11. prosince 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Festival v Pražské tržnici
lákal na čerstvé ryby

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Steak z tuňáka v solné krustě. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Steak z tuňáka v solné krustě. | foto: Stanislava Pecková, Lidové noviny
PRAHA Gastronomický festival zaměřený výhradně na čerstvé ryby, který se konal u jedné z hal na Pražské tržnici, přilákal mnoho lidí. Zájemci o rybí pochoutky stáli od dopoledne v dlouhých frontách ve stanu plném vůně smažených ryb, kde na dlouhých stolech nabízeli ryby z Jadranského a Středozemního moře, norské lososy, žlutoploutvé tuňáky z Indonésie či mořské plody.

"Pojďte se podívat, něco takového bych chtěl mít doma," volal na své rodiče malý chlapec, kterého na jednom ze stolů fascinovala obrovská hlava tuňáka. O kousek dál zase přítomní obdivovali velkého humra s mohutnými klepety.

ČTĚTE VÍCE:

Návštěvníci si mohli čerstvé ryby koupit nebo se přímo na místě zapojit do ochutnávky. Na odbyt šla polévka bouillabaisse udělaná ze čtyř druhů ryb, fritované pokrmy jako například pražené parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby, mezi kterými nechyběli mořský vlk, pražma, makrela, tuňák, losos, pstruh, a grilované mořské plody. Zájem byl i o uzeného lososa připraveném na bukovém dřevě.

Kurzy vaření

Někteří přítomní se poprvé v životě setkali s rybami lovenými na udici, jako jsou zubatec nebo ropušnice. V nabídce byly i rybí guláše z různých druhů ryb, slávky, krevety, chobotnice nebo plochá kambala. Pro zájemce byly připraveny také kurzy vaření, na kterých se návštěvníci naučí připravovat například lososa, sushi nebo dary moře. Také se dozvěděli, jaké víno se k jednotlivým druhům ryb hodí nejlépe.

Dovozci ryb se mohou pochlubit certifikátem zaručujícím čerstvost ryb, které jsou do 24 hodin od výlovu doručeny na pulty.

"Rybí festival jsme záměrně uspořádali v adventním čase a věříme, že si zde pochutnají nejen gurmáni, kteří se v rybách vyznají, ale že se i mnoho lidí nechá inspirovat na Vánoce a pro své blízké pak připraví třeba i trochu jinou štědrovečerní večeři, než je tradiční smažený kapr," uvedl za provozovatele Pražské tržnice marketingový manažer Jan Štíhel.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.