Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Češi by měli vyměnit sádlo za olivový olej, říká slovinský šéfkuchař

Slovinský šéfkuchař Primož Škerjanec se rozhodl, že se usadí v Česku a otevře si tu malou rodinnou restauraci s tradičními slovinskými pokrmy. „Nejraději připravuji jídla, která se vaří pomalu a dlouho. V podstatě jsou to převážně jednoduchá jídla, ale uvařená správně. Mám rád guláše, pomalu pečené maso, kterému se u nás říká „peka“, nebo ryby vařené ve speciálním hrnci. Česká kuchyň je na mě příliš těžká,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

14. 6. 2015 13:31

pane šéfkuchaři, vepřo péčo se s olivovým olejem nesnáší.

0 0
možnosti

8. 6. 2015 4:40

Bramboraky, ci rizky na olivaci, to nejde dohromady. A nahradit na chlebu sadlo se skvarky olivacem, to snan ne>

0 0
možnosti

14. 6. 2015 13:35

smažit na oleji je docela normální. řízek i bramborák - docela klidně. snad jen bramborový placky se při pečení se bez sádla neobejdou. ale jinak ať si slovinci nechají olivovej olej - my ho rádi použijeme při přípravě středomořských specialit - a nekafrají nám do našeho sádla. ;-p

0 0
možnosti

P. Bárta 150

6. 6. 2015 19:16

Sádlo jsem nikdy moc nepoužíval, takže jeho výměna za  olivový olej mě nedělala před mnoha lety žádný problém.

0 0
možnosti

6. 6. 2015 18:26

Olivový olej se mi blbě maže na chleba.

0 0
možnosti

P. Bárta 150

6. 6. 2015 19:17

jen abyste si na tenhle výrok nevzpomněl jednou na proktologii...

0 0
možnosti

6. 6. 2015 16:54

vlastníci olivových hájů vyrazili na zteč, doufám, že většině je jasné, že vepřové sádlo je zdraví prospěšné, voňavé i levné a ověřené věky !!

0 0
možnosti

14. 6. 2015 13:37

no jo, dneska už skoro nikdo sádlo neškvaří. když si u řezníka kupuju sádlo na škvaření, koukaj na mě jako na exota.

0 0
možnosti

6. 6. 2015 11:48

Nechť pan slovinský šáfkuchař užívá olivový olej. Je mu bližší, je na něj zvyklý a naprosto odpovídá struktuře balkánské stravy. Je pro něj přirozený. Asi tak, jako je přirozené (samozřejmě v rozumné míře, pouze tam, kam patří) pro našince vepřové sádlo. nedovedu si představit smažení řízků na olivovém oleji. Ale stejně tak  si nedovedu představit zeleninový salát pokapaný sádlem. Každé má své. Proto přestaňme se všeobecňováním a ultimativními výroky. Jsou možná mediálně zajímavé ale nikoliv fakticky.

0 0
možnosti

14. 6. 2015 9:41

Pamatuji se, jak moje maminka dělala hlávkový salát zalitý hustou domácí zakysanou smetanou se škvarkami. Bylo to báječné. Jinak jsem přesvědčen, že je možné jíst i vyloženě kalorická, tzv. nezdravá jídla. Jde však o to v jakém množství a jak často. Jinak nesnáším, míchají-li se různé kuchyně dohromady. Tam, kam patří sádlo má přijít sádlo, kam olivový olej tak olej. Jinak nezapomínejme, že existují i jiné druhy olejů, např. slunečnicový. Je výtečný a někde vhodnější než vysoce aromatický olivový olej. Také souhlasím s tím, že jídlo by se mělo připravovat zásadně z těch nejlepších surovin a bez improvizace. Tu si mohou dovolit jen ti největší mistři.

0 0
možnosti

T. Czernin 251

6. 6. 2015 7:56

Už se mi díky olivovému oleji podařilo snížit váhu. To věčné žvanění o něm mi totiž intenzivně pije krev...

0 0
možnosti

Já naopak zvýšil o 10 kg

0 0
možnosti

6. 6. 2015 7:35

Děkuji za radu, letos v zimě zabiju olivovník.

0 0
možnosti