30. září 2014 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

I vitariáni jedí chutná jídla. Jak
připravit rychlou a zdravou večeři?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Lasagne z červené řepy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Lasagne z červené řepy. | foto: Archiv: Eva Kavková
Řepové špagety s křenovu omáčkou, ale i koláče a polévky. Ačkoli jedí vitariáni pouze syrovou stravu rostlinného původu, dopřávají si chutná jídla, která stojí za to vyzkoušet.

Jedním z podniků, který se specializuje výhradě na vitariánské pokrmy, je restaurace Secret of raw, která je v Praze jediná svého druhu. Kuchaři zde připravují syrové jídlo neboli raw food. „Syrová strava se v posledních dvou letech začala skloňovat ve všech pádech a s tím se pojí i rozvoj míst, kde si můžeme tuto stravu dopřát,“ říká spolumajitelka restaurace Eva Kavková.

ČTĚTE TAKÉ:

Vitariáni jedí pouze syrovou stravu (živou stravu) rostlinného původu. Suroviny se mohou zahřívat, ale pouze do teploty 42°C. Při vyšší teplotě by se ničily enzymy, které pomáhají trávení. Potraviny konzumují v co nejpůvodnější podobě - syrové, čerstvé, sušené a nebo ohřáté. Vitariáni věří, že zatěžovat tělo chemickými látkami, barvivy, konzervanty a umělými sladidly, je zbytečné a nepotřebné. Dbají na to, aby v pokrmech zůstaly enzymy, které pomáhají trávení.

„Když jsme otevírali restauraci, chtěli jsme se inspirovat v evropských městech, ale nakonec jsme museli využít vlastní kreativitu, protože povědomí o raw food bylo malé. Ukázalo se, že lidé v Česku jsou připraveni na alternativní stravování a zajímá je, co jedí,“ dodává Kavková.

Pakliže byste chtěli vyzkoušet vitariánskou stravu, zkuste jeden ze tří receptů, který restaurace serveru Lidovky.cz poskytla:

Lasagně z červené řepy s fenyklovým krémem

  • 6 kusů středně velké červené řepy
  • Petrželové pesto: 3 stroužky česneku, 3 hrnky dýňových semínek, 2 hrnky zelené petrželky, 3 lžíce olivového oleje, ½ hrnku vody
  • Fenyklový krém: 2 sladké papriky, 1 hrnek nahrubo nasekané mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého fenyklu

Postup: Začněte pestem. V robotu rozmixujte dýňová semínka na mouku. Přidejte zbylé ingredience a mixujte. Pokud není pesto dost výrazné, můžete přidat sůl nebo víc petrželky. Očistěte (neloupejte) řepu a nakrájejte ji na plátky. Vrstvěte vždy po pěti plátcích a prokládejte pestem. Podávejte s Fenyklovým krémem. Nakonec rozmixujte všechny suroviny na fenyklový krém a naneste na talíř dokola.

Dýňová polévka

  • 2hrnky/250ml syrové dýně máslovky (oloupaná a na kostičky nakrájená)
  • 1 hrnek vody
  • 1 červená paprika
  • 1 lžička medu
  • 1/2 avokáda
  • kousek zázvoru
  • 1 strouček česneku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 soli (nemusí být)

Dýni nakrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujte. Česnek rozetřete s kořením a přimíchejte do rozmixované dýně.

Máslová dýně je superpotravina. Nacpaná vitamíny a téměř bez tuku.

Hruškovo-skořicový koláč

  • krusta: 1,5 hrnku mandlí a 10 datlí
  • 4 hrušky
  • 6 lžící javorového sirupu
  • skořice
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 hrnek voňavého kokosového oleje
    Mandle a datle rozmixujte. Kokosový olej rozpusťte a přidejte k umixované směsi. Krém umixujte dohladka a vzniklou krustu dáme do formy. Všechny ostatní ingredinece také rozmixujte a hladky krém nalijte do formy. Nechte v ledničce ztuhnout a můžete podávat.

Hrušky (ilustrační foto)

apeAlena Pecháčková
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.