20. listopadu 2016 6:00 JIHLAVA

Dorty všech tvarů a chutí. V Jihlavě soutěžili cukráři z Česka i zahraničí

Dort, který vypadá jako Karkulka s vlkem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přibližně sedm desítek profesionálních i laických cukrářů se dnes představilo v Jihlavě. Začal tam druhý ročník Cukrářského festivalu. Soutěžící se...

14. listopadu 2016 5:00 PRAHA

Češi mají nejraději café latte, espresso se propadlo na třetí příčku

O kvalitě kávy napovídá pěna. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi mají nejraději caffé latte, kupuje si jej 41 procent lidí. Capuccino pije 38 procent populace. Espresso, které bylo loni nejoblíbenější, se...

13. listopadu 2016 6:12 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na budějovickém Gastrofestu slavila úspěch exotická kuchyně

Exotické, kořeněné, ale lehké jídlo, které tak zahřeje, že si budete říkat:... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní gastronomická přehlídka Gastrofest přilákala na českobudějovické Výstaviště na 18.000 lidí, zhruba stejně jako loni. Největší zájem byl...

12. listopadu 2016 7:15

Čokoládovo-mandlový dort s blumami. Dekadentní pochoutka

Čokoládovo-mandlový dort s blumami. Téměř dekadentní spojení. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Švestky zrají na konci srpna, my si však můžeme úrodu jejich příbuzných blum dopřát ještě v listopadu. Ano, jsou z jižních krajin, ze Španělska a...

30. října 2016 7:00 PRAHA

Chlebíček vezdejší. Vypadalo to, že má nejlepší časy za sebou, ale chytá druhý dech

Klasika z Libeřských lahůdek. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká ikona studené kuchyně – obložený chlebíček – podle některých teorií letos slaví sto let. Není to úplně pravda, na našich stolech byl daleko...

14. října 2016 6:23

To my naučili Francouze používat vidličku, řekl polský politik

lžíce a vidlička | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Byli to Poláci, kdo naučil Francouze používat vidličku, prohlásil tento týden náměstek polského ministra obrany Bartosz Kownacki uprostřed...

9. října 2016 9:26 Kateřina Svobodová

České vlaječky na španělském česneku mě štvou, říká šlechtitel tuzemských odrůd

Sadbu českého česneku mívá Jan Kozák na předobjednávkách vyprodanou dlouho... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jan Kozák začínal profesní kariéru u cibulnatých květin lilií a tulipánů,, nakonec jej pohltilo šlechtění česneku. Začal se mu věnovat na sklonku...

25. září 2016 6:00 NOVÁ VES U LEŠTINY

Letošní dýně budou jedny z nejlepších, pochvalují si úrodu pěstitelé

dýně (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako jednu z nejlepších sezon z posledních let hodnotí současný rok pěstitelé dýní. Zatímco například loni a předloni situaci komplikovalo sucho,...

4. září 2016 7:00 PRAHA

Cukrárny počesku: Instantní dorty plné aditiv nebo kvalitní řemeslná práce?

Zákusky - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Život je sladký. Češi laskominy z cukráren milují, dopřávají si jich skoro o třetinu víc než po revoluci. Jenže jak to vypadá s kvalitou zákusků?...

2. září 2016 7:00 PRAHA

Co nahradilo český řízek s chlebem? Sendviče na stovky způsobů

Porce kořeněného a uzeného hovězího vložená mezi plátky chleba z pražského La... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vietnamské bahn mi, slepované sushi či natenoučko nakrájená tlačenka v housce ochucená koriandrem: sendviče nové generace se staly hitem posledních...

14. července 2016 10:55 PRAHA

Vydatné deště pomohou houbařům. Najít lze hřiby i žampiony

Houby (Ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zatímco nedávné horké a suché počasí růst hub zastavilo, současné vydatné deště zvednou v příštích dnech šance houbařů na úspěch. V lesích či na...

8. července 2016 6:14 PRAHA

Houby sice rostou, ale kvůli suchu to není žádná sláva

Houbaření - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Houby v Česku nadále rostou, podmínky pro houbaření se ale regionálně značně liší. Zatímco třeba ze Šumavy přicházejí zprávy o poměrně hojných...

