14. prosince 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Drážďanská štola a slovinská
potica. Co pečou na Vánoce v cizině?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Buche de Nöel, francouzská vánoční specialita. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Buche de Nöel, francouzská vánoční specialita. | foto: Wikipedia.org
PRAHA  Co je pro Čechy Vánočka, je pro Francouze Buche de Noël a pro Němce Drážďanská štola. Prakticky každá země Evropy má svoji sladkou vánoční specialitu, k níž se váže i zajímavá legenda.

Zkuste vnést změnu do rodinných tradic a vyzkoušejte letos jeden z rozšířených receptů. Na internetu jich najdete spoustu. Jen jedno malé varování - příprava většiny z nich vám zabere skoro celý den.

Francie - Buche de Noël - Vánoční poleno

Sladká čokoládová roláda ve tvaru polene je nedílnou součástí francouzských Vánoc. Recept vznikl na konci 19. století v Paříži a postupem času si ho oblíbili i v dalších frankofonních zemích. Připomíná veliký kus dřeva, který za starých časů hořel v krbu v době svátků a symbolizoval rodinnou pospolitost. Popel se schovával celý následující rok a věřilo se, že dům ochrání před zlými silami.

Itálie – Panettone

Vznik sladkého italského chleba se datuje údajně do dob starověkého Říma, ale podle jedné z legend vznikl omylem na dvoře milánského vévody Ludvíka, když nezkušený kuchtík přisypal do těsta na chléb rozinky. Jiná pověst praví, že recept vymyslel milánský šlechtic, který se vydával za pekaře, aby získal srdce pekařovy dcery. Příprava panettone zabere celý den, a proto si ho řada Italů jednoduše kupuje v obchodě. Prodává se v typických hranatých krabičkách s látkovým držátkem.

Panettone, italská vánoční specialita.

Německo - Dresdner Stollen - Drážďanská štola

Lahodný vánoční moučník s mandlemi a kandovaným ovocem se v Německu peče už od středověku. Zprvu se jednalo pouze o církevní postní pečivo, k jehož výrobě se používal pouze olej. Teprve v 15. století papež speciálním výnosem povolil používat k přípravě štoly vydatnější suroviny jako například máslo. Podle legendy má v cukru obalený moučník symbolizovat novorozeného Ježíška zabaleného v šátku. Jak už název napovídá, jeho „rodištěm“ jsou nedaleké Drážďany.

Drážďanská štola, součást německých Vánoc.

Slovinsko – Potica

Kolik deka mouky, tolik deka ořechů, to je základní pravidlo pro pečení ořechové rolády zvané potica, která je prakticky jedním ze slovinských národních symbolů. První písemné zmínky o ní sahají až do roku 1575 a nesmí chybět na žádném vánočním stole. Peče se hlavně o Velikonocích a Vánocích a její tvar má připomínat Ježíšovu trnovou korunu. Existuje nespočet variací tohoto receptu a ořechy je možné nahradit mákem. Díky přistěhovalcům ji znají i v některých částech Spojených států.

Potica, slovinská vánoční specialita.


Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz