Soutěž je tentokrát zaměřená na tradiční i netradiční pochoutky s ovocem. Lidé se mohou pochlubit i vzorky vlastní slivovice. "Soutěže se mohou účastnit zájemci z Hranic i širokého okolí. Pravidelně se do ní zapojují také zahraniční účastníci, jako například z partnerského města Hlohovce na Slovensku, ale i z Holandska a Polska, odkud máme hlavně saláty," řekla organizátorka soutěže Marta Pavelková.
Do kuriózního klání se může 8. října zapojit kdokoli, kdo v tento den donese vlastnoručně připravený pokrm do hranické dvorany zámku. Soutěžní vzorky rozdělené do různých kategorií bude ochutnávat laická i odborná porota, která letos také udělí cenu za nejlépe prostřený stůl. "Každoročně se nám tady sejde až na 60 kulinářských vzorků a průměrně 30 vzorků slivovice. Je to docela náročné to všechno ochutnat, i proto máme porotu mnohočetnou," uvedla organizátorka soutěže.
Fantazii se podle pořadatelů meze nekladou. Lidé mohou do dvorany zavítat s výtvory obsahujcí čerstvé, sušené, kandované, kompotované ovoce, třeba s ovocnými koláči z kynutého těsta, s ovocnými saláty, ale i se zákusky s ovocem. V plné parádě se zde mohou předvést i pěstitelé, kteří oceňují ovoce především v tekuté podobě. U pálenek bude vyhlášena například kategorie jádroviny a peckoviny, zájemci mohou donést vlastní meruňkovici, hruškovici, třešňovici či slivovici vypálenou z mirabelek. Pořadatelé vyzývají účastníky klání, že mohu ke svým výrobkům dodat také recept.
Soutěž, která má pokaždé jiné téma, pořádá Společnost Patriot spolu s městem Hranice a Rozvojovým partnerstvím Mikroregionu Hranicko. Místní nadšenci se v minulých ročnících již předvedli se svými dobrotami například na téma švestky, jablka, hody, ořechy či ingredience z dřívějších kolonií.