3. června 2009 13:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Dobře utajený indický poklad

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
tandoori kuře  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy tandoori kuře | foto: Jindřich MynaříkLidové noviny
PRAHA Nevím proč, ale češtinu jsem v Masale ještě neslyšela. A to přesto, že se nenachází v turistické části Prahy a ani ceny nejsou nijak přemrštěné. Je to škoda. Dělají tady totiž vynikající jehněčí i kuřecí kari, a i když znavená servírka občas zapomene přinést vodu, určitě se sem budete vracet.
Když sedíte v Masale, klidně si můžete představovat, že jste v Londýně nebo v New Yorku. Jiný jazyk než angličtinu tady totiž téměř neuslyšíte.
Přestože Masalu najdete v českém hlavním městě, její hosté se rekrutují především z řad cizinců žijících v Praze. Není nic neobvyklého, když kolem sebe během večeře či oběda nezaslechnete jediné české slůvko. Zatímco v cizinecké komunitě byste těžko našli někoho, kdo Masalu nezná, u Čechů je tomu naopak.

Částečně to bude asi tím, že majitelé podniku – Bobby Jain a jeho manželka – sami mluví česky jen s potížemi. Bylo tedy logické, že chtěli oslovit hlavně rozsáhlou cizineckou komunitu žijící v bezprostřední blízkosti jejich restaurantu na Vinohradech. Pan Jain je také známou figurkou na cizineckém webu Expats.cz, kde pilně odpovídá na stížnosti a dotazy hostů a ohlašuje, co je v Masale nového.

cibulové bhaji

Jak se zdá, tenhle přístup zabírá. V jeho podniku je spolehlivě plno i během týdne. Restauraci s nějakými deseti stoly sice není tak těžké zaplnit, v Masale je ale občas doslova frmol. Při jedné z mých návštěv jsem byla svědkem situace, kdy personál musel odmítnout hned několik skupinek hladových zájemců o místo a další museli čekat, až se uvolní stůl.

Nejsem sice žádnou specialistkou na indickou kuchyni, ale člověk nemusí být bůhvíjaký odborník, aby poznal, že Masala je jednou z nejlepších indických restaurací ve městě. Majitelé do ní vkládají spoustu lásky a tvrdé práce – a je to znát.

Indie pro greenhorny
Jídelní lístek je jasný a má okouzlující styl. Každé jídlo je tu popsáno do detailu, takže se nemusíte bát, že si špatně objednáte, i když se v indickém jídle moc nevyznáte. A z popisů jídel se vám při čtení budou sbíhat sliny. Pokud je pro vás indická kuchyně zatím neznámou, oceníte i zdejší přístup ke koření. Kuchaři rádi přizpůsobí pálivost vaší chuti a okoření jídlo tak jemně, mámivě sladce či pálivě, jak vám to bude vyhovovat.

mátová omáčka

Co se týče mě, objednala jsem si kuřecí madras (162 Kč) kořeněný středně ostře – a přesně takový byl (na extrémně pálivé kuře Vindaloo, které je také na jídelním lístku, si teprve trénuji chuťové pohárky). Indická jídla se hodnotí těžko. Přesné recepty neexistují a ingredience každého jídla se liší šéfkuchař od šéfkuchaře. Hlavním poznávacím znakem madrasu je ale jeho červená barva a velkorysé množství čili. Tenhle madras měl sladko-kyselou chuť a kousky kuřete byly úžasně jemné.

Masala

Mánesova 13
Praha 2 – Vinohrady
Tel.: 222 251 601
www.masala.cz

Laura Baranik,
recenzentka restaurací,
www.praguespoon.com



To ale ještě nebylo nic proti zdejšímu spolehlivě měkkému a šťavnatému jehněčímu. Dala jsem si ho se saagwalou (233 Kč), hustou kari omáčkou se špenátem a kořením zvaným pískavice či řecké seno, kterou jsem beze zbytku vymazala plátkem chleba naan (39 Kč). Mimochodem, naan tady dělají ve speciální tandoorové (hliněné) peci ve třech variantách: bez příchuti, máslový a s česnekem. Je trochu křupavější, než jsem ochutnala jinde, ale přesto vynikající.

Další lahůdkou bylo kuře tandoori coby předkrm (185 Kč). Jedná se o paňdžábský pokrm z kuřete marinovaného v jogurtu a ochuceného kari pastou tandoori. Peče se v hliněné peci (zvané tandoor – odtud název jídla) rozpálené na maximum (když číšník přinese k vedlejšímu stolu železnou mísu, z níž to syčí tak, že musíte přerušit hovor, můžete si být téměř jisti, že si objednali kuře tandoori). Vynikající bylo i cibulové bhaji (69 Kč) – kolečka cibule osmažená v cizrnové kaši a podávaná s chladivou mátovou a jogurtovou omáčkou.

chléb naan

I když se Masala od klasických indických receptů občas trochu odchyluje, vaří se tady velmi dobře. Salát s kousky kuřete marinovaného v mátě (143 Kč) byl osvěžující směsí čerstvé zeleniny, máty a masa uzeného v hliněné peci tandoor. Rajské polévce ochucené bazalkou (45 Kč) dodával indický šmrnc čerstvý zázvor (stejně posloužil strouhaný kokos v případě polévky ze žluté čočky za tutéž cenu).

Když uvážím, že sem chodí stále víc lidí, tak vám možná brzo ani nezbude nic jiného. A možná uděláte dobře. Ne že by tady byla nepříjemná atmosféra – podnik je vkusně zařízen indickými polštářky a nástěnnými koberci a vymalován hezkou jasně žlutou barvou. Spíš proto, že obsluha je občas dost pomalá. Milá a očividně dost vyčerpaná indická servírka se snaží, ale problém je v tom, že je jen jedna. Přestože Masala je malý restaurant, když je plný, dá se to těžko stíhat, protože indická kuchyně se skládá z mnoha různých jídel, která se pochopitelně zapíjejí množstvím nápojů.

Malá ale pořád plná je restaurace Masala

Stalo se tedy, že jsem se tady nedočkala své kokakoly, nebo jsem musela dvakrát žádat o další lahev vody. Také jsme tu celkem dlouhou chvíli seděli s prázdnými talíři, na nichž před našima očima okorávaly zbytky kari. Podobné zážitky tu jsou celkem normou, takže si troufám říct, že Masala je zralá na druhou servírku.

Jogurt s vodkou
A čím by mě úplně dostali, by bylo točené pivo. Konec konců, co je nad kombinaci ostrého indického jídla a vychlazeného, čerstvě natočeného českého piva? Cenou útěchy pak může být jedině několik druhů lassi, vychlazeného sladkého nebo slaného jogurtového nápoje, který vám – pokud si potrpíte na tvrdý alkohol – za 90 korun smíchají s dvojitým panákem vodky.

Já se budu raději zatím držet svého oblíbeného indického nápoje, lahodně kořeněného čaje masala s mlékem. Co nevidět si tam na něj zase zajdu. A tentokrát možná narazím i na pár česky mluvících hostů.

Laura hodnotí Masalu

celkový dojem - tři lžičky
jídlo - tři lžičky
obsluha - dvě lžičky
atmosféra - tři lžičky

Vysvětlivky:
gurmánská bomba - čtyři lžičky
překvapivě dobré - tři lžičky
průměr - dvě lžičky
nic moc - jedna lžička
raději se vyhnout - žádná lžička

Recenze je nezávislá, náklady platí
výhradně redakce Lidových novin.

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz