Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

PŘIBYL: Stáčená vína? Smutný fenomén České republiky

Pokud budeme hledat něco, v čem má naše republika ve vinném světě primát, pak to bude určitě fenomén stáčeného vína. Bohužel musím poznamenat, že to není žádné velké ocenění, ba naopak, mně osobně to přijde hodně smutné. Opět jde o důsledek naší české vlastnosti, kdy vždy chceme „kvalitu“ za rozumnou cenu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LW

10. 9. 2015 12:07

Jak vidno, co Čech to špičkový vinař! A taky žvanil!

0 0
možnosti
RH

R. Homolka

10. 9. 2015 8:56

Pan somelijér je asi fakt prvotřídní znalec. Jak se to víno do lahví asi dostane? Ano, překvapivě ze sudu. Pokud si myslíte, že vinař mačká hrozny do trychtýře, kde má přistavenou lahev, tak se pletete. Naopak dobrý vinař vám (samozřejmě v sezoně) ochotně stočí na ochutnávku ze sudu a případně i do PETky. Na tom není vůbec nic špatného a k vínu sudové prostě patří. Kvalita vína se totiž nepozná podle etikety a cenovky. Kvalitní víno podle chuti je čistě subjektivní pocit, závisející na chuti konzumenta. Kvalitní víno z hlediska zpracování po chuti nepoznáte. A pokud nejste u výrobního procesu přítomen, tak jedině laboratorním rozborem.

0 0
možnosti
EK

E. Kučerová 184

8. 8. 2015 16:09

beru stáčené z vinotéky, která bere jen z jednoho vinařství stáčené i lahvované. stáčené mohu ochutnat, takže se vyhnu nepříjemným překvapením, které mi lahev za 130 a víc už nejednou připravila.

0 0
možnosti
VV

6. 8. 2015 9:29

Pan ochutnávač nikdy nebyl ve Francii? Tam je kupování stáčeného vína jedním z nejběžnějších způsobů.

0 0
možnosti
OH

O. Horák

5. 8. 2015 17:25

Ne každý vinař se chce živit jen profesionálním vinařstvím. Ono mít sklepy na uskladnění láhví, stáčírnu, potisk složité balení a dopravu ... vše dost stojí. Někdo si prostě přivydělá a přebytky stočí do KEGů pod dusík a to se pak prodá. Nikdo nemusí koupit láhev, která se prodraží tou výrobou aby vyzkoušel, ale nechá si natočit deci či na košt a podle toho bere, nebo nebere.

Častokrát tak nakoupím výborná vína za rozumné ceny a jsem spokojen já, prodejce i vinař. Když nic co by mi vyhovovalo nemají, sáhnu po láhvi ověřených značek.

Odborníci typu pana sommeliéra se pohybují v jiných cenových a společenských třídách. Někteří se tam stydí (aby nebyli za hlupáky) říci, že doporučené a vhodné víno jim prostě k danému jídlu nechutná a jen poslouchají a čtou ty přednášky co se k čemu hodí. Mají chuť třeba na těžké typu porto, ale no se prý hodí, něco bílého, lehkého, tak poslechnou. Ale každý jsme jiný, jiné chutě a také se ty chutě mění, jednou mám tuto chuť, podruhé mi to lehké bílé sedí.

0 0
možnosti
PV

P. Vostrý

6. 8. 2015 13:35

No to je ale blbost... Malovinař samozřejmě nestáčí víno do KEGů, většinou ho prodá přímo ze sudu, a to lepší nalahvuje. Na to nepotřebuje žádné extra vybavení (na rozdíl od stáčení do KEGů). Stáčené víno v našich vinotékách pochází s 90 % od větších vinařských podniků a z velké části není vyrobeno z našich hroznů (ačkoli je tak deklarováno). Ono totiž koupit litr vína odněkud z jihu za 5-10 Kč a pak ho tady střílet za 60 - 70 jako zaručeně moravské je slušný džob.... A ačkoli se dá slušná sedmička vína pořídit za necelou stokorunu, najde se velké procento lidí, kteří nehledí na kvalitu, ale na kvantitu...

