Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

ZAHÁLKA: Víc prkének a maso neházet do koše. Sedm největších hříchů restaurací

Jaké jsou hlavní nešvary restaurací, když jde o hygienu? A jaké poučení si z těchto nešvarů můžeme vzít pro lepší hygienu v naší kuchyni? Nedělejte doma stejné hygienické chyby jako restaurace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

F. Lesniak

4. 7. 2015 12:20

Tak jsme se do dnešního dne stále kontaminovali, ale kdo kdy doma opravdu onemocněl? Kdo vyhazoval krájecí prkénko po jednom měsíci? To jsme museli čekat, až nějaký či nějaká  Zahálka nás poučí.

0 0
možnosti

23. 6. 2015 9:28

Že většina kuchařů je s hygienou na štíru, je mně jasné a proto do hospody, kterou neznam a když vysloveně nemusím, raději ani nepáchnu. Pokud si koupím rohlík a zapiju mlékem, jsem spokojený a ušetřím. Z kuchařiny se stalo, bohužel, podřadné řemeslo a proto to tak vypadá. Vyjímkám se samozřejmě omlouvám, ale moc jich není.

0 0
možnosti

20. 6. 2015 9:21

Neuvěřitelné. Tohle čtu snad prvně v životě. A to sleduji pořady P. Pohlreicha , a když  mluví o hygieně, tak tyhle rady jsem tam od něj neslyšel. Nikdy. Čistota ano, ale to ostatní?

0 0
možnosti

24. 6. 2015 8:12

Většina průse.ů se salmoleou a pod. vzniká z kontaktu nástrojů použitých ke zpracování kontaminované suroviny (typicky masa, např. chlazené drůbeží) také na zpracování syrové zeleniny na oblohy a saláty, které z podstaty věci neprojdou tepelnou úpravou a nakrájené čekají někdy i hodiny na servírování doslova v "kultivační nádobě".

0 0
možnosti

20. 6. 2015 8:46

Celý život jsem pracoval s potravinami hlavně jako kuchař a šéfkuchař  a i jako ved.záv kuchyně a nikdy neměli lidé problémy po požití našich výrobků a to jswme ani zbla nedělali to co tady ten chztrolín plácá.Ani doma to tak striktně nedodržuji a je vše okay.Asi vaří v rukavicích a s rouškou na hubě .Ano základní hygienické věci se musí dodržovat a hlavně upravit  dokonale pokrm tepelnou úperavou  tak aby s zničily všechny mikroorganismy ale dnes je to samá minutka a to ještě polosyrová což je největší atak na zdraví i když je to chutné ,protože to není zpracované pří malé teplotě  pod 80 stupňů hlavně uprostřed masa a hlavně u vepřového a tento chytrák tu řeší a vymýšlí věci co každý zná.A  mě stačí jedno prkénko ,myslím doma na vš a nic se neděje.A ještě by měl tento chztrák vědět,že dřevěné prkénko si  většinou ty  zbylé bakterie po umytí samozlikviduje samo.

0 0
možnosti

24. 6. 2015 8:04

Syrová zelenina (na saláty, oblohy a pod.) nesmí přijít do kontaktu s masem - to se učilo a platilo už za socialismu a při návrhu závodních/restauračních kuchyní zohledňovalo!

0 0
možnosti

18. 6. 2015 9:27

Je to všechno pravda. Lednička na odpad je folklór, ale že nesmí majitel do kuchyně, to je novum. Ráj kuchařů.

0 0
možnosti

24. 6. 2015 8:06

Ono je to myšleno jako KDOKOLIV, kdo by narušoval hygienu v kuchyni tj. včetně majitele otlapkávajícího neumytýma rukama všechno na co přijde.

0 0
možnosti

18. 6. 2015 2:21

Šmarjápanno - lednička na odpad apod.? A nechodí ten člověk s rouškou na puse? A sprchuje se každou půlhodinu? Mění na sobě tanga ob dvě hodiny? ... Přece všude se šílenou rychlostí množí bakterie, které netouží po ničem jiném, než ho okamžitě zabít :-DDDDD

0 0
možnosti