Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

SOMELIÉR: Vinařský podvod číslo dva. Burčák čistí tělo asi jako projímadlo

Spolu se začátkem školního roku přichází i fenomén střední Evropy – burčák. Pokud chceme mluvit o České republice, pak jde o opravdu velký unikát. Vše jde stranou, veškeré zásady, které lidé razí v průběhu roku se posunou na vedlejší kolej a všichni nakupují a popíjí burčák.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J. Novák 567

18. 9. 2015 3:59

Já bych řekl, že zcela jistě kus pravdy onen sommeliér má. On jde totiž hlavně o to, že, jak dobře říkají na Moravě, v Čechách a hlavně v Praze vypijí i kozám pití. Já jsem celkem dost let jezdil za kamarády do moravských sklípků. A mohu říci jen to, co jsem od nich slýchával celkem často: Burčák zásadně nedělám, protože se dobře vyse... i bez burčáku.

0 0
možnosti
Foto

Babul

17. 9. 2015 23:10

Proč "asi". Spolehlivě!

0 0
možnosti
KP

Pán nepochybně viděl film o bobulích. Já bych k tomu hlídání burčáku ještě dodal, že když ten vinař na tu nádobu čumí, musí být samozřejmě oblečen v kroji. Kvalitě prý pomáhá, když u toho ještě hraje na housle a sběr hroznů se provede o půlnoci.

0 0
možnosti
OH

O. Horák

10. 9. 2015 15:08

"Sám burčák nepiji vůbec, ale jak jsem zde naslintal..."

Obávám se, že toto vypovídá vše o pánovi, co si nechá říkat someliér  a expert na víno. Dokonce ani nemá dost slušnosti aby přiznal, že jeho "podvodný burčák" je podvodný, hlavně proto, že je z dovezených hroznů, takže žádný šmejd jak nám v celém článku vtlouká do hlavy (podvody s jiným ovocem či cukrem se skoro nevyplatí).

Je to tzv. zkvašená hroznový mošt, burčák musí být z domácích hroznů. Takže kvalita dobrá, jen surovina není místní a tudíž nazvání burčákem je podvod i když kvalitativně je srovnatelné s originálem.

0 0
možnosti
HDB

H. Balzám

14. 9. 2015 17:31

Je dokonce lepší, třeba maďarské hrozny mají samozřejmě vyšší cukernatost a tak se nemusí doslazovat tolik řepným cukrem, jinak v burčáku už je samozřejmě cukru málo, protože překvasil na alkohol. A vitamínů je tam taky dost, včetně údajné přítomnosti přírodních antibiotik.

0 0
možnosti
JT

10. 9. 2015 14:16

Co je dedkovi do toho, co lidem chutna ?

0 0
možnosti

10. 9. 2015 16:36

Dědkovi? Vždyť je mu tak třicet...

0 0
možnosti
JE

10. 9. 2015 13:32

Pánové, mám pocit, že jste ten burčák někteří viděli z rychlíku... Rád bych věděl co to znamená, že sedím u sudu a čekám až burčák vybublá.... Popište někdo znalý tento okamžik.

0 0
možnosti
HDB

H. Balzám

14. 9. 2015 17:33

Vybublá? Já tomu slyšel říkat "var", že jde do varu...

0 0
možnosti
JV

10. 9. 2015 13:11

Burčáku se musí vypít velké množství aby mělo projímavé výsledky, jinak se míjí účinkem. Někdo třeba i litry.

0 0
možnosti
MV

M. Veselý 287

10. 9. 2015 13:05

Lidi jsou nepoučitelní. A mimochodem, firma s podvodnými uzeninami i přes x prokázaných případů stále úspěšně funguje. Dokonce její majitel vlastní i nejmenované tiskoviny ;-) A bude líp...

0 0
možnosti
LW

10. 9. 2015 10:27

To mi připomíná výrok jednoho ortodoxního dietologa: "Jediná opravdu tělu prospěšná potravina jsou brambory, pokud je o všem požije zcela zdravý člověk nanejvýš jednou do roka, a brambory musí vyrůst nehnojené v odlehlých vysokých horách. Mimo to, zcela zdravý člověk dnes už neexistuje."

0 0
možnosti

10. 9. 2015 16:38

Mimo to, nehnojené brambory ve vysokých polohách dnes už neexistují.;-)

0 0
možnosti
MF

10. 9. 2015 10:12

Burčák popíjejí všichni vinaři, kde ten "sommeliér"žije? A tuší soudruh vůbec, co je v té šťávě vitamínů, tříslovin, enzymů a minerálů?  Dneska už se odborníkem každej, kdo má do zadku díru.

0 0
možnosti
JV

10. 9. 2015 10:26

Horší je, když ani neumějí číst!

0 0
možnosti