20. září 2011 7:00, aktualizováno  12:30 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Dům na Smíchově: Když si
zvětšení ani nevšimnete

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Z pohledu z ulice není velikost zásahu vůbec patrná – vypadá na drobnou přístavbu garáže. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Z pohledu z ulice není velikost zásahu vůbec patrná – vypadá na drobnou přístavbu garáže. | foto: Tomáš Balej
Když se pohybujete po příjezdové ulici, změnu stěží zaznamenáte. Řadové dvojdomy postavené na začátku 20. století vypadají v podstatě identicky a nacházejí se více než dvacet metrů od dolní hranice pozemku.

Hranice je u sousedních objektů zastavěna především garážemi rozdílných velikostí, výšek a tvarů. A tuto hranici také architekti využili při řešení zadání investora.

Ten požadoval přestavět a dostavět rodinný dům na dvě komfortně vybavené bytové jednotky – včetně dvojgaráže (pro každý byt), relaxačního zázemí (vnitřního bazénu se saunou) a přístupu obou bytů do zahrady. Architekti po prostudování stavebního programu zjistili, že objem, který bude třeba k existujícímu domu přistavět, je dosti rozsáhlý. Po pečlivém seznámení se se situací přišli s výborným řešením. Existující dům byl při rekonstrukci rozšířen (avšak se zachováním dobového tvarosloví) a dostavěn odlišně pojatou novostavbou, která využila svažujícího se pozemku k jihu a byla částečně zakopána pod zem.

FAKTA

Autoři stavby: Šárka Holišová Šochová, Hynek Holiš, www.hsarchitekti.cz

Autor zahrady: Magda Kaščáková

Plocha pozemku: 796 metrů čtverečních

Zastavěná plocha: 414 metrů čtverečních

Podlažní plocha prvního bytu: 126,1 metrů čtvrečních

Podlažní plocha druhého bytu: 230,3 metrů čtverečních

Projekt: 2008-2009

Realizace: 2009-2010

Novostavba se inspirovala garážemi v sousedství, ovšem s tím rozdílem, že zabrala celou šířku pozemku až k majetkovým hranicím. To bývá z hlediska legislativy velký problém – minimální odstupové vzdálenosti jsou běžně stanoveny na 3,5 metru. Pravidlo architektům zásadně – a jak se ukazuje u této stavby, často i zbytečně – komplikuje život. Výška objektu čtyřgaráže, která s ulicí sousedí, je záměrně stlačena na naprosté minimum tak, aby úroveň střešní zahrady v podstatě nepřevýšila úroveň sousedních zahrad (dvaceticentimetrové navýšení oproti sousedům je pod hranicí rozpoznatelnosti).

Neviditelná skleněná fasáda


Při bližším pohledu zaujme preciznost provedení, které je dílem jak detailně propracovaného projektu, tak špičkové řemeslné práce. Za zmínku stojí především zámečnické práce, které se dokázaly vyrovnat i s velmi obtížnými detaily. Velice pečlivě jsou v celém domě využity stárnoucí materiály: měděné oplechování střech, ocelové plechy vrat, břízolitová omítka, dubové podlahy v interiérech obytných místností, světlé teraco v užitných částech, keramické obklady v bazénu i kamenné obložení přízemí včetně horizontální římsy.

Dům na Smíchově od Holiše a Šochové, dlouhá a elegantní chodba

Do obou bytů se vstupuje dlouhou elegantní chodbou, která stoupá po svahu a při své cestě míjí jak garáž a bazén, tak i dřevěnými lamelami částečně stíněné atrium, zapuštěné pod zem. Propojení přízemního bytu s atriem pomocí celoprosklené, ale vlastně odnikud viditelné fasády považuji za nejsilnější moment domu. Atrium vymezují bílé zdi, které skvěle doplňují koruny stromů sousedních parcel. Střecha bazénu a garáže je plynule napojena na existující terén a stává se součástí zahrady.

Atrium přízemního bytu nabízí ničím a nikým nerušený pobyt venku.

Z pohledu z ulice není velikost zásahu vůbec patrná – vypadá na drobnou přístavbu garáže.

Krásně a chytře je vyřešeno přisvětlení bazénu oknem při hladině. Skrz okno sice vidíte nebe, ale díky prudkému zlomení terénu nedochází k přímému optickému propojení interiéru bazénu a domu. Pokoj v severní části spodního bytu je zásoben světlem pomocí stejného triku.

Dům na Smíchově od Holiše a Šochové, pohled na bazén

Horní, takřka dvojnásobně veliký byt disponuje ještě luxusnějším propojením s venkovní zahradou, což jsem po návštěvě spodního bytu ani nepokládal za možné. Vstup do něj zajišťuje nejvýraznější zásah: schodiště přistavěné do severní části zahrady. Tato přístavba je hmotově odlišena a díky velikému oknu pod střechou přivádí světlo do horního patra.

Krása detailů spočívá v jejich neviditelnosti


Přestože v celém domě nenajdete žádné okázalé prostory s vertikálními průhledy, díky dotaženosti, materiálovému pojetí a propojení s exteriérem působí všechny jeho části nesmírně elegantně.

Dům na Smíchově od Holiše a Šochové, detaily jsou provedeny tak čistě, že si jich člověk téměř nevšimne.

Na přístupu architektů je jasně znát, že mají za sebou praxi v ateliérech, které jsou svojí snahou o dotaženost do posledního detailu proslulé – Hynek Holiš pracoval v ateliérech Brno, D3A a A-LT, Šárka Holišová Šochová pak šest let u Markéty Cajthamlové. Množství promyšlených detailů zaujme až po bližším zkoumání a jsou provedeny tak, že si jich dokonce ani nemusíte všimnout. Jsou až neviditelné, což u mě představuje jednu z nejvyšších možných kvalit.

Při zahájení rekonstrukce původního objektu se zjistilo, že je jeho stav mnohem horší, než se předpokládalo. Značná část domu tak musela být stržena a nahrazena. Rozhodnutí zachovat původní tvarosloví a v podstatě vytvořit repliku původního objektu – včetně krásného detailu předsazeného dřevěného žebroví ve štítu, které tvarově identicky opakuje hrázdění sousedních domů – považuji za správné. Ale umím si představit dilema, kterému autoři čelili. Na první pohled to vypadá nesmyslně: proč napodobovat něco, co bylo navrženo ve zcela jiné době a pro úplně jiné potřeby? V tomto případě správně zvítězila snaha nevyčleňovat se z okolí.

Dům na Smíchově od Holiše a Šochové

Mám obrovskou radost, že i v (mini)developerském stavění (tedy nikoli ve stavění pro sebe, ale za účelem dalšího pronájmu hotové stavby) se začíná projevovat důraz na kvalitu (a to jak návrhu, tak i provedení), neokázalost, kontextuálnost a nenápadnost. Říká se, že čím vyspělejší společnost, tím nenápadnější vnějšek a kvalitnější vnitřek. Příklad recenzovaného domu snad dává drobnou naději, že se jako společnost přece jen vyvíjíme. Za zmínku stojí i vstřícný postoj stavebního úřadu městské části Praha 5, který projekt schválil bez nejmenších připomínek.


Adama Gebrian, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.