Diskuze
Znáte koložvárku? Připravte si doma zapékané zelí
Děkujeme za pochopení.
O. Horák
Prapůvodní recept byl s kroupami a uzeným.
Vymazaný pekáč se vyloží vrstvou vařených krup omaštěných sádlem a dochucených solí a česnekem, na to se dá vrstva kysaného zelí, na ni uzené maso (obrané uzené kosti, dobrý uzený bůček či krkovička vše na kousky), které se zakryje opět zelím a navrch kroupami.
Po asi půl hodině pečení se zalije dobrou smetanou a ještě zapeče.
To je prapůvodní Kološvárské zelí jak jej znám od staré kamarádky (z Slovenko/Maďarka z Horních Uher) mé maminky. Vše prapůvodní suroviny co se zde pěstují staletí (rýže přišla později).
Ta nanynka z redakce je asi takový kuchař, který opisuje recepty, jako ten křivohubý šišla Hruška. Hlavně, že to sype.
Tak ale "nanynka" v článku netvrdí, že recept vymyslela. A i název pokrmu jasně napovídá, odkud pochází ... jinak jsem ho kdysi vícekrát dělával (jako Kološvárské zelí) a je vynikající!!! Dokonce ho mívali i v restauracích ...
V. Kotas
Recept připravila ? Jednoduše opsala ze starých kuchařských knih, současnou mluvou. Tak jako je to se všemi novými kuchařskými knihami. Opsané recepty, mírně vylepšené, přizpůsobené současným technologiím, surovinám. Takže, vše už zde bylo, stejné je to módou oblékání.