina v plastovem obalu s cernym potiskem a na nem bylo napsano mleko s obsahem tuku pod jedno procento. Kapalina lehce nasedla, pomalu prusvitna. Stal jsem frontu manzelce na menstruacni vlozky a toaletni papir. Jogurty jenom ve ctvrtek a pouze dopoledne. Takze to byla ona slavna 80. leta. Jsem stastny ze jsem se dozil dnesnich dnu plnych svobody a demokracie. Vsechno ostatni je beznym projevem existence cloveka.

0 0
možnosti

Jiri Janecek

4. 3. 2015 10:23
Nevim...

...jestli je to PR na farmarske trhy, tak je to opravdu celkem dlouhe a uzvanene. Navic opravdu se micha vice ruznych veci dohromady...

Nechci mluvit jak nejaky libertarian, ale skoro kazdy ma volbu nakupovat kde chce...

Mozna by stalo za to ocenit prinos Jiriho Babici pro diverzifikaci chuti aspon pri domacim vareni...

0 0
možnosti

4. 3. 2015 10:02
Vanek vubec nechape,

ze zbozi 1. tridy musi mit nejake dane normy, tim teckovany banan uz do 1. tridy nepatri! Nebo si Vanek pujde koupit nove auto i s odreninama (poteckovane)?

0 0
možnosti

O. Horák

4. 3. 2015 13:23
Re: Vanek vubec nechape,

Škoda že nedokážete rozeznat rozdíl mezi autem a banánem, kde jedno je přírodně vypěstované (a není to auto) a druhé precizně vyrobené. Ani nehledě k mnoho-řádovému rozdílu cen či snad že jedno je spotřebák na pár a druhé spíše dlouhodobější investice.

Nebo snad že tečka na banánu znamená zralost a plné rozvinutí chuť a tečka na autě chybu výroby.

0 0
možnosti

I. Veselý

4. 3. 2015 9:38
S tím chlebem

to nejspíš pravda je. Já si vždy vybíral bochník či pecen s prasklinami, které jsem měl u krajíce nejradši. Teď nejen že dobrý chleba aby jeden pohledal (ale najít se dá i v hypermarketu), ale prasklý doopravdy mezi nabízenými není.

Několikrát se mi stalo při nakupování dobrého chleba, že přišel jiný zákazník, sáhl na bochník a okomentoval ho jako tvrdý. Ten chleba byl krásně upečený a při zmáčknutí jeho kůrka lehce křupala a spodní strana při poklepání zněla - tedy přesně jak správný chleba má vypadat, ale pro ně byl tvrdý.

Moji prarodiče ve svém vysokém věku v dobách kdy chleba ještě chlebem byl museli okrajovat, díky špatným zubním náhradám té doby, kůrky i z krajíců zcela čerstvého bochníku aby je ukousli. Ten chleba ale vydržel dost dlouho a neplesnivěl za tři dny.

0 0
možnosti