19. října 2015 8:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Dýně už není jen kompot, dělají
se polévky, placky i pyré

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Z dýně lze upéct i koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Z dýně lze upéct i koláč | foto: Shutterstock
ZLÍN Tradiční dýně se v kuchyni nyní nevyužívají jen na kompot, jak tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré. Dýně se může přidat úplně do všeho, navíc má člověk radost, když si ji může sám vypěstovat, řekl šéfkuchař hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku Pavel Václavík. Jeho kuchyně přitom bere dýně přímo od místních lidí.

„Každý má dýni spojenou s kompotem, ten jsem ale nikdy nemusel,“ podotkl šéfkuchař, který letos na podzim připravuje řadu jídel z karlovských dýní. „Jsem také rád, že se po období dýní hokaido vracíme ke klasickým dýním, muškátovým nebo jiným, které si sami vypěstujeme,“ podotkl Václavík.

Lidé se přitom podle jeho slov k pěstování dýní stále více vracejí. „Mají to bez chemie, děti se o to starají, mají pak radost, jak to sklidí. Pokud má člověk vášeň pro vaření, tak má z toho radost. Je doba, kdy lidé chtějí jíst zdravě, tohle je ten krok správným směrem. Na Valašsku jsme hrdí, že si vše vypěstujeme sami, byl jsem na to sám zvyklý, až nyní jsem si uvědomil, že jsem celý život strávil v ‚biu‘, ani mi to nepřišlo,“ poznamenal Václavík.

Z dýní přitom připravil letos domácí nudle s dýňovou pěnou, dýňové noky i zmrzlinu nebo lososa na dýňovém gelu. Recepty z dýně však mohou být podle Václavíka jednoduché.

„Můj oblíbený recept jsou dýňové placičky s ovesnými vločkami. Na másle se orestuje trocha česneku, přidá se nahrubo nastrouhaná dýně, namočí se vločky, vymačká se z nich voda, pak se zamíchají s teplou orestovanou dýní, osolíme, opepříme, necháme trochu zchladnout a přidáme jedno vajíčko. Necháme hmotu zchladnout, vytvarujeme placičky a opékáme,“ uvedl šéfkuchař. Tento recept je oblíbený i u něj doma. „Nedávno udělala žena placičky s kaší, chtěl jsem si přidat, ale už nebyly. Je to výborné, lehké, hlavně i děti dostávají zeleninu v příjemné formě,“ uvedl.

Ke klasickým dýním se vracejí také amatérské kuchařky. „Dělám hlavně polévky, malým dětem dýni mixuji. Navíc máme své vlastní dýně, mám z toho jídla pak úplně jiný pocit,“ řekla kuchařka ze Zlína. Dýně jsou také vyhledávané na farmářských trzích.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz