Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor

Pocukrovaná vrstva zlatého listového těsta křupne pod lžičkou, aby odhalila nadýchanou šlehačku a pod ní skryté vanilkové nebe. Existují stovky krémových řezů, ale proslulá kremšnita ze slovinského Bledu, ta je jen jedna. Nejlépe chutná připravená krásnou cukrářkou přímo na břehu Bledského jezera, ale pokud výlet na jih zrovna neplánujete, zkuste si ji vyrobit doma. Stačí řídit se naším receptem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

C. Sangrail

1. 5. 2016 13:52

Mně ty bledské krémové řezy nechutnaly. Krém mi připadá šizený, je málo krémový, jakoby nastavovaný. Možná je to tím, že receptura pochází z doby poválečné nouze a komunistického centralismu. Krémový řez se ve Slovinsku jakožto jedné ze zemí Předlitavska dělá samozřejmě mnohem déle a existují lepší receptury než tato. V Bledu vás na každém rohu pronásledují reklamy na krémový řez, přitom jde o výrobek z velkoprodukce, která musí zásobovat několik obřích hotelů, takže tomu odpovídá i kvalita... Už nejde o řemeslo, ale spíš o průmysl. Navíc se ty žloutkové řezy podávají v betonových monstrech, která sice mají výhled na jezero, ale romantiky si tam moc neužijete, protože vám k tomu zákusku a tomu malebnému jezeru dělá doprovod řvoucí rádio. Pokud v Bledu chcete opravdu ochutnat lahodný zákusek v krásném prostředí, dejte si teplou gibanici na terase hradu, víc než 100 metrů nad jezerem...

0 0
možnosti

C. Sangrail

1. 5. 2016 13:44

Nechci být pedant, ale "kremšnita" je spíš chorvatský výraz a ve Slovinsku se říká "kremna rezina". Pan Smatana má pravdu.

0 0
možnosti

C. Sangrail

1. 5. 2016 13:55

Beru zpět, "kremšnita" je i slovinský výraz, radši jsem se podíval do slovníku.

0 0
možnosti

J. Škodák

29. 4. 2016 14:44

U nás na Moravě tomuto moučníků říkáme krémšnit a připravuje se tak v zemích bývalé rakouské monarchie. Výborný dělají také v Krakově,kde se tomuto moučníku říká kremovka a v rodišti Jana Pavla II.v cukrárně jsou nejlepší a tato cukrárna je expedovala také do Říma. Ve Vídni a Budapešti jsou také vynikající.

0 0
možnosti

C. Sangrail

1. 5. 2016 13:47

Přesně tak, je to jedno z poznávacích znamení Střední Evropy. Dovolím si drobnou opravu: ve Wadowicích bohužel nejsou k dostání ty nejlepší kremówki (vysloveno "kremufki"), dává se tam do nich pudink, dělají se hlavně na množství a pro turisty, kteří chtěji "přesně ty kremówki, o kterých mluvil papež". Ty opravdu nejlepší ochutnáte v kavárně Noworolski v Sukiennicích a v cukrárně Hawelka na Rynku (poblíž Historického muzea) a také v cukrárně v hotelu Cracovia, pokud ještě existuje. Ve Varšavě se jim říká Napoleonka a už to není ono.

0 0
možnosti

29. 4. 2016 10:05

Tak v Blede je to asi v každej cukrárni a oficiálne sa to volá "Blejska kremna rezina", čo je vlastne originálny krémeš. A je fakt chutný. Bled za návštevu rozhodne stojí :-)

0 0
možnosti