14. ledna 2014 6:45

Jak výrobci skrývají glutamát v potravinách? Používají jiné názvy

Čočková polévka (Vitana) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. I na takové látky můžete narazit, když si pořádně pročtete, co obsahují potraviny,...

Doporučujeme 28. listopadu 2013 6:30

Éčka v potravinách: máme se jich bát?

Jaká éčka jsou zvášť nebezpečná pro děti? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V základních potravinách se přídatné látky označené „éčkovým“ kódem používat nesmějí. Nedávno se na českém trhu dokonce objevil nový certifikát,...

21. listopadu 2013 7:00

V Americe jsou zakázaná, v Česku se nebezpečná éčka používají dál

Nákupy potravin - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve šťávách, džusech i v nealkoholických pivech. Nejen v těchto nápojích můžete narazit na jedno z nebezpečných éček - E 952 neboli cyklamát. V...

18. srpna 2013 7:00 PRAHA

Po éčkach jsou děti neklidné. Nedávejte jim je, radí pediatr

Dětská nemoc (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Činnost a pozornost dětí mohou podle pediatra Martina Gregory nepříznivě ovlivňovat takzvaná azobarviva. Mají intenzivní zbarvení a používají se mimo...

11. června 2013 12:15 PRAHA

Chovatelé 'obarvují' žloutky vajec, slepice krmí éčkem, zjistil dTest

Biovejce? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kvalitu vajec hodnotí většina spotřebitelů podle barvy žloutku. Zpravidla platí, že tmavší žloutek - rovná se kvalitnější vejce. Ne vždy to ale musí...

Doporučujeme 13. února 2013 17:30

Škodlivá éčka neexistují, říká odbornice z ministerstva

Daniela Winklerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Strhla se kolem éček zbytečná hysterie, nebo nás stát opravdu před škodlivými látkami nechrání? "Pokud se ukáže, že některá látka nevyhoví...

Rozhovor 19. ledna 2013 8:00 Michaela Černá

Co také jíte? V pečivu jsou i éčka z lidských vlasů

Pečení - ilustrační fotografie | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Éčka se často vyrábějí z přísad, nad kterými zůstává rozum stát. Zvířecí kůže, malí broučci, lidské vlasy. Na obalu pak najdete jen soupis nic...

Rozhovor 15. ledna 2013 7:30 Michaela Černá

Pozor na aromata. Chraňte hlavně děti, varuje expert na éčka

Jaká éčka jsou zvášť nebezpečná pro děti? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sledujete pozorně etikety na potravinách? Myslíte si, že se vyznáte v éčkách a dokážete se vyvarovat těch nebezpečných? Dáváte si ale pozor i na...

Doporučujeme 28. srpna 2012 11:00

Éčka nevinná i škodlivá. Jak se v nich vlastně vyznat?

Nákupy potravin - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Při četbě etiket potravinářských výrobků se leckomu může zdát, že se jejich výrobci rozhodli pozměnit slogan hitu z osmdesátých let. Máme se ale...

Rozhovor 31. července 2012 14:00 PRAHA Gabriela Kolinová (Lukáčová)

Rozpékané pečivo rychleji tvrdne. Často obsahuje i 'éčka'

Čerstvé pečivo je jen to, jehož výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou úpravou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rozpékané pečivo bude muset být v supermarketech viditelně označené. Podle odborníků má oproti tomu čerstvému značné nevýhody: "Rychleji tvrdne,...



Najdete na Lidovky.cz