Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále ležáky

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená se označí za plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu, řekl na setkání s novináři prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SP

S. Panza

27. 1. 2016 7:46

Nejsem pivař, takže značení piva by mě mohlo být ukradené.

Nicméně vím že stupně označovali množství cukru v mladině. Čím vyšší stupeň, tím více cukru, aby bylo více cukru muselo se použít více sladu a byly vyšší náklady. Zda stupně odpovídají se dalo kontrolovat.

Pokud stupně zmizí a vzniknou jakési sloučené kategorie pokrývající více stupňů pak si dovedu představit, že v rámci úspory nákladů a tím vyšší ziskovitosti se v kategorii ležáků či plných piv budou vyrábět jen jedenáctistupňová piva.

A že ten tlak bude je mi jasné, osobně jsem byl kdysi přítomen jednání, kdy finační ředitel jednoho českého pivovaru dostával od zástupce zahraničního vlastníka nelehký úkol: zajistit při stejných vstupech o třetinu větší produkci.

Každý člověk i laik pochopí že název ležák vznikl z toho že pivo zrálo=leželo ve sklepě přes měsíc. Moje hlava mi nebere, jak může být ležákem pivo, které tímto procesem neprošlo.

0 0
možnosti
SP

S. Panza

27. 1. 2016 7:53

Sice existuje jedno logické vysvětlení i pro ty nelogicky zařazená piva mezi ležáky. I když se obávám, že to těmto pivním ležákům moc dobrou známku nedává. Mohlo by jít o neprodejné patoky, které dlouho leží ve skladu nebo v regálech a které se obecně označuje za ležáky stejně jako jiné neprodejné zboží, Mají snad ti normalizátoři toto ne mysli?

0 0
možnosti
MW

26. 1. 2016 21:31

Český člověk není ma.go.r. Když napíšet svrchně kvašené, tak tomu rozumíme. Když pšeničné, taky tomu rozumíme.

Není třeba vymýšlet další kategorie piv.

A v Německu, když jdu do hospody, tak mají Helles bier , Dunkel a Weizein. A je to jednoduché.

0 0
možnosti