Festivalové restaurace:
|
Jarní sezónní pokrmy přichystají restaurace v Praze, Brně, Ostravě, Brandýse nad Labem a Průhonicích. Od 21. března tak budete moci ochutnat vše, co k jaru patří. Těšit se můžete především na jarní zeleninu a kůzlečí či telecí maso.
"V menu nebude chybět mladý špenát, jarní cibulka, hrášek a další barevná zelenina," slibuje za pořadatele Martina Kočářová ze společnosti Alakarte. Podle ní se restaurace nebály experimentovat a připravily speciality jako je například telecí Osso Bucco.
"Na jídelním lístku objevíte speciality ze sezónních surovin, které restaurace běžně nenabízejí," doplňuje ředitel festivalu Pavel Suchánek. Hosty opět čeká průřez světovou kuchyní, ochutnají jak speciality české, tak italské, řecké, francouzské či thajské. Rozhodně to budou pokrmy nápadité.
Festival chutí je také tradičně navázán na lidové tradice, symbolicky začíná s prvním jarním dnem a potrvá i o Velikonocích. "Je čas přivítat jaro a pochutnat si na jarních, potažmo velikonočních dobrotách, jakými jsou třeba králičí maso, velikonoční nádivka či kopřivový krém," vysvětluje Suchánek a láká třeba na králičí hřbet s fava fazolkami či jehněčí kebab na tymiánu.
Čerstvé suroviny? Kopřivy nahradíme špenátem
Jarní jídlo by nás také mělo po zimě probrat, na to sází restaurace Ambroisie Caffé Restaurant. Pro festivalové hosty její šéfkuchař Jakub Katolický nachystal silný telecí vývar s jarní zeleninou, masem a domácími nudlemi. "Vývar jsme zvolili proto, že jsme po zimě unavení a silná polévka by nás měla postavit na nohy," vysvětluje majitelka restaurace Renata Melková. "Táhne až pět hodin, aby byl dostatečně silný," doplňuje ji šéfkuchař.
Jako hlavní chod pak servírují medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě, které podávají s velikonoční nádivkou, bramborovým pyré a jarní cibulkou. "Naše babičky dávaly do nádivky kopřivy, ty ale zatím nejsou, tak jsme použili špenát," říká majitelka a dodává, že v kuchyni používají jen čerstvé suroviny, tedy žádnou mraženou zeleninu. Sladkou tečkou je pak italský dezert s marinovanými višněmi.
"Snažíme se jít cestou jednoduchosti, aby si nabízené pokrmy mohl zákazník uvařit i doma," dodává Melková. Například recept na vepřové medailonky můžete vyzkoušet už nyní:
Medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě s máslovou omáčkou servírované s velikonoční nádivkou a bramborovým pyré s jarní cibulkouAmbroisie Caffé Restaurant Budete potřebovat: 200 g vepřové panenky, 10 g nasekaných mandlí, 60g másla, 100 ml zeleninového vývaru, 1 jarní cibulku, 100 g bílého pečiva, 100 g čerstvého špenátu, 100 g petrželky, 2 vejce, sůl, pepř Postup: Čerstvou vepřovou panenku osolíme, opepříme a obalíme v nasekaných mandličkách. Zprudka opečeme na pánvi ze všech stran na olivovém oleji. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 8 minut. Potom přidáme máslo a vývar a počkáme, až se omáčka zredukuje. Mezitím si na malé kousky nakrájíme bílé pečivo a přelijeme mlékem vyšlehaným se žloutky. Přidáme petrželku, čerstvý špenát a vše spojíme vyšlehaným sněhem. Potom vložíme do vymaštěného pekáčku a pečeme na 180°C asi 25 minut. Brambory uvaříme, propasírujeme a vyšleháme s máslem a mlékem. Nakonec přidáme jarní cibulku. |
Celou jarní nabídku specialit najdete na webových stránkách www.festivalchuti.cz, kde si můžete rezervovat vybrané menu. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč.