Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festival chutí začíná. Láká na jarní vůně sezónních potravin

Jídlo

  7:00
PRAHA - Originální recepty zaměřené na využití sezónních potravin nabídne Festival chutí. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality tří desítek restaurací v Praze, Brně, Ostravě a Mariánských Lázních. Gastronomická přehlídka se uskuteční od 21. března do 21. dubna pod názvem Vůně jara.
Krevety - ilustrační foto.

Krevety - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Festival by měl návštěvníky oslovit nabídkou zajímavých pokrmů, které nejsou standardně na jídelním lístku," řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek. "Chceme, aby lidé chodili do restaurací a dávali si dobré jídlo," uvedl. Téma, které má upozornit na využívání sezónních potravin, souvisí podle něj s datem konání akce.

Festival nabídne například pečené králičí stehýnko špikované domácí slaninou a jarní cibulkou s bramborami sypanými klíčky z červené řepy, kuřecí filet s krustou z medvědího česneku a piniových oříšků na restovaném chřestu či filet z mořského vlka s holandskou omáčkou, vařeným chřestem a petrželovými brambory. Mimo specialit české kuchyně budou moci zájemci vybírat z lahůdek středomořské, argentinské či japonské stravy. V menu budou pokrmy z ryb, drůbeže i zvěřiny, které doplní čerstvá jarní zelenina.

Bazalka.

Podle Suchánka byly restaurace vybírány podle doporučení znalců gastronomie. "Jde o příležitost představit kvalitní podniky široké veřejnosti. Je to možnost jak oslovit lidi, upoutat jejich pozornost," řekl o motivaci k pořádání gastronomické akce. Podle něj se díky festivalům k dobrému jídlu dostávají i lidé, kteří se o gastronomii příliš nezajímají.

Zájemci mohou vybírat z festivalového menu, které přijde na 300 korun na osobu. Součástí nabídky je i jeden nealkoholický nápoj. Spíše než cena by podle představ pořadatelů měly zájemce upoutat chutě. "Téměř všechno jsme ochutnali a jídlo můžeme doporučit. Chtěli jsme dát prostor také novým restauracím, zejména v regionech," uvedl Suchánek.

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Jaro by se mělo promítnout i do jídel
Podle majitele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, který je patronem festivalu, by lidé měli díky této akci "poznat, že je jaro". "Chceme lidi upozornit na to, že v gastronomii jsou roční období a že stojí za to na to dbát," řekl. Věří, že gastronomická přehlídka přispěje zároveň k oživení české gastronomie. "Prožíváme jakousi konjunkturu slova gastronomie. Kulinařinu, jídlo, talíře skloňujeme všemi pády. Je to další krok k tomu, abychom se zamysleli nad tím, co jíme," uvedl.

Festival chutí - Vůně jara

Datum: 21.3.2011 – 21.4. 2011

Místo konání: Praha, Brno, Ostrava, Mariánské Lázně

Menu: nabídka restaurace + nealko nápoj

Cena: 300 Kč

Více inormací najdete na http://www.festivalchuti.cz/

Podle Radka Šubrta z restaurace Amade účast na gastronomických festivalech restauracím prospívá. "Lidé objevují podniky, které mohou v budoucnu navštěvovat pravidelně. Chceme ukázat, že tady restaurace jsou a že umí vařit," řekl. Zdůraznil, že slevy sice nejsou nejlepším prostředkem pro získávání klientů, avšak festivalové menu dokáže upoutat pozornost. "Je to jednorázová akce, která přitáhne hodně lidí," uvedl o důvodech účasti na festivalu.

Upozornil, že jaro v kuchyni má mnoho chutí. "Nabízíme chřest v kombinaci s mořským vlkem. Dobrý je ale také medvědí česnek a květen je pak spojený se smrži, s jarní srnou nebo jarními kachnami," popsal výběr surovin. Trendem je podle něj nabízet čerstvé sezónní potraviny v restauracích dříve, než se objeví běžně na trhu. První ročník Festivalu chutí, který nabízel exotické pokrmy z celého světa, přilákal podle pořadatelů loni na podzim asi 7000 lidí. Letos očekávají asi dvojnásobný zájem.

Akce je spojena s rezervačním systémem Alakarte, který usnadňuje rezervace míst. Hosté, kteří se zaregistrují, mohou jídlo také hodnotit. Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na adrese www.festivalchuti.cz.

Autoři: ,