Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Eidam vrací úder

Názory

  9:07
Může za to parmská šunka. Ta byla (jistěže ne jediným) důvodem neúspěchu jednání o globální liberalizaci obchodu, které definitivně krachlo minulý týden. Italové trvali na tom, že jméno šunky musí být mezinárodně chráněno.

Jan Březina foto: Stanislav ZbyněkČTK

Registrace ochranných známek místních jmen je zlověstný vynález – je to vlastně snaha o vyvlastnění přirozeného jazyka pro obchodní účely. Lidovecký europoslanec Březina v ní ovšem našel svou parketu. Zabrousil do komična, když začal svůj boj o registraci smaženého sýra. Když se pustil do registrování lázeňských oplatek, bylo to už nerozvážné. Ta tradiční lázeňská města byla totiž tradičně německá, takže jeho pokus poskytl téma mluvčím sudetských Němců.

Teď se ovšem ukázalo, co to je dráždit hada bosou nohou: Holanďané si vzpomněli, že eidam – ano, ten z našeho smaženého sýra – je holandský. A těžko jim oponovat. Kde to skončí? Eidam není jediná zbastardizovaná cizokrajná specialita, kterou jsme si domestikovali. Co když se ve Worcesteru dovědí, co si lijeme na roštěnky? A to jsou ještě flegmatičtí Evropané, ale co když se rozhodnou Tataři zakročit proti tatarce? To už europoslanci Březinovi nezůstane ze smažáku nic.
Autor:
Témata: Eidam, Březina, Worcester