25. září 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak chutná Středomoří a
Latinská Amerika? Tři recepty

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Teplý krevetový salát s červenou cibulí, česnekem, mladými bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky. | foto: Alakarte.cz
Paellu s mořskými plody, saltimboccu z telecí kýty s parmskou šunkou či risotto Milanese s hovězím morkem - všechny tyto dobroty můžete ochutnat v rámci festivalu Gastronomico, který nakoukne do kuchyně slunné Itálie a Španělska i Latinské Ameriky. Nebo si je zkuste uvařit doma - přinášíme vám tři recepty.

„Loni byl festival hlavně o španělské a latinskoamerické kuchyni, letos jsme dali velký prostor hlavně italské kuchyni, které sekunduje kuchyně španělská a latinskoamerická,“ říká ředitel festivalu Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.cz.

Paella „mixta“

Restaurace El Centro (šéfkuchař Oskar Caceres)

Suroviny: Celé krevety (velikost cca 30-40), 100g kalamáry (sépie) na kroužky, 100g mořských plodů (malé loupané krevetky, loupané slávky či jiné mušle, mini chobotničky apod. ), 100g kuřecí maso, 100g králík, 6ks slávka v poloviční schránce, 150g čerstvé červené papriky, 20g zeleného hrášku, 1 pol. lžíce jemně krájené cibule, 1 káv. lžička česneku, 0,02gr šafránu, 5g (½ pol.lžíce) rybí vývar, 150gr rýže (arabika) 

Postup: Na olivovém oleji osmahneme slávky a krevety cca 8 minut. Odložíme stranou na připravený talířek. Do oleje dáme masa a o chvilku později přidáme šafrán, cibuli, česnek a kroužky z kalamára (sépie) a nakrájené proužky z červené papriky. Osmahneme cca 4min. Přidáme mořské plody a restujeme další 4 minuty. Poté přidáme hrášek a rýži, osolíme a opepříme a zalejeme vodou (na 1 hrnek rýže 2 hrnky vody). Až se odpaří část vody tak, že rýže vystupuje na povrch paellu ozdobíme, krevetami a slávkami. Dusíme cca 10- 15 minut. Poté zapékáme v troubě na 220°C dalších 10 – 15minut. Vrátíme na oheň na cca 3 – 4 minuty a poté podáváme s rozpůleným citrónem.

Všechny kuchyně jsou typické svou rozmanitostí chutí i vůní, osobitostí a celou řadou specialit. Základem je kombinace tradičních receptur a jednoduché přípravy. Inspirace šéfkuchařů byla různá. "Pro své menu jsem čerpal inspiraci u mé babičky, která z Itálie pocházela a vlastně to byla ona, která mě ke kulinařině přivedla, a tak je mé menu i taková poklona pro ni," vysvětluje Steven Trumpfheller, majitel a šéfkuchař restaurace U Emy Destinnové.

Teplý krevetový salát s bramborami Grenaille, rukolou a cherry rajčátky

Green House (šéfkuchař Ondřej Hlaváček)

Suroviny: 80 g krevet, 20 g česneku, 30 g červené cibule, 30 g rukoly, 80 g brambor, 50 g cherry rajčátek, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Na olivovém oleji orestujeme česnek a červenou cibuli, přidáme krevety, poté brambory, které jsme si předtím uvařili ve slupce. Prohřejeme a podáváme na lůžku z rukoly a cherry rajčátek.

Italská restaurace Osteria ai Galli zase vycházela z ročního období. "Protože nám začíná podzim, volili jsme pokrmy, které se k podzimu hodí. Těšte se u nás třeba na rajčatovou polévku s mascarpone a bazalkou," láká na své menu Alex Facchin, majitel a šéfkuchař restaurace.

Telecí uccelletti scappati

Suroviny: 150g očištěné telecí kýty, 70g panchety, 100g rýže na rizoto, špetku másla, 50g parmazánu, 0,5 dcl bílého vína, 0,5 dcl smetany, 50 g šalotky, 80g hříbků

Postup: Z telecí kýty si uděláme 4 stejné plátky, které zabalíme do panchety a jen opepříme. Nesolíme! Pancheta je totiž dost o sobě slaná. Připravíme si cibulku jako základ, kterou osmažíme dohněda, abychom měli hezkou barvu omáčky, zastříkneme vínem a hovězím vývarem. Do základu vložíme ještě maso a dusíme do měkka. Na závěr přidáme trochu demi glace a zjemníme máslem. Rizoto si připravíme tak, že si na olivovém oleji orestujeme trochu šalotky, přidáme rýži, zastříkneme vínem, podlijeme vývarem a dusíme takzvaně na al denta. Potom přidáme orestované hříbky, parmazán, smetanu a můžeme směle podávat.


Festival Gastronomico se koná od 24. září do 14. října. Ve srovnání s loňským rokem, kdy festival probíhal pouze v Praze, se letos rozrostl do řady dalších měst po celé republice. Tříchodová festivalová menu, za které hosté zaplatí 290 či 390 korun, tak lze kromě metropole ochutnat také v Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Liberci, Brandýse nad Labem a Černošicích.

Celou nabídku si můžete prohlédnout na festivalové stránce www.gastronomico.cz a rozhodnout se, jaká z restaurací i pokrmů je vašim chuťovým buňkám nejmilejší. Zde si také můžete rovnou rezervovat stůl, platba za menu probíhá přímo na místě.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz