Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Doslazená? Instantní? Ovesná kaše nemusí být zdravou snídaní

Jídlo

  6:00
Mohla by to být ideální dopolední svačina, která zasytí a tělu prospěje. Většinou se ale o zdravé jídlo nejedná. Proč? Kupujeme přeslazené instantní kaše s aromaty a nízkým podílem ovesných vloček. Přitom připravit si zdravější variantu zabere několik minut času. Jak na to?

Instatní kaše? Připravte si raději domácí. foto: Shutterstock

Instantní kaše nebrat
Některé předpřipravené směsi si označení "ovesná kaše" snad ani nezaslouží. Ve výsledku obsahují jen okolo 50 % cereálií, zbytek tvoří cukry, sušené mléko, sušené ovoce a aromata. Právě ta jsou velkou záhadou, protože výrobci nemusí specifikovat, o jaké látky jde (více čtěte ZDE). "Jsem proti instantním potravinám celkově. Většina takových kaší je přeslazených a přirozená chuť je přebita aromaty," říká výživový poradce Petr Havlíček. "Připravit si ovesnou kaši doma navíc zabere jen pár minut," radí.

Vločky s mlékem? Dejte si radši jogurt
Kaše připravená z mléka tělu nijak výrazně neublíží, ale mnohem lepší službu mu uděláte kefírem nebo jogurtem. "Obecně nedoporučuji dospělým lidem mléko, zahleňuje a organismus ho neumí pořádně využít," říká dietoložka Dana Šmídová. Zkuste kaše vařit ve vodě a poté rozmíchat s tvarohem či jogurtem.

Ovesná kaše (ilustrační foto)

K snídani ne, kaši připravte k svačině
Vařit si ovesnou kaši k snídani? Nevadí to, ale počítejte s tím, že už po cestě do práce možná znovu dostanete hlad. Je to tím, že v ovesné kaši je malé množství bílkovin a tuků. "Nějaký tuk vločky mají a dá se ještě navýšit trochou ořechů, ale bílkovina chybí," říká k tomu Petr Havlíček. Mnohem lepší je podle něj kaši připravovat jako svačinu mezi hlavními jídly a k snídani si dát raději celozrnné pečivo s máslem, šunkou, sýrem a zeleninou. Výjimkou jsou lidé, kteří vstávají brzy. Ti by měli mít snídani co možná nejlehčí, v tu chvíli je ovesná kaše vhodná.

Máte špatné zažívání? Pozor na mléko a ovoce
"Nemíchejte ovesné kaše s mlékem a ovocem. Tahle kombinace v žaludku způsobí pěkný guláš," dočtete se v diskuzích na internetu. Jde ale o přehnané obavy. "Takovou kombinaci jedí lidé po staletí. Je to ideální mix rychleji stravitelných cukrů z ovoce a pomaleji stravitelných škrobů z vloček," vyvrací mýtus Havlíček. Podle Šmídové je sice pravdou, že ovoce v těle kvasí, ale nejde o nic, čeho by se měl člověk bát. "Lidé jsou všežravci. Když začnete přemýšlet, co s čím zkombinovat, tak se nenajíte," varuje před přehnanými obavami.

Pozor by si měli dát snad jen citliví jedinci, kteří mají se zažíváním problémy. "Ovoce s mléčným výrobkem může způsobit kvašení ve střevech a zažívací potíže. Často to bývají průjmy a nadýmání, nejedná se ale o nijak nebezpečnou kombinaci. Spíše jde o to, že každý z nás má více či méně citlivé trávení a kombinaci může snášet různě," uvádí na pravou míru Iva Veselá z výživové poradny Food Life.

Pozor na doslazování, stačí dvě kostky cukru
Javorový sirup, med, sušené ovoce, stévie. Pokud jste zvyklí kaši doslazovat, zkuste si vybrat ze zmíněných surovin. "Máme tendenci přeslazovat rafinovaným cukrem, přitom bychom mohli sladit tak, že povaříme sušené ovoce," radí Petr Havlíček. A doporučuje jasný postup. "Poměr jednoduchých cukrů by neměl být více než třetinou celkového množství sachardiů. Takže asi 10 až 15 gramů na porci, musíme ale hlídat i jednoduché cukry v podobě ovoce," říká. Zkuste se ale vyvarovat bílému cukru, lepší službu tělu prokážete třeba stévií, kterou snadno vypěstujete doma.

Jak na zdravou snídani?

Jak správně kombinovat ovoce, mléčné výrobky a vločky? Radí výživová poradkyně Julie Zákostelecká:

Nejprve bychom měli vybrat správnou obilovinu, která má nízký glykemický index - žitné, ovesné či pohankové vločky. Dále vybrat ovoce s nížším glykemickým indexem - méně zralé švestky, meruňky, jablko, lesní plody.

Instatní kaše? Připravte si raději domácí.

Vločky klidně uvařit v mléce, osladit nejlépe stevií či agávovým sirupem. Na závěr můžeme kaši ozdobit lžící tvarohu (která nám zajistí vyšší příjem bílkovin a opět zajistí udržení té správné hladiny cukru v krvi) a hrstí oříšků. Pokud toto vše zachováme, máme plnohodnotnou snídani, které se nemusíme bát.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...