0 0
možnosti
FK

5. 8. 2015 15:24

Prosím vás, ať si každý vybere zdroj, cenu a kvalitu vína podle svých možností a znalostí. Není vše, co pijeme v lahvích s cenami nad sto, stopadesát korun kvalitní víno. Musím se smát, když vidím v Lidlu vína za dvěstěpadesát Kč a taky víc jak leží v těch regálech týdny a snad i měsíce bez pohybu. No, to snad jsou pak lepší "směsky" v těch stáčírnách. A jinak, znám pár prodejců sudového vína, a to i v Čechách, kde se o kvalitu bát nemusíte, např. Mělník Chlumek, Žernoseky nebo zámek Roudnice a další. Ale je také pár dobrých a prodejců stáčených vín, kteří vám neprodají žádné slivky a přitom zaplatíte rozumnou cenu. Oni totiž ví, že když vám prodají pačoky už vás víckrát neuvidí. 

Nyní mně to připadá jako cílená kampaň určitých kruhů, kujou železo, dokud je žhavé. Jen aby s vaničkou nevylili i dítě.

0 0
možnosti
VH

5. 8. 2015 14:32

Voliči levice to mají takhle ..... hlavně, že se motáme a moc to nestálo ... tak ať si daj :-)

0 0
možnosti
MS

5. 8. 2015 14:06

Až bude v Česku srovnatelná platová úroveň jako v Německu při srovnatelných cenách (které již máme) pak budou i Češi chodit na večeře do restaurací a pro víno do vinoték. Dokud budou platy u nás 4x nižší, tento luxus si dovolí málokdo. Takže pan somelier brečí na špatném hrobě. Měl by říci německým majitelům českých firem, aby své zaměstnace zde platili stejně jako platí ty své v Německu.

0 0
možnosti
VH

5. 8. 2015 14:33

Dobré víno se dá koupit už od sto korun za sedmičku. Tyhle kecy jsou od příznivce komoušů legrační vzhledem k tomu, že většina vohnoutů dumá, jak ušetřít na krabičáku nebo stáčených splašcích a přitom k tomu koupí za 8 pětek retka :-D

0 0
možnosti
JV

5. 8. 2015 13:29

Čas od času, 2-3 x za rok mě pouze zvědavost donutí koupit značkové drahé víno. Tím pádem jsem se dopracoval k znaleckému poznatku, že nejlepší víno je které MĚ chutná. Bez ohledu na cenu, značku, stáčené, nestáčené...Na zdraví   :-)

0 0
možnosti
JO

J. Orlík

5. 8. 2015 12:55

No, jak tu čtu ty dehonestující pitominy, tak se musím pana Přibyla zastat. Typický příklad: byli jsme pozvaní na grilovačku ryb a drůbeže, tak jsme koupili kvalitní růžové. Já tedy, preferuji, červené, ale to se, k rybě, nehodí.  Když se podávalo na stůl, donesl pán domácí růžové ve džbánku, s tím, že to je Zweigeltrébe Rosé.  Říkám mu, to nemusíš říkat, to vím, když jsem ho přinesl. Koukám ale, ale plytký odstín. Říkám, to není to naše, že? a on, že ne, že to je jejich, sudové, rozlévané. Ale že je vynikající, že jim chutná. S nevolí jsem si přičichl a dal si doušek a odmítl jsem to. Díval se na mě všelijak, ale přinesl to naše, sedmičku, pěkně vychlazenou. Úplně jiná barva, vůně a hlavně chuť. Okamžitě uznal, že je v tom rozdíl a to velký. Nikdy by mě nenapadlo koupi rozlévané. To koupí jedině držgrešle nebo ten, kdo má hubu na spařený jetel.

0 0
možnosti
PJ

5. 8. 2015 13:43

Neházejte všechny do jednoho pytle, stejně jako Pan somelier. Můžete si koupit patok ve flašce i rozlévaný, stejně tak dobré víno rozlévané i v lahvi. Je to pouze o tom, co chcete pít. Lahev Vám nikdy nezaručí kvalitu. Rozlévané automaticky neznamená patok.

0 0
možnosti