Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Jídlo je větší tabu než sex, říká autorka filmu Cukr blog

Pět let života věnovala režisérka Andrea Culková tématu, které zdánlivě působí nevinně - cukru. Snímek Cukr blog odstartovala její vlastní zkušenost s těhotenskou cukrovkou, kvůli které se začala o téma sladkostí a jejich vlivu na lidské zdraví zabývat. V průběhu natáčení objevila Culková širší společensko-politické souvislosti a její film je ve výsledku napínavou investigativní story kombinovanou s osobním příběhem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

13. 4. 2015 14:24

Takovým jsme v práci říkali "mrkev"... za 5 let se zjistí, že je to všechno naopak. Důležitý je nepřežírat se jednostranně a ne vymítat tu cukr, jindy bílou mouku nabo kravský mlíko. FAK OF.

0 0
možnosti

28. 3. 2015 8:18

Má cenu ty nesmysly vůbec komentovat ? Bohužel ano, hodně lidí vždy dokáže ovlivnit, když autor/ka používá hojně odborné termíny.  Smaží se tím vyvolat dojem vlastní odbornosti. Ve skutečnosti ona i ostatní podobné autorky jen slepují slova dohromady. Za vše snad hovoří  věta : Rafinovaný cukr je chemická sloučenina, kterou člověk vyrobil.  Nevyrobil !!!  Pouze získal  zkoncentroval z rostliny. Ostatně už titulek: Jídlo je větší tabu než sex. Jednak ani sex není dnes velké tabu a jídlo je velmi vděčným tématem hovorů. Pro lidstvo jsou škodlivé především obě dámy : jak paní režisérka tak redaktorka. Milé dámy vy a podobní, kteří neustále poukazujete jak lidstvo podobné potraviny ještě před dvěma let neznalo píšete nesmysly. Neznalo pouze způsoby dnešního zpracování.  A tehdejší způsoby byly tak zdravé, že  se lidé dožívali  v průměru o desítky let nižší věku.

0 0
možnosti

J. Merta

24. 3. 2015 14:47

Rafinovaný cukr neexistoval, ovšem sacharóza i glukóza existovaly i v historii. Tělo reaguje inzulinem na nárůst hladiny glukózy a je mu jedno, z jakého zdroje ta glukóza je. Jestli si ji tělo vytvořilo ze škrobu z obilovin a jiných zdrojů, jestli ji vytvořilo ze sacharózy nebo přijalo přímo v potravě. V historii člověk snědl, na co přišel, když bylo jídla hodně, tak se klidně přecpal, aby přežil. A tělo se s tím muselo vyrovnat. 40 kg cukru ročně je 100 g na den. Nevím, co do toho autorka počítá, ale není to tak závratné číslo ve srovnání s ostatními složkami potravy.

Když mi někdo začne tvrdit, že se vědělo něco dávno, ale tutlalo se to kvůli mocné loby a jeden novinář odhalil pravdu, začnu být hodně podezřívavý. Hlavně když to slyším od někoho, kdo není odborník a ten novinář také není odborník v dané oblasti.

0 0
možnosti

Radiulka

26. 3. 2015 20:46

Mate pravdu, ze cukr v ruznych formach tady byl od pradavna...nicmene 100g cukru na den neni vubec malo, pokud si uvedomite jeho sladici silu!  A v leccems souhlasim s autorkou. Ale az od nejake doby, nebot kdybych to nezazila, mluvila bych jako vy. Na sve osobni zkusenosti jsem si overila, ze cukr je opravdu velmi vyrazny faktor pro spravnou funkci metabolismu a pro spravne traveni. A velmi casto hraje velmi negativni roli, nebo spise lepe - inzulin generovany telem jako reakce na cukr hraje vyraznou roli v tele - ovlivnuje metabolismus extremne dulezitych enzymu a hormonu, ktere maji na svedomi distribuci energie, denni biorytmus, dobre traveni a prospivani, premenu latek a funkci organu - namatkou zminim intenzivni souvislost s nadledvinkama, ktere jsou nejdulezitejsi producent hormonu a hormony ovlivnuji premenu latek. Protoze na nadledvinky ma obrovskou roli i stres, muzete i se zdravou stravou byt vazne nemocny.

0 0
možnosti

24. 3. 2015 11:59

Autorka filmu zastává extrémní názory - jídlo bez cukru, masa, mléčných výrobků. Při tom ani v minulosti, kdy byla cukrovka méně častá, lidé nejedli dle jejích představ, jen vedli klidnější život.

0 0
možnosti

Radiulka

26. 3. 2015 20:56

Nejsem doktor, ale po 5 letech patrani jsem seskladala z ruznych studii a clanku (v angl.), ze cukr (zaroven jako stres) pres nadlevinky a streva stoji za mnoha autoimunitnimi (a nevylecitelnymi) nemocem jako cukrovka, atopicky exzem, astma a alergie, hormonalni disbalance, atd.  Nevim, co hraje vic roli, tipuju ze stres, ale i ten cukr ma obrovsky vliv.  Dokonce i skroby maji vliv, kdyz se to s nima prehani (tj. priloha na obed kazdy den+pecivo kazdodenne na snidani a veceri). Ted s kardiologove vydali zpravy, ze se spletli a ze tuky jsou mene nebezpecne nez cukry (opravdu uznali chybu)...tak uvidime, kam vyvoj pujde.

0 0
možnosti

24. 3. 2015 10:54

Čím to je, že čím vice lidí žije a jí zdravě, tak tím více jich má cukrovku?

0 0
možnosti

24. 3. 2015 11:40

Měl jsem dva spolupracovníky s mírně se zhoršující cukrovkou - oba inteligentní poměrně štíhlí, hýbali se, dodržovali životosprávu. Můj laický názor - považuji za viníka pracovní stres, kterému jsou léta vystaveni.

0 0
možnosti

O. Horák

24. 3. 2015 10:37

Aneb vpřed s demagogií na štítě - cukr NENÍ  žádná "chemická sloučenina, kterou člověk vyrobil", je to přírodní produkt, který člověk pouze zkoncentroval. Podobně jako alkohol v pivu či vínu je přírodní koncentrace a destilát je koncentrovaný.

Podobné demagogie občas vyvolají mnohem větší škody svým slepým odsudkem jednoho a hledáním různých náhrad. Vždyť nekalorická sladidla škodí zdraví mnohem více a některá další přírodní škodí více než sacharóza (viz skrytá nebezpečí fruktózy byť má nižší glykemický index).

Ale hlavně že o grantech a dotacích rozhodují stejní demagogové, kteří se vzájemně podporují a všechny to úspěšně živí.

0 0
možnosti

-. Zip

12. 4. 2015 15:39

Ryze formálně vzato je - chemická úprava je vlastně i vaření, takže chemické sloučeniny žereme všichni, co nejíme RAW nebo pránu. :-)

0 0
možnosti

24. 3. 2015 9:59

Rafinovaný cukr je chemická sloučenina ... mléčných výrobky zahleňují ... cukrovarnická lobby ... boj s celosvětovými korporacemi ...  To je jen nezdravý vliv humanitního vzdělání :-)

0 0
možnosti