3. července 2016 8:00 PRAHA

Konečně zmrzlina. Česko objevuje malé značky bez aromat a barviv

Rybízová zmrzlina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na poli zmrzliny se u nás odehrává tichá revoluce podobná té, k jaké před časem došlo ve světě kávy a piva. Navrch získávají malé řemeslné značky,...

27. června 2016 7:00 PEKING

Nová čínská delikatesa: polévka z vlaštovčích hnízd s ptačími slinami

Vlaštovka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Propátrejte jídelníček kterékoli z dražších čínských restaurací, a s velkou pravděpodobností na něm narazíte na pokrm nazývaný polévka z vlaštovčích...

20. června 2016 6:23 HNĚVOŠICE (OPAVSKO)

Chovatelé pštrosů z Hněvošic chtějí jako první na trhu vyrábět pštrosí šunku

Nejstarší tuzemská pštrosí farma v Hněvošicích na Opavsku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Majitelé nejstarší tuzemské pštrosí farmy v Hněvošicích na Opavsku chystají novinku. Na trh chtějí jako první v Česku uvést šunku vyrobenou právě z...

11. června 2016 12:00 PRAHA Ludmila Hamplová

Superpotraviny nemusí být zas až tak super. Mohou obsahovat pesticidy i těžké kovy

Chia semínka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Plody açaí, godžji, semínka chia nebo řasa chlorella prý mají zázračné vlastnosti, díky nimž si zaslouží výsadní postavení mezi potravinami. Opravdu...

28. května 2016 18:32 ZBIROH

Vinaři: Loňská úroda hroznů zajistila velmi kvalitní růžová vína

Růžové víno | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Loňská úroda hroznů zajistila velmi kvalitní moravská růžová vína. Na nádvoří zámku ve Zbirohu na Rokycansku to dnes potvrdili zástupci 19 nejlepších...

22. května 2016 20:19

Someliéři testovali až 130 let stará vína. Lahev by mohla stát i 750 tisíc

Na snímku jsou zleva jsou Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine, a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na zámku Bečov someliéři v neděli ochutnali některá z vín, která byla nalezena v roce 1985 společně s relikviářem sv. Maura. Až 130 let stará vína...

22. května 2016 7:00 PRAHA/BEČOV Eliška Nová

Jaké je víno z 19. století? Znalci otevřou láhve ukryté s relikviářem sv. Maura

Odborníci relikviář  řadí na úroveň korunovačních klenotů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pod podlahou hradní kaple v Bečově nad Teplou našli v roce 1985 poklad. Kromě jedné z nejvýznamnějších památek v Česku vůbec, relikviáře svatého...

12. května 2016 10:20 VELKÉ PAVLOVICE

Šampionem vín ve Velkých Pavlovicích se stal Tramín červený

Bílé víno - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šampionem 12. ročníku soutěže Festwine ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se stal Tramín červený výběr z hroznů 2009 ze Znovínu Znojmo. Vyhrál v...

1. května 2016 7:00 JOHANNESBURG

Jihoafrická republika vyhlásila válku limonádám. Ale nejspíš prohraje

Energetický nápoj - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jihoafrická republika, kde je čtvrtina obyvatel obézních, se rozhodla zdanit slazené nealkoholické nápoje, aby se tak pokusila bojovat proti nadváze....

Recept 29. dubna 2016 6:00 BLED Magdalena Slezáková

Kremšnita: magie křehkého těsta a sametového krému z úpatí slovinských hor

Vanilkový krém, šlehačka a křupavé listové těsto. Slavnou kremšnitu připravují... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pocukrovaná vrstva zlatého listového těsta křupne pod lžičkou, aby odhalila nadýchanou šlehačku a pod ní skryté vanilkové nebe. Existují stovky...

11. dubna 2016 6:00 MOSKVA

Konec vodky v Rusku? Mladí dávají přednost místnímu pivu

Pivo (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Garden Beer není snadné najít. Tento bar je umístěn ve dvoře a scházejí se v něm moskevští hipsteři, tedy mladí lidé ve věkovém rozpětí dvacátníků a...

2. dubna 2016 6:27

Máslová dýně, červený pepř a granátové jablko - ideální souznění v polévce

O dýňovém krému se vůbec nedalo mluvit, vodnatá struktura a neutrálně bezbarvá... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýňových polévek není nikdy dost. A nejsou jen výsadou podzimního období. Královnou mezi dýněmi s úžasně sladkou chutí je dýně máslová, která je na...

