náhledy
Tvrdá krabí schránka na první pohled nevypadá, že by skrývala dobrotu, na kterou mnozí milovníci mořských plodů nedají dopustit. V krabím závodě ve venezuelském městě Barranquitas ale vědí, jak se správně a rychle dostat krabovi pod krunýř.
Autor: Reuters
Na začátku je samozřejmě práce rybářů. V hojném množství loví kraby u jezera Maracaibo ve Venezuele.
Autor: Reuters
Modré zabarvení klepet prozrazuje kraba modrého.
Autor: Reuters
O jejich kvalitě ale panují pochybnosti. Voda byla totiž v poslední době zamořená nečistotami z potrubí, z korodujícíh čerpadel a různých ropných zařízení, která křižují jezero. Kvůli mastným olejovým skvrnám na krunýřích se proto vědci i rybáři obávají, že krabi nemusí být bezpečnou pochoutkou pro konzumaci.
Autor: Reuters
V této části závodu se zpracovává a dává do kelímků to nejkvalitnější maso z kraba.
Autor: Reuters
Pro představu, schránka vylovených krabů má v průměru zhruba deset centimetrů.
Autor: Reuters
Ani krapet bílého masa nesmít přijít vniveč. Krunýř musejí pracovníci pečlivě vydlabat.
Autor: Reuters
Pod ultrafialovým světlem se ještě kontroluje, zda-li v mase přeci jenom nezbyly zbytky krabích schránek, které by jejich strávníkům mohly způsobit nepříjemné potíže.
Autor: Reuters
A takto už vypadá zakonzervovaná plechovka krabího masa.
Autor: Reuters
Z venezuelského pobřežního města Barranquitas míří krabí maso do restaurací ve státě Maryland a New York, kde je oblíbenou pochoutkou.
Autor: Reuters
Na export ale nejde pouze výborné samotné bílé maso. Na pulty se připravují i krabí klepeta.
Autor: Reuters
Je jen potřeba umět klepeta správně uvařit, a pak je šikovně rozbít. Pojídat se dají například s vinnou omáčkou s šalotkou, jemnou bylinkovou kaší nebo s pikantní omáčkou. Osvěžit mohou i vaši grilovací párty nebo můžete vyzkoušet krabí koktejl.
Autor: Reuters