Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Maďarský guláš místo novoročních diet. Osvědčená klasika pro zimní zahřátí

Pokud se zeptáte, zda rakouská kuchyně ovlivnila tu českou a maďarskou, anebo zda tomu bylo naopak, u maďarského guláše máte zcela jasno. Jde o původní maďarskou specialitu, kterou přijal snad celý svět, pokrm pastevců krav z maďarské pusty, kteří již od středověku až do 19. století táhli se svými vykrmenými stády na největší evropské trhy na Moravu, do Norimberka i do slavných Benátek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P. Sunic

6. 2. 2017 15:36

Guláš je opravdu výborný a zítra si ho plánuji udělat znovu..

0 0
možnosti

21. 1. 2017 19:16

Jeste nam reknete, kde ti pastevci brali morskou sul. Z Balatonu urcite ne. A nestacila by obycejna sul, ta spatne soli? Dnes je nejaka moda pritroubliku davat misto cerneho pepre, barevny, mosto obycejneho cukru, zvlastni, trtinovy a misto obycejne soli, kterou pouzivaji lide staleti, ted musi byt sul morska, jinak zrejme recept nestoji za cteni.

0 0
možnosti

19. 1. 2017 16:35

No ti madarsti pastevci v pustine s sebou vozili asi celou kuchyn. Mozna schovanou pod sedlem. Znam furu Madaru (sousedi, konzultoval jsem to s nimi), ale takhle komplikovany a neuply gulas ze nidy jeste nevarili. To vymyslel Polrejch ?

0 0
možnosti

C. Sangrail

15. 1. 2017 7:27

Já nesouhlasím s tou paprikou Kotányi. Jméno má sice maďarské, ale pochází z Rakouska. Nic proti tomu, samozřejmě, ale maďarská paprika z oblasti Kalocsa je přece jen mnohem lepší, červenější a voní po čerstvých paprikových luscích. Kdybych se měl spokojit s rakouskou paprikou, raději bych sáhl po Sonnentoru.

0 0
možnosti

P. Maleček

15. 1. 2017 7:10

No fuj, prý do guláše rostlinný olej. Kdepak by ho ti maďarští pastevci asi vzali, co? Ti měli něco onačejšího a mnohem lepšího - zauzený špek! A na z něj vyškvařeném tuku se zatahuje maso i smaží cibule. A samozřejmě zbylé křupavé škvarečky - mňam, se v závěru přihodí do již hotového guláše. A když vám pak mezi gulášovou chutí v ústech křapne škvareček a uvolní svou chuť - to je pak teprve ten pravý guláš. To zapito poctivým pivečkem vyvolá nirvánu, že i Budha závidí.

0 0
možnosti

14. 1. 2017 22:13

Konecne zase slusny recept, misto tech vselijakych dietnich ci orientalnich blafu. Gulasek, a ze jich je stovky variant, je kral mezi omackami, nikdy se nepreji a lze delat pokazde jinak. Je to ten nejlepsi madarsky prinos zapadni kulture.

0 0
možnosti

C. Sangrail

15. 1. 2017 7:25

Vedle vitaminu C, plnicího pera, Rubikovy kostky, Dobosova dortu, Lisztovy hudby a kávy Illy...

0 0
možnosti