21. září 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Festival láká na paellu,
tortilly a steaky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Uruguayský Striploin steak s chutney z uzených rajčátek, Garbanzo salátem a jalapenos krustou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uruguayský Striploin steak s chutney z uzených rajčátek, Garbanzo salátem a jalapenos krustou | foto: www.alakarte.cz
Pražané i návštěvníci metropole mají možnost nasát atmosféru zemí Latinské Ameriky a Španělska. V rámci festivalu Gastronomico 2011 poznají nejen kulturu a temperament jižanských zemí, ale hlavně si vychutnají exotické pokrmy připravené z místních surovin.

Španělskou paellu, plněné masové taštičky empanadas, kukuřičné placky zvané tortillas či steaky z jihoamerických býků. Tyto a další lahůdky můžete ochutnat na festivalu Gastronomico 2011.

"Latinskoamerická a španělská kuchyně je barevná, plná exotických chutí i vůní, nechybí jí osobitost ani temperament. Naším cílem bylo přenést tuto její specifickou atmosféru do České republiky", vysvětluje Fernando Davila, ředitel společnosti Acentos de Praga a jeden z tvůrců projektu.

Paella s kuřecím masem a mořskými plody

El Centro, Maltézské náměstí 9, Praha 1

Na 4 porce potřebujete: 300g kuřecího masa, 300 g mořských plodů (kalamáry, slávky, krevety), 2 červené papriky, 2 cibule, 300g rýže, 300ml vývaru, česnek, hrst hrášku, olivový olej, oregano, šafrán, sůl, pepř a citrón

Postup:  V pánvi na paellu na olivovém oleji osmažíme kuřecí maso, na kolečka nakrájené kalamáry, přidáme na proužky pokrájenou červenou papriku, nasekanou cibuli, česnek a hrst hrášku. Vše orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme šafrán a zasypeme rýží, kterou zalijeme vývarem. Navršíme mořské plody a vaříme cca 10 minut, dokud se neodvaří všechna voda. Přiklopíme a dáme do trouby na dalších 15 minut při 220´C. Před servírováním osolíme mořskou solí, přidáme sušené oregano a čerstvě mletý pepř. Servírujeme s citrónem, slávkami a krevetami.


Festival je rozdělen na dvě části. Slavnostní zahájení s názvem "El Festival" proběhne v pátek 23. září a v sobotu 24. září na Občanské plovárně, kde je připravena ochutnávka pokrmů ze Španělska, Argentiny, Chile, Peru a dalších zemí Latinské Ameriky.

"Návštěvníky čeká i bohatý doprovodný program v podobě kurzů vaření, lekcí tance nebo barmanské show a možnosti nákupu exotických produktů s sebou domů," slibují organizátoři ze společnosti Acentos de Praga a Alakarte. Slavnost zakončí party v latinskoamerických rytmech. Vstupné na oba dva dny činí 95 korun v předprodeji, na místě pak 120.

Kukuřičné tortilly plněné na kousky natrhaným kuřecím masem se zakysanou smetanou a sýrem

Las Adelitas, Americká 684/8, Praha 2

Na 3 porce potřebujete: 500g kuřecích prsou, 9 menších kukuřičných tortill, 2 cibule, 3 stroužky česnek, 3 rajčata, sůl, pepř, 1 malá chilli paprička, oregano, zakysaná smetana, balkánský sýr

Postup:  Kuřecí prsa uvaříme ve vodě (cca 40 min), necháme vychladnout a natrháme na kousky. Natrhané kousky smícháme s najemno nakrájenou cibulí, česnekem a rajčaty (bez dužiny), osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou chilli papričku (množství podle chuti, směs by neměla být příliš pálivá) a oregano. Takto připravenou směsí naplníme tortilly, zabalíme a polijeme je omáčkami Mole negro, Mole verde a Mole Güero. Tortilly zakápneme kysanou smetanou a posypeme balkánským sýrem. Servírujeme se zelenou rýží s chile poblano.


V neděli 25. září startuje druhá část festivalu "Semanas Gastronomicas", kdy se hosté přesunou do vybraných pražských restaurací. Špičkoví šéfkuchaři jim tu budou až do 5. října servírovat speciální festivalová menu.  

"Šéfkuchaři jednotlivých restaurací připravují svá menu podle originálních receptur, a tak věřím, že si každý z návštěvníků odnese jedinečný chuťový zážitek," říká Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.

Křišťálová lupa - hlasování 2011


Ochutnávat můžete například v restauracích Las Adelitas, El Arriero, El Centro, Hacienda Mexicana, La Bodega Campo a Amade Restaurant. Za tříchodové festivalové menu zaplatí návštěvníci 270 korun. Stačí si jen zarezervovat stůl na  www.alakarte.cz/gastronomico.

Více podrobností najdete na www.festivalgastronomico.cz

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz