Diskuze
Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále ležáky
Děkujeme za pochopení.
S. Panza
Nejsem pivař, takže značení piva by mě mohlo být ukradené.
Nicméně vím že stupně označovali množství cukru v mladině. Čím vyšší stupeň, tím více cukru, aby bylo více cukru muselo se použít více sladu a byly vyšší náklady. Zda stupně odpovídají se dalo kontrolovat.
Pokud stupně zmizí a vzniknou jakési sloučené kategorie pokrývající více stupňů pak si dovedu představit, že v rámci úspory nákladů a tím vyšší ziskovitosti se v kategorii ležáků či plných piv budou vyrábět jen jedenáctistupňová piva.
A že ten tlak bude je mi jasné, osobně jsem byl kdysi přítomen jednání, kdy finační ředitel jednoho českého pivovaru dostával od zástupce zahraničního vlastníka nelehký úkol: zajistit při stejných vstupech o třetinu větší produkci.
Každý člověk i laik pochopí že název ležák vznikl z toho že pivo zrálo=leželo ve sklepě přes měsíc. Moje hlava mi nebere, jak může být ležákem pivo, které tímto procesem neprošlo.
S. Panza
Sice existuje jedno logické vysvětlení i pro ty nelogicky zařazená piva mezi ležáky. I když se obávám, že to těmto pivním ležákům moc dobrou známku nedává. Mohlo by jít o neprodejné patoky, které dlouho leží ve skladu nebo v regálech a které se obecně označuje za ležáky stejně jako jiné neprodejné zboží, Mají snad ti normalizátoři toto ne mysli?
Český člověk není ma.go.r. Když napíšet svrchně kvašené, tak tomu rozumíme. Když pšeničné, taky tomu rozumíme.
Není třeba vymýšlet další kategorie piv.
A v Německu, když jdu do hospody, tak mají Helles bier , Dunkel a Weizein. A je to jednoduché.