Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Květáko-brokolicová polévka

Jídlo

  13:46
Vím, že připomínání mého dědy: Polívka je grunt, maso špunt! se už moc nectí, ale ve mně to z dětství nějak zůstalo a na polévky nedám dopustit. Nejlepší je samozřejmě domácí bramboračka, skvělá je bílá houbová nebo kuřecí ragů.

Květáko-brokolicová polévka

Ale všechny ty polévky, ve kterých stojí lžíce, dají docela dost práce a stojí čas. Obojího se mi nedostává, tak vítám každý recept na rychlou a dobrou polévku. Nedávno jsem vyzkoušela tu, kterou vám dnes doporučuji, a byla výborná. I přesto, že jinak brokolici moc nemusím.

Nebo zkuste další moji jistotu: Ohřeji konzervovanou šťávu z rajčat, vhodím do ní na chvíli bobkový list, kousek citronu a nakrájený česnek. Na talíře nastrouhám tvrdý sýr, nasekám zelenou petrželku a zaliji. Skvělé!

Růžičky, které patří na talíř
Květák patří na české stoly už od nepaměti a naučili jsme se z něj vytěžit maximum - květákovou polévkou, nákyp, smažený květák nebo mozeček známe všichni. Znáte ale finty a recepty, v nichž květáková chuť ještě více vynikne?

Pořádně vyplavit
Před každým použitím, zvlášť chcete-li květák připravovat po větších kusech, je dobré ponořit ho do slané vody, která z něj vyplaví všechny nevítané návštěvníky.

Salát z květáku a okurky
Malý květák uvařte a po vychladnutí rozeberte na růžičky. Čerstvou salátovou okurku nakrájejte na kostičky a promíchejte se zálivkou z oleje, cukru, soli, pepře a pálivé papriky. Doplňte sojovou omáčkou a octem. Přidejte květák a nechte asi hodinu odležet v chladu.
Doplnit můžete třeba červenou paprikou nebo sušenými rajčátky.

Květák na smetaně
Květák uvařte ve slané vodě do poloměkka. Připravte si světlou jíšku a tu zalijte vychlazeným květákovým vývarem, rozšlehejte a krátce povařte. Omáčku zjemněte smetanou, přidejte růžičky květáku a vařte zhruba 10 minut. Dle chuti omáčku osolte a okořeňte, přidejte i balzamikový ocet. Jako příloha je skvělá vařená či divoká rýže nebo těstoviny. Můžete přidat i nakrájená vejce natvrdo.

Květákové kuličky s modrým sýrem
Květák uvařte do měkka a v misce rozmačkejte. Přidejte modrý sýr - také rozmačkaný, který můžete nakombinovat s lučinou. Přidejte šunku, pepř a bazalku. Směs promíchejte a přisypte mouku a trochu strouhanky, aby těsto zhoustlo. Vytvořte z něj kuličky, obalte ve strouhance a osmažte na oleji do zlatova. Nejlepší přílohou brambory se špenátovými jsou šťouchané listy.

DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + cca 25 minut na vaření polévky

POTŘEBUJETE:
1 středně velký květák
1 brokolici 2 l drůbežího nebo zeleninového vývaru (stačí z kostky)
50g másla
1-2 lžíce hladké mouky
4 kostičky krémového taveného sýra (Apetito, Kiri), nakrájeného na kousky 100 ml smetany ke šlehání sůl a pepř na dochucení

1. NAKRÁJEJTE ZELENINU
Květák a brokolici rozeberte na malé růžičky, zdřevnatělou část košťálů odstraňte a zbytek nakrájejte na drobno.

2. ROZEHŘEJTE MÁSLO
V hrnci na středním plameni rozehřejte máslo, přisypte mouku a za stálého míchání krátce osmahněte. Zalijte studeným vývarem a dobře promíchejte. Uveďte do varu.

3. PŘIMÍCHEJTE ZELENINU
Asi po deseti minutách vsypte květák s brokolicí, osolte, opepřete a vařte na středním ohni ještě asi patnáct minut. Ke konci přidejte smetanu a tavený sýr; promíchejte, aby se úplně rozpustil. Polévka bude díky tomu hladká a krémovitá.Apetit- nejnovější!



Dita Pecháčková, autorka je šéfredaktorkou časopisu Apetit

Témata: polévka, květák, sýr

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...