Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Paštika do sushi nepatří. Přinášíme tipy, jak ho připravit

Jídlo

  7:00
Tavený sýr? Paštika či pesto? Ne, takové ingredience do sushi nepatří. I když podle reportéra Ládi Hrušky ano. Podle jeho „levného a chutného“ receptu totiž k přípravě domácího sushi stačí toastový chleba, paštika, tavený sýr či lískoořískový krém. Server Lidovky.cz přináší návod na to, jak si doma připravit japonskou pochoutku.

Sushi (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Sushi je pokrm, který nabízí nespočet variací. I přesto, že existuje mnoho způsobů, jak ho připravit, japonské sushi ctí tradici. Správně připravená japonská klasika je barevná a založená na tom, že se chutě nepřebíjí. Mezi nejznámější druhy sushi patří Maki, California roll, Nigiri, Temaki, Sashimi a Gunkan.

"Nejzákladnějším druhem sushi je Maki. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. Dále máme maki roll, u té je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka," říká Štěpán Návrat, majitel pražského podniku Café Buddha Balbínova, který vede pravidelné sushi kurzy.

Jak na sushi rýži?

  • 600 ml sushi rýže
  • 7-8 lžic rýžového octa
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky cukru

Je důležité mít na paměti, že čím déle je rýže namočená, tím méně vody je potřeba na její uvaření. Rýži namočenou po dobu jedné hodiny vaříme ve stejném množství vody, v tomto případě tedy v 600 ml vody. Rýži namočenou přes noc vaříme v takovém množství vody, které tvoří přibližně 90 procent jejího objemu, tedy 540 ml vody. Toto množství závisí také na typu hrnce a časem se je naučíte odhadnout. Obecně platí, že čím více vody, tím je rýže lepivější a čím méně vody, tím je více sypká. Naším cílem je něco mezi tím. Chceme, aby se lepilo jedno zrnko k druhému, ne žádnou rýžovou kaši.

Proplachování rýže
Odměřte 3 šálky (600 ml) sushi rýže. V hrnci nejprve rýži důkladně propláchněte v malém množství studené vody. Proplachování rýže provádějte krouživými pohyby rukou, jemně, aby se zrnka rýže neodřela. Rýži několikrát slijte, dokud z hrnce neodtéká čistá voda. Doporučuji provést alespoň 10krát. Po propláchnutí nechte rýži odpočívat ve studené vodě minimálně jednu hodinu. Rýži si můžete také připravit den předem a nechat namočenou přes noc.

Vaření rýže
Po odměření správného množství vody (viz výše). Přivedeme rýži k varu bez pokličky. Když se voda začne vařit, ztlumíme plamen na minimum, přikryjeme hrnec s rýží pokličkou a vaříme ještě přibližně 15 minut, dokud se veškerá voda nevypaří. Správný postup je nezvedat vůbec pokličku a poslechem se přesvědčit, je-li veškerá voda již vyvařená. Pro začátek můžete trochu podvádět, ale postupem času se snažte dodržovat tento tradiční postup, neboť jako vše při vaření sushi, i toto pravidla má svůj smysl. Po uvaření opět necháme rýži ještě pod pokličkou asi 15 minut odpočinout. Mezitím si připravíme rýžový ocet ochucený cukrem a solí (směs lze koupit již namíchanou v japonských obchodech).

Vmíchávání octa
Rýži přemístíme z hrnce do široké dřevěné misky a nahrneme ji do středu. Octový roztok nalijeme přes plochou vařečku na vrcholek rýžového kopce. Vařečku táhneme napříč kopečkem a vmícháváme roztok rovnoměrně do rýže. Při promíchávání ochlazujeme rýži vějířem. Zaručí nám to lesklý povrch zrnek a dodá tu správnou lepivost. Rýži není vhodné uchovávat do dalšího dne, ani dávat do lednice. Pro výrobu sushi je nejvhodnější pokojová teplota rýže.

                                         Yuki Omaki - šéfkuchař Sushiqueen.cz

A jak připravit základní Maki sushi?

