Diskuze
Okopírovat a přivést k dokonalosti: čeští cukráři dříve lákali na božské větrníky
Děkujeme za pochopení.
F. Lesniak
Pak se ale není co divit, že jsme nejvyžranější národ v Evropě.
C. Sangrail
Moje babička má recept na žloutkové věnečky od cukráře Karla Šťastného z Lovosic, zhruba z 50. let, kdy ta cukrárna zřejmě ještě nebyla zestátněná. V těstě je máslo, mléko, polohrubá mouka, 12 vajec. Do krému přijde mléko, cukr, hladká mouka, žloutky, vanilka, máslo, rum. K tomu poleva z cukru a vody. A to je prosím obyčejná cukrárnička na malém městě, žádný Dejmal, žádný Erhart. U Bílků vypadají věnečky takto: krém žloutkový (cukr, máslo, kukuřičný škrob, sušená syrovátka, vanilin, aromatické látky), olej, mouka hladká, sůl, rostlinný tuk Favorit, amonium, vejce. Jediná věc, se kterou souhlasím, je použití škrobu místo mouky, ale jinak? Kde je ta slibovaná nefalšovanost?
Š. Apolen
U nás v Tescu vůbec nekupuji zákusky, protože jsou cítit umělinou i v náplních. Fuj !
C. Sangrail
Je to zajímavý rozhovor. Dobrá cukrařina je u nás opravdu vzácná. Tím spíš, že i těch pár obzvlášť vyhlášených podniků má daleko k dokonalosti. Bohužel čtu i na stránkách cukrárny U Bílků, že jejich "základní krém tukový" (už ten název!) obsahuje "máslo, ztužený tuk (rostlinný tuk palmový, rostlinný olej řepkový, ztužený rostlinný tuk), cukr, sušenou syrovátku, kukuřičný škrob, vanilin, rum". Takto vypadá jejich linecké těsto: "mouka pšeničná, tuk rostlinný Favorit viz č.12, cukr moučka, vejce, vanilin, konzervant E200". A uvedený "rostlinný tuk Favorit" se skládá z tohoto: "rostlinné tuky, ztužené rostlinné tuky, rostlinné oleje, emulgátory, jedlá sůl, konzervant E200, máslové aroma, přírodní barviva E322, E471". Jsou dobří, že tato fakta nezamlčují. Nicméně já jsem přesvědčen, že dobrá cukrárna pracuje jen s máslem.
Ano! Když dělám doma věnečky či větrníky - stejné odpalované těsto - zásadně pouze máslo, vejce mouku,vysokotučnou šlehačku! Žádné náhražky tam nepatří a na výsledném výrobku je to vždy chuťově znát. O tom, že náhražky zdraví neprospívají, je zbytečné se rozepisovat.