1. dubna 2016 6:48 San Francisco

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Jednoduché krevety ze San Franciska

Šéfkuchař Michael Váňa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Během třítýdenního putování po jihozápadě USA jsme navštívili velká města jako Los Angeles, San Diego a Las Vegas. Největší gastronomické zážitky...

1. dubna 2016 6:02 TOKIO

V Japonsku vynalezli vidličku, která navozuje slanou chuť. Díky elektrickým signálům

lžíce a vidlička | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Japonští vědci představili vidličku, která dokáže vytvořit v ústech iluzi slané chuti. Vidlička vysílá po stisknutí tlačítka elektrický signál, který...

20. března 2016 6:00 ŘÍM

Italové si oblibují konopnou zmrzlinu ‚Marley‘. Změní jejich postoj ke konopí?

Zmrzlina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaký je nejoblíbenější italský dezert? Ano, s převahou vítězí zmrzlina, které existuje bezpočet druhů. A nyní k ní přibyla i konopná, která má nejen...

28. února 2016 6:00 PRAHA Tomáš Tománek

Stát uzná papedu, mátu a jiná exotická koření. Chce tak zabránit šizení kuchařů

Polévka Pho je fenomén | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak má chutnat sečuánský pepř? I to se brzy budou učit kontroloři kvality potravin. „Jeho vůně je kořenitá, výrazná, až ostrá. Chuť nahořklá,...

22. února 2016 22:32 BRNO Miroslav Petr

Česko zná své nejlepší minipivovary. Ocenění má Matuška, Modrá hvězda i Clock Potštejn

Ilustrační foto: Čepované pivo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Českomoravský svaz minipivovarů a magazín Pivo, Bier & Ale zveřejnily na veletrhu Salima první velké srovnání takzvaných craft pivovarů v Česku....

24. ledna 2016 7:00 VÍDEŇ

Rakušanky chtějí zachránit svět. Vymyslely přístroj na výrobu domácích červů

V pražské zoo připravovali hmyzí prochoutky. Chybět nesmí ani červi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koho by napadlo pěstovat si vlastní červy v kuchyni a pak je sníst? Asi nikoho, kromě dvou mladých Rakušanek, jež chtějí zachránit svět s přístrojem,...

11. ledna 2016 7:00 HOLOVOUSY (JIČÍNSKO)

Nejchutnější jablko roku 2015? Kříženec z Holovous ‚HL 1308‘. Šlechtil se 20 let

Jablko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je kříženec HL 1308, který vyšlechtili ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na...

9. ledna 2016 15:47 WASHINGTON

‚Přírodní‘ jídlo nakazilo stovky lidí. Řetězec Chipotle teď vyšetřují úřady USA

Restaurace řetězce Chipotle | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Investoři podali na konci týdne žalobu na americký řetězec Chipotle Mexican Grill, v jehož restauracích se v minulých měsících nakazily stovky lidí...

6. ledna 2016 6:36 BRNO

Skvostný vinařský rok 2015. Ledové víno bude excelentní, hlásí pěstitelé

Sklizeň ledového vína (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vinaři, kteří vyčkali na první větší mrazy letošní zimy a sklidili hrozny na ledové víno, nelitují. Kvalita hroznů a mošt, který z nich vylisovali,...

5. ledna 2016 6:56 AWANS (BELGIE)

Pravé boby i nejlepší procedury. Jak v Belgii vznikají nejchutnější čokolády světa?

Čokláda a kakaové boby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chuao, Baracoa, Hacienda Rio Peripa: tak jako značková vína existuje i Romanée Conti ve světě čokolády. V Belgii se hrstka výrobců čokolády, kteří...

4. ledna 2016 7:00 ŘÍM

Jak si zvyknout na zdravější jídlo? Je to jednodušší, než si myslíte

Obezita - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Barva jídla, osvětlení místnosti, kde jíme, výběr správného stolu v restauraci: vědecké studie zjišťují, jak můžeme za pomoci několika triků omezit...

Seriál 29. prosince 2015 6:37 PAŘÍŽ

NA CESTÁCH S ŠÉFKUCHAŘEM: Tatarský biftek s pravou chutí hovězího z Montmartru

Šéfkuchař Michael Váňa | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Romantický víkend v Paříži jsem spojil s několika povedenými gastro zážitky. Tentokrát bych se chtěl podělit o jídlo, které si můžete v Česku...