Jakmile má rýže přibližně tělesnou teplotu, je připravena k použití. Na bambusovou podložku si připravte polovinu plátku řasy Nori. Na plátek rozprostřete menší hrst rýže, a to tak, že na okraji od vás vzdálenějším necháte asi 1,5 cm volných. Tento cíp poslouží k uzavření ruličky.

  • Uprostřed prostoru pokrytého rýží si utvořte cestičku z ámi zvolené náplně. Například syrového lososa a okurky. Na náplň je možné nasypat trochu sezamu nebo potřít křenem wasabi, podle chuti. 
  • Pro překlopení podložky použijte palce a ostatními prsty přidržujte náplň uprostřed.  Sushi nejprve zarolujte tak, aby zůstal volný cíp řasy na uzavření. 
  • Poté rolku překlopte tak, aby se volný cíp dostal dospod a mírným tlakem prstů ruličku uzavřete.Nakonec sushi nakrájejte na šest stejně velkých dílů, postavte řezem nahoru a podávejte se sojovou omáčkou a křenem wasabi.
  • Pokud se vám rulička napoprvé nepovede přesně jako na obrázku, nezoufejte. Neexistuje špatně udělané sushi, existuje pouze sushi netradičního vzhledu.

Maki sushi podle Yuki Omaki - šéfkuchaře Sushiqueen.cz

Dalším druhem, který si doma můžete připravit je California maki roll, rozdíl je především v balení rolky. U California roll je rýže na povrchu, liší se tedy v rolování. K její přípravě budete potřebovat rýži na sushi, řasy nori, okurku, avokádo, krabí tyčinky, opražený sezam a japonskou majonézu (lze použít i obyčejná majonéza bez příchuti).

Nigiri

Nigiri jsou rýžové bochánky ve tvaru hranolu z rýže, který je modelován tak, aby bylo uprostřed duté místečko. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Na jeho přípravu budete potřebovat rýži na sushi, plátky syrových ryb, plody moře, jikry, avokádo, papriku, takuan (nakládaná ředkev) a chřest. Pokrm zdobíme buď plátkem ryb, krevetou, avokádem, oblíbená je i vaječná omeleta tamagoyaki.

U Temaki se řasa nori neroluje, ale vytvoří se z ní kornout, který se vyplní rýží, masem či kaviárem. Sashimi připravíme tak, že syrovou rybu, kterou nakrájíme na tenké plátky, namáčíme do sojové omáčky a wasabi. A poslední ze základních druhů sushi? Gunkan je nejmenším druhem sushi, zato má velice výraznou chuť, kterou zajišťuje především kaviár.

Jak připravit California maki roll?

  • Obalte si bambusovou rohožku dvěmi vrstvami potravinové fólie. Archy řas nori přepůlte (pokud máte čtvercové), položte lesklou stranou na rohožku a naneste přibližně 100-120 g rýže po celé ploše řasy.
  • Posypte lžičkou sezamu nebo na konci obalte a celé otočte řasou nahoru. Na řasu naneste trochu japonské majonézy. Podélně rozpůlte krabí tyčinku, odkrojte asi 3 mm silný a 7 cm dlouhý plátek slupky okurky a nakrájejte na tenké nudličky, rozpůlte avokádo, nakrájejte z něj podélně čtyři "měsíčky", oloupejte a nakrájejte na podobné nudličky jako okurku.
  • Tyčinku, čtvrtinu nudliček okurek a avokáda rozložte na řasu a zarolujte. Krájejte na osm kusů.
  • Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.
Sushi

Nejlepší sushi v Praze? Od začátku zaří probíhá anketa o nejlepsí sushi v Praze, kterou spustil portál Expats.cz. Takže pokud máte nějakou oblíbenou sushi restauraci, můžete pro ni hlasovat.
 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pronájem 2+1, Částkova
Pronájem 2+1, Částkova

Částkova, Plzeň - Východní Předměstí
12 500 Kč/